Clerodendrum bungei

A vörösödő végzetfa (Clerodendrum bungei) bemutatása, gondozása

Clerodendrum bungei

Kép forrása: Flickr / Szerző: Alwyn Ladell / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A vörösödő végzetfa (Clerodendrum bungei) kb. 1 méteres magasságot elérő, gömb habitusú, lombhullató díszcserje, melyet akár dézsában is tarthatunk.

Levélzetét nagyméretű, szív alakú levelek alkotnak, rendkívül látványos, kellemes illatú, sötét rózsaszín árnyalatú virágai májustól, szeptemberig nyílnak.

Fagyérzékeny növény, fiatal korábban érzékenyebb a fagyokra, ha dézsába ültetjük, gondoskodni kell a téli fagyvédelemről. Ültetését célszerű inkább tavaszra időzíteni, nagyobb eséllyel fog megeredni, az őszi ültetéseket takarással kell óvni a fagyoktól.

Jó megoldás lehet, ha a ház melegebb, déli fala elé, szélvédett helyre ültetjük. Napos, világos és félárnyékos helyre is ültethető.

Talajok közül a tápanyagban bővelkedő, jó vízgazdálkodású, mérsékelt kémhatású talajokat szereti leginkább. Vízigényes növény, nyáron rendszeres öntözést igényel.

Ha nyáron nem jut elég nedvességhez, a növekedési időszak őszre tolódik. Az ekkor fejlődő új hajtások, nem biztos, hogy beérnek, így a növény érzékenyebb lesz a fagyokra.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Alwyn Ladell / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Forrás: Megyeri Szabolcs Kertészete

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék