Zephyranthes rosea

A zefírvirág (Zephyranthes sp.) bemutatása, gondozása

A zefírvirág (Zephyranthes sp.) alacsony termetű hagymás évelő növény, mely Közép és Dél-Amerikában őshonos. Levélzetét keskeny, fűszerű élénkzöld levelei alkotják, fő díszét nyáron nyíló virágai adják, melyek esténként becsukódnak.

Virágai jellemzően rózsaszín árnyalatúak, de léteznek fehér és sárga virágszínű változatok is. A zefírvirágot nagyobb méretű cserébe, vagy balkonládába érdemes ültetni.

Mivel a fagyra, hidegre érzékeny, teleltetést igényel, melyet így egyszerűbb megoldani, mintha szabadföldbe ültetnénk. Teleltetni fagymentes helyen lehet, úgy, hogy a rendszeres öntözést elhagyjuk, de figyelünk rá, hogy hagymái ne száradjanak ki teljesen.

A zefírvirág napos, de legalább világos helyen, tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajba ültetve fejlődik legszebben. Nyáron rendszeresen öntözzük szép növekedés és virágzás érdekében.

Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül a házas és házatlan csigák károsíthatják. Szaporítani a sarjhagymák leválasztásával és különültetésével lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Bernard Loison

Forrás: Ankert

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők