Szobanövények

Zebralevél (Calathea) gondozása

Calathea makoyana
Calathea makoyana / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

A zebralevél (Calathea sp.) bemutatása

Calathea makoyana

Calathea makoyana / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

A zebralevél (Calathea) a nyílgyökérfélék családjába tartozó, Amerika trópusi vidékein őshonos növénynemzetség, melynek számos faja népszerű levéldísznövény Magyarországon is.

Az üzletekben leggyakrabban forgalmazott fajok a kehelyvirágként, vagy pávás zebralevélként ismert Calathea makoyana, a világoszöld mintázatú Calathea zebrina, a lándzsás levelű Calathea lancifolia, az érdekes mintázatú, festett zebralevél Calathea picturata, valamint a nemcsak levélzetével, hanem sárga virágokkal is díszítő Calathea crocata.

Calathea lancifolia – Lándzsás zebralevél

lándzsás zebralevél

Calathea lancifolia / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dinkum

A lándzsás zebralevél levelei tollakra emlékeztetnek, keskenyek és hosszúkásak. A növény díszét jelentő levelek széle hullámos, a levelek szára és fonákja pedig pirosas színben pompázik. Mintázata is rendkívül izgalmas, világoszöld alapon sötétzöld sávok és pettyek díszítik.

Calathea makoyana – Kehelyvirág, pávás zebralevél

A pávás zebralevél nagyméretű leveleinek mintázata kissé hasonlít a lándzsás zebralevélére, azonban a világoszöld leveleket díszítő sötétzöld foltok valamivel elnagyoltabbak. A nagyméretű levelek kerekdedek kissé tojás alakúak.

Calathea zebrina  – Csíkolt vagy csíkos zebralevél

csíkos zebralevél

Calathea zebrina / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

A  csíkos zebralevél levelei a pávás zebralevéléhez hasonlóan kerekdedek, viszont kicsit hosszúkásabbak. A nagyméretű levelek sötétzöld és világoszöld csíkosak, a levelek fonákja egyszínű világoszöld árnyalatú.

Calathea crocata – Sáfrányos zebralevél

A sáfrányos zebralevél egy igen izgalmas külsejű zebralevél faj, ugyanos nem csak levélzetével, hanem sárga, hosszú száron nyíló virágaival is díszít. Levelei egészen sötét, zöld árnyalatúak, szélük hullámos, a levél fonákja sötétlila színű.

Calathea lietzei

A Calathea lietzei levelei hosszú levélnyélen ülnek, a levelek hosszúkásak, hegyesedő levélvéggel. A levelek sötétzöld és világoszöld csíkokkal díszítettek, enyhén hullámos szélűek.

Calathea ornata  – Csíkos zebralevél

Calathea ornata

Calathea ornata / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: BiRdY777

A csíkos zebralevél levelei nagyméretűek, kerekdedek kissé hosszúkásak, hosszú, vékony levélnyélen ülnek. A levelek alapszíne olajzöld, melyet világos színű, fehér vagy rózsaszín csíkok díszítenek.

Calathea picturata – Festett zebralevél

Calathea picturata 'Vandenheckei'

Calathea picturata ‘Vandenheckei’ / Kép forrása: Wikipédia / David J. Stang

A festett zebralevél levelei nagyméretűek és kerekded kissé ovális formájúak. A fajtától függően eltérő a mintázatuk.

A Calathea picturata ‘Vandenheckei’ esetében a levélzet főerét világos sáv, a levelet pedig a levélszéltől beljebb, egy világos, cikcakkos sáv díszíti, egyfajta belső szegélyként.

A Calathea picturata ’Argentea’ mintázata valamivel egyszerűbb, a levél belső része világoszöld árnyalatú, melyet körben egy sötétebb zöld sáv szegélyez.

A zebralevél fajok (Calathea sp.) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

Calathea crocata

Kép forrása: Flickr / Szerző: Dietmut Teijgeman-Hansen / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Egész évben félárnyékos vagy világos környezet, napközben legalább 20, éjjel minimum 16 fokos hőmérséklet ideális számára. Kevés fény hatására mintázata kifakul, veszít szépségéből. Ha túl hideg a földje, növekedési problémák lépnek fel.

Öntözés, tápoldatozás

Az öntözés során tartsuk mérsékelten nyirkosan,  ne öntözzük túl, de ne is hagyjuk, hogy kiszáradjon a földje. Az öntözéshez lágy, szobahőmérsékletű vízet használjunk.

Tápoldatozni kis töménységű tápoldattal szükséges, márciustól augusztusig kéthetente, a többi évszakban nem kell tápoldatozni.

Párásítás

Calathea lietzei

Calathea lietzei / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Montrealais

A zebralevél eredeti trópusi élőhelyéből adódóan páraigényes növény, szereti ha a helyiség levegője, ahol tartjuk párás. A magas páratartalmat gyakori permetezéssel biztosíthatjuk számára. 

Átültetés, szaporítás

Átültetni évente kell, erre nyáron érdemes sort keríteni. Az ültetéshez A virágföldet használjunk, melynek szerkezetét hungarocell darabok hozzákeverésével lazíthatjuk. Szaporítani is ilyenkor célszerű, így csak egyszer kell bolygatni a növényt. Szaporítani a gyöktörzs osztásával lehet.

Összefoglalva:

Elhelyezés: helyéül világos, vagy félárnyékos, szobahőmérsékletű helyet keressünk. A nappali hőmérséklet legalább 20fok legyen, és éjszaka se legyen hidegebb a lakás 16foknál.

Öntözés: az öntözés során tartsuk mindig kicsit nedvesen a földjét, de a túlöntözést kerülni kell.

Tápoldatozás: tavasszal és nyáron kéthetente kapjon tápoldatot, a többi évszakban elhagyható a tápoldatozás.

Párásítás: eredeti élőhelyéből adódóan páraigényes növény, ezért rendszeresen kell párásítani.

Átültetés: évente egyszer nyáron kell átültetni, A típusú virágföldbe.

Szaporítás: szaporítani a nyári átültetéskor a gyöktörzs osztásával és elültetésével lehet.

Kártevők, betegségek: problémát a nem megfelelő gondozás okozhat. Ha a talaj túl hideg, akkor növekedési problémák jelentkeznek, fényhiányos helyen kifakul a növény mintázata.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Tequila; Wikipédia / Szerző: BiRdY777; Wikipédia / Szerző: Montrealais; Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz; Wikipédia / Szerző: A13ean; Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz; Wikipédia / Szerző: Dinkum; Flickr / Szerző: Dietmut Teijgeman-Hansen / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Forrás: Szobanövények – Halina Heitz

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények