növényfal

A zöldfalak, más néven növényfalak vagy függőleges kertek, nem csak a modern építészet és belsőépítészet látványos elemei, hanem kiváló eszközök a belső levegő minőségének javítására is, mivel pár m2 falfelületen több száz növény helyezhető el, ezzel hatalmas légtisztító felületet létrehozva.

Ezek a falak különféle növényekkel telepítve nem csupán vizuális élményt nyújtanak, hanem az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásukkal is kiemelkednek.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a különböző zöldfalakban telepített alap növénytípusok, mint a futókák, philodendronok, a könnyezőpálma, a vitorlavirág és a dracénák, hogyan járulnak hozzá a levegő tisztításához, miközben a zöldfalak teljesen automata üzemeltetése biztosítja a folyamatos és gondtalan működést.

Környezetünk levegőjében jelen lévő káros anyagok

Városainkban sajnos kevés a zöldfelület, ami komoly kihívást jelent a környezetünk minőségére nézve, mivel nincs ami megszűrje a káros anyagokat a levegőben.

Az alábbiakban azon főbb károsanyagokat soroljuk fel, melyek a legjellemzőbbek és amiket könnyen tudunk növényekkel semlegesíteni.

Benzol

A benzol egy színtelen, édeskés szagú vegyület, amely számos otthoni és irodai termékben előfordulhat, például:

 • Nyomtatott anyagokban és oldószerekben,
 • Bútorlakkokban és festékekben,
 • Dohányfüstben.

Egészségügyi szempontból a benzol rendkívül ártalmas lehet, mivel rákkeltőnek minősül. Hosszú távú expozíció esetén növelheti bizonyos leukémiaformák kialakulásának kockázatát, és általánosan károsíthatja a csontvelőt.

Formaldehid

A formaldehid egy másik gyakori szennyező anyag, amely szintén megtalálható az otthonokban és irodákban:

 • Szigetelőanyagokban és fa alapú panelekben,
 • Háztartási tisztítószerekben és szappanokban,
 • Textíliákban és szőnyegekben.

A formaldehid expozíció rövid távon irritálhatja a szemet, a torkot és a légutakat, hosszú távon pedig komolyabb légzőszervi problémákat okozhat, beleértve az asztmát is. Bizonyos kutatások szerint a formaldehidnek rákkeltő hatása is lehet, különösen a légzőszervekben.

Ammónia (NH3)

 • Tisztítószerekben,
 • Műtrágyákban,
 • Bizonyos műanyagokban.

Az ammónia irritálja a szemet és a torkot, rövid távon köhögést és fulladást okozhat, hosszú távú jelenlét esetén súlyosabb légúti károsodást okozhat.

Trichloretilén (TCE)

 • Ipari oldószerekben,
 • Festékekben,
 • Lakkozószerekben.

A TCE-k fejfájást, szédülést, fáradtságot és idegrendszeri problémákat okoznak. Súlyos esetben máj-, vese- és immunrendszeri károsodást is okozhatnak.

Xilén

 • Nyomtatott anyagokan,
 • bizonyos ragasztókban.

A xilén fejfájást, koordinációzavart és szédülést okozhat, hosszú távon pedig tüdőkárosodást.

Metrohm élőfal

Kép forrása: Vertiflora.hu

A zöldfalak növényei és légtisztító hatásaik

Az alábbiakban a zöldfalak legfőbb alkotónövényeit ismerheti meg és azok légtisztító hatásait. Ezen növények képzik a függőleges kertek alapját, de ezeken kívül még számos más fajtát érdemes beleültetni, hogy tovább növeljük az esztétikát és a biodiverzitást.

1. Futókák (Epipremnum)

Egyik legjobb légtisztító növény, kiválóan alkalmas formaldehid, xilén és benzol hatékony abszorpcióra.

 • Epipremnum aureum (Aranyos futóka): Gyorsan növő és könnyen tartható, ezért ideális választás zöldfalakhoz.
 • Epipremnum ‘Golden Pothos’: Hasonló az aureumhoz, ő viszont sárgás levélzetű, üde színfoltokat hozhatunk vele létre a zöldfalakban.
 • Epipremnum pinnatum ‘Cebu Blue’: Egy kevésbé ismert, de ugyanolyan hatékony légtisztító, amely elegáns, kék-zöld leveleivel díszíti a függőleges kerteket.

2. Philodendronok

Nagy levélfelületük miatt különösen előnyösek a benzolok és formaldehidek kiszűrésében.

 • Philodendron ‘Green Princess’: Közepes méretű, sötétzöld levelekkel rendelkezik.
 • Philodendron ‘Narrow’: Keskeny levelei elegáns megjelenést kölcsönöznek, piros köpenybe burkolózó fehér virágzata rendkívül egyedi.
 • Philodendron ‘Birkin’: Egyedülálló fehér csíkozásaival nem csak dekoratív, hanem a levegőben lévő szennyeződések csökkentésében is aktív.
 • Philodendron ‘Florida Bronze’: Bronzos árnyalású levelei rendkívül gyors növekedésűek, érdemes gyakran metszeni.

3. Könnyezőpálma (Monstera)

Hatalmas levélfelületük miatt egy zöldfalba csupán pár darab ültetése javasolt, viszont a nagy levélfelületnek köszönhetően a formaldehidek és benzolok lebontásában rendkívül jeleskednek.

 • Monstera deliciosa: Az egyik legnépszerűbb szobanövény, amely levelei hatalmasra tudnak nőni. Rendkívül sok léggyökeret is növeszt, melyek szintén légtisztító hatásúak.
 • Monstera minima: Kisebb termetű, de a levegőtisztításban ugyanolyan hatékony, mint nagyobb rokona.

4. Vitorlavirág (Spathiphyllum)

Ismert a levegőben lévő ammónia, benzol, formaldehid és trichloretilén eltávolításáról.

 • Spathiphyllum cupido: Rendkívül dús, sok levelet hozó növény, mely fajtától függően több féle színű virágzatot is hoz. A sok levélfelület miatt a párásításban is fontos szerepet játszik.

5. Dracénák

A trichloretilének mellett szintén benzol és formaldehidek bontásában van fontos szerepük.

 • Dracena surculosa: Különleges, pöttyös levelei vannak, száraik rendkívül gyorsan égbe szöknek.
 • Dracena marginata ‘Compacta’: Kompakt növekedési formájával és a levegő tisztítására gyakorolt hatásával ideális választás zöldfalakhoz.

Nem csak a növények levelei játszanak fontos szerepet a levegő tisztításában, hanem a gyökérzetük és a föld, amelyben ültetve vannak, szintén kulcsfontosságúak ebben a folyamatban. A gyökerek és a hozzájuk kapcsolódó talajmikroorganizmusok aktívan részt vesznek a szennyező anyagok lebontásában és semlegesítésében.

Ezek a mikroorganizmusok segítenek átalakítani a levegőben lévő káros vegyületeket olyan formára, amelyet a növények fel tudnak használni, így támogatva a növény növekedését és az egészséges mikroklíma fenntartását a növényfal környezetében.

beltéri növényfal

Kép forrása: Vertiflora.hu

A növényfalak természetes párásító hatása

A beltéri növényfalak nem csak a levegő tisztításában játszanak kiemelkedő szerepet, hanem a párásításban is. A növények transzpiráció során vizet bocsátanak ki a leveleiken keresztül, ami növeli a környezetük levegőjének páratartalmát. Ez a természetes párásító hatás különösen hasznos lehet irodákban, ahol a klímaberendezések és a fűtési rendszerek gyakran szárazzá teszik a levegőt.

A megfelelő páratartalom fenntartása létfontosságú az emberek egészsége szempontjából, különösen azok számára, akik hosszú órákat töltenek számítógép előtt. A száraz levegő hajlamosíthat a szemszárazságra, ami irritációt, fáradtságot és csökkent látásélességet okozhat. Ezenkívül a túl száraz levegő hozzájárulhat a légutak irritációjához és növelheti a légúti fertőzések kockázatát.

A növényfalak által biztosított természetes párásítás segít fenntartani a levegő optimális páratartalmát, így elősegítve egy egészségesebb és kényelmesebb munkakörnyezet kialakítását.

Ezáltal különösen alkalmas az irodai levegő tisztítása mellett a páratartalom növelésére, így a dolgozók kevésbé lesznek kitéve a szemszárazság és más légúti problémák kockázatának, ami javíthatja a munkahelyi produktivitást és csökkentheti a betegszabadságok számát.

A zöldfalak felépítése és üzemeltetése

A Vertiflora zöldfalai bármilyen beltéri és kültéri felületre telepíthetőek, melyeken bármilyen forma és kialakítás megvalósítható. Nem szükséges a padlótól indítani, lehet benne vízmentes kihagyás pl. tv-nek és körívben is telepíthető.

Ahol nincs elegendő falfelület a kialakításhoz, oda mobil megoldásainkat érdemes megnézni, melyek szintén rengeteg formában és kialakításban elérhetőek és irodák esetén mindig a legfontosabb helyre tolhatóak.

A zöldfalak karbantartása kulcsfontosságú a növények egészségének és a rendszer hosszú távú működőképességének fenntartásához.

A Vertiflora által kifejlesztett teljesen automatizált rendszerek biztosítják az öntözést, tápoldatozást, vízelvezetést és világítást, így a növényfalak gondozása minimálisra csökken, elegendő 1-2 havonta a növények gondozása és a tápoldatozó feltöltése.

Ez lehetővé teszi, hogy a dolgozók és lakók a növényfalak előnyeit gondtalanul élvezhessék. A növényfalak távfelüegyeleti rendszerrel is bővíthatőek, így a karbantartó és a Megrendelő is minden fontos információt elérhet és módosíthat bárhol a világon.

Az irodákban és otthonokban egyaránt alkalmazott zöldfalak nem csupán szépítik környezetünket, hanem aktívan hozzájárulnak egészségünk és jólétünk javításához is. Ezek a függőleges kertek tiszta levegőt, nyugodt atmoszférát és vizuális megnyugvást nyújtanak, miközben a modern technológia révén a fenntartásuk rendkívül egyszerűvé válik.

Képek forrása: Vertiflora.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények