Calathea makoyana

A zebralevél (Calathea) egy lenyűgöző növénynemzetség, amely a nyílgyökérfélék családjába tartozik és számtalan, páratlanul szép növényfajjal büszkélkedhet. Származási helyüket Amerika trópusi vidékei jelentik, ahol többnyire az esőerdők aljnövényzetében fordulnak elő.

A Calathea nemzetség nemcsak rokona a nagyon hasonló külsejű és igényű nyílgyökereknek (Maranta), de megjelenésük is legalább annyira sokszínű és látványos. Különleges levélzetükkel azonnal felkeltik a figyelmet, így kiváló választást jelentenek az otthoni dekoráció részeként, vagy zöldfalakba való ültetéshez is.

Az üzletekben elérhető calatheák közül kiemelkedik néhány népszerű faj. Ilyen például a Calathea makoyana, amelyet kehelyvirágként vagy pávás zebralevélként is ismerhetünk, valamint a világoszöld mintázatú Calathea zebrina.

A lándzsás levelű Calathea lancifolia, az érdekes mintázatú Calathea picturata, és a nemcsak levélzetével, hanem sárga virágaival is díszítő Calathea crocata is közkedveltek a hobbikertészek körében.

A zebralevél gondozása időnként igen sok kihívást tartogat, azonban mindenképpen megéri a fáradságot. Cikkünk további részében összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat!

A zebralevél igényei és gondozása

Calathea lancifolia

Calathea lancifolia / Kép forrása: Adobe Stock

A zebralevél eredeti élőhelyén az esőerdők lakója, ezért meleg, világos vagy félárnyékos, párás helyet igényel az év minden szakában. Különösen érzékeny a hőmérsékleti szélsőségekre, a huzatra, valamint a fűtőtestek és a légkondicionálók közelségére.

A túlságosan száraz levegő, a közvetlen napsütés, vagy éppen a túl kevés fény egyaránt káros lehet, melynek jelei hamar megmutatkoznak a növény levelein. A megfelelő hőmérséklet napközben 20 °C körül van, éjszaka pedig legalább 16 °C.

Az öntözések során, a talajt tartsuk mérsékelten nedvesen, az alulöntözést és a túlöntözést is kerüljük. Az öntözés gyakorisága igazodjon a fényviszonyokhoz és a hőmérsékleti körülményekhez, árnyékosabb helyen, kevesebb vízre van szüksége a növénynek!

Calathea orbifolia

Calathea orbifolia / Kép forrása: Freepik.com

A tavaszi és nyári hónapokban mérsékelt töménységű tápoldattal, kéthetente tápoldatozzunk. A calathea magas páratartalmat igényel, ezért érdemes vízzel permetezni, valamint az is jó megoldás, ha a cserepét egy vízzel és kaviccsal töltött tálcán helyezzük el.

A zebralevelet évente, tavasszal vagy nyáron érdemes átültetni, tőzeges, laza szerkezetű, enyhén savanyú (kb. 6,5 pH) talajba, és olyan cserépbe, amely rendelkezik vízelvezető lyukakkal. A gyökerek törékenyek, így az átültetés során különös figyelmet kell fordítani a gyökérzet védelmére.

Az átültetés lehetőséget nyújt a növény tőosztással történő szaporítására is, amelyet, ha körültekintően végzünk el, sikeresen növelhetjük a növényeink számát.

Gyakori betegségek és kártevők

A zebralevél rendkívül érzékeny szobanövény, amelyet különböző betegségek és kártevők is megtámadhatnak, ha nem biztosítunk számára megfelelő környezeti feltételeket.

Takácsatkák, pajzstetvek vagy tripszek megjelenése esetén, azonnal különítsük el a növényt, így megelőzhető a fertőzés továbbterjedése. Ezt követően kezeljük természetes módszerekkel, Neem olajjal, vagy az üzletekben kapható rovarölő készítményekkel.

A túlöntözés gyakori probléma a calatheák esetében, ami gyökérrothadáshoz, súlyos esetben a növény elpusztulásához vezethet. A sárguló, hervadó levelek megjelenése, a barna levélcsúcsok kialakulása és a kellemetlen szagú virágföld is erre utalhat.

Nem csak a túlöntözés és a kártevők károsíthatják a növényt, hanem az alacsony páratartalom is ártalmas lehet. A száraz levegő hatására először csak egy-két levél szélén és csúcsán jelenik meg a barnulás, később átterjed a többi levélre is, ezt követően a levélzet, és ezzel együtt a növény is szép lassan elhal.

A zebralevél a hirtelen hőmérsékletváltozásokra, a huzatra, a légkondicionálók és fűtőtestek közelségére is érzékenyen reagálhat. Ezek a változó körülmények sárgulást és barnulást okozhatnak a leveleken.

Calathea crocata

Calathea crocata / Kép forrása: Freepik.com

Az alulöntözés kevésbé gyakori, de ritkán azért előfordulhat. Ha a talaj száraz és a növény hervadni kezd, akkor valószínű, hogy ezzel a problémával állunk szemben. Amennyiben ez az állapot tartósan fennáll, vagy gyakran megismétlődik, előbb-utóbb károsodni fog a levélzet.

A közvetlen napsugárzás, a barna levélszélek kialakulását, valamint a levelek gyors kiszáradását és elhalását okozhatja, ezért fontos, hogy a calathea számára megfelelő helyet válasszunk.

A gyenge fényviszonyok alattomosabb módon károsítanak. A sötétben tartott zebralevél kevesebb vizet használ fel, így mérsékelt öntözés mellett is túlságosan nedves lesz a talaj, ami idővel gyökérrothadás kialakulásához vezet, ráadásul a kevés fény miatt, a levelek mintázata is elhalványul.

A calathea leggyakoribb betegsége a gyökérrothadás, de előfordulhat levélfoltosság is, amit gombák és baktériumok okozhatnak, ebben az esetben a fertőzött leveleken barna vagy fekete foltok jelennek meg.

Nagyon fontos, hogy, ha ezeket a tüneteket észleljük, azonnal cselekedjünk, különítsük el a növényt, valamint távolítsuk el a fertőzött részeket. Súlyos esetekben sajnos még ez is kevés lehet a beteg példány megmentéséhez.

A zebralevél szaporítása

Calathea ornata

Calathea ornata / Kép forrása: Dreamstime.com

A zebralevél tőosztással szaporítható, ami különös figyelmet és óvatosságot igényel, a növény érzékeny gyökérzete miatt. A tőosztást elsősorban tavasszal, az átültetés idején javasolt elvégezni. A szaporítást megelőző napon öntözzük meg a növényt, hogy a gyökérrendszer rugalmasabbá váljon, és csökkentsük a bolygatás okozta stresszt.

Óvatosan döntsük az oldalára, majd csúsztassuk ki a cserépből. Ezt követően finoman távolítsuk el a földet a gyökérzetről, figyelve a természetes elágazásokra. A gyökereket óvatosan szedjük szét, a kisebb növényeket legfeljebb két részre bontsuk.

Az új növényeket ültessük el tőzeg és perlit keverékébe, amely jó vízelvezetést biztosít, és helyezzük őket meleg, világos helyre. A gyökerezés elősegítésére húzzunk a cserepekre átlátszó műanyag zacskót, ez gondoskodik a megfelelő páratartalomról.

Miután növekedésnek indultak, távolítsuk el a zacskókat, és folytassuk a gondozásukat az anyanövényhez hasonlóan.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a zebralevél gondozásához és szaporításához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Képek forrása: Freepik.com; Dreamstime.com; Adobe Stock

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények