ligeti zsálya

A dísznövényként és gyógynövényként is népszerű orvosi zsályát (Salvia officinalis), vagy az élénkpiros virágokkal közterületeket díszítő paprikavirágot (Salvia splendens), talán senkinek sem kell bemutatnunk.

Cikkünkben 10 ismert és kevésbé ismert zsálya fajt és a legfontosabb gondozási tudnivalóikat mutatjuk be képpel.

1. Orvosi zsálya (Salvia officinalis) bemutatása, gondozása

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) Dél-Európából származó, kellemes illatú félcserje, amelynek kékeszöld színű, hosszúkás levelei kiválóan alkalmazhatók gyógyászati célokra, valamint fűszernövényként is.

Amellett, hogy sok féle hatóanyagot, és illóolajat tartalmazó levelei miatt érdemes tartani, kertünk dísze is lehet, 50-80cm-es magasságával, valamint illatos, kékeslila virágaival.

Orvosi zsálya termesztése kertben

orvosi zsálya

Kép forrása: Pixabay.com

Szerencsére kertben történő nevelése egyszerű, ugyanis egy eléggé igénytelen növényről van szó. Ha szeretnénk kihasználni, az orvosi zsálya gyulladás és izzadáscsökkentő hatását, nincs más teendőnk, mint egy nagyon világos, napos helyet választani számára.

A túlságosan kötött, agyagos talajokat nem szereti, a pangó vízre érzékeny, egyéb szempontból nem igényes a talajra, kavicsos, köves talajban is boldogul.

Víz igénye nem túl nagy, jó választás tehát, ha nem szeretnénk az öntözéssel túl sokat foglalkozni, de mégis mutatós, virágzó növényt tartanánk. Elég csak mértékkel öntözni. Miután elvirágzott célszerű visszavágni, ezen kívül egyéb teendőnk nem akad vele.

Az orvosi zsálya felhasználási lehetőségei

Gyógyászati célra használható leveleit júniustól, júliustól kell begyűjteni, úgy, hogy a leveleket eltávolítjuk a szárról. A levelekből forrázat valamint tea is készíthető. Teájával kezelhető, a torokgyulladás, fogínygyulladás valamint a száj gyulladása is.

Belsőleg felhasználva, az emésztési problémákat orvosolhatjuk vele. Nem utolsó sorban, aromás fűszernövény, amellyel főként hal és húsételeket ízesíthetünk.

2. Ligeti zsálya (Salvia nemorosa) bemutatása, gondozása

ligeti zsálya

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Averater

A ligeti zsálya vagy Szent-Ilona füve (Salvia nemorosa) közepes termetű évelő növény, mely Elő-Ázsia és Európa területén elterjedt. Rendkívül mutatós növény, akár önmagában ültetjük, akár más évelőkkel társítva.

A bokros növekedésű növény, bíbor lila és sötétlila, nagyon ritkán fehér füzérvirágzatot hoz tavasz végén és nyár elején, de nyár végi másodvirágzásra is bírható, ha folyamatosan levágjuk az elszáradt virágokat.

A ligeti zsálya egyszerűen nevelhető igénytelen növény, amely a szárazságot és a tűző napot egyaránt jól viseli. A világos, napos környezetet kifejezetten szereti, bátran ültessük ilyen helyre.

Talajok közül a tápanyagokban viszonylag gyér, homokos talajtípusokat kedveli leginkább. Öntözni elég csak mértékkel, meghálálja, ha időnként megöntözzük, túlöntözni nem kell.

Ősszel érdemes erősen visszavágni. Szaporítani tavasszal és nyáron is lehet dugványozással, valamint tőosztással, tavasszal.

3. Paprikavirág (Salvia splendens) bemutatása, gondozása

paprikavirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Arthur Chapman / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A paprikavirág (Salvia splendens) egynyári dísznövény, amely Brazíliában őshonos. Bokrosodó növekedés, valamint nem túl nagy termet, kb. 30cm-es magasság jellemzi. Levelei különlegesen szép szív alakúak és élénkzöld színűek. Az üde zöld levélzet jó hátteréül szolgál a piros, rózsaszín, lila és egyéb színekben pompázó virágoknak. 

Látványos, egész nyáron virágzó dísznövény, ezért gyakran telepítik parkokba, közterületek virágágyaiba, de balkonon és teraszon is jól mutat.

Gondozása nem nehéz, ugyanakkor víz és tápanyagigényes növényről van szó. Kedveli a napos körülményeket, valamint a tápanyagban gazdag talajt, ültetéséhez ilyen helyet keressünk. Rendszeres öntözést igényel, így ha jó szárazságtűrő dísznövényt keresünk, a paprikavirág nem a mi növényünk.

Virágzását tápoldatozással, valamint az elszáradt virágok eltávolításával lehet serkenteni. Szaporítani magvetéssel lehet, magjai már február végén vethetők.

Paprikavirág vetőmag vásárlás >>>

4. Lisztes zsálya (Salvia farinacea) bemutatása, gondozása

lisztes zsálya

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Golik

A lisztes zsálya (Salvia farinacea) közepesen magas évelő növény, Magyarországon egynyári növényként termesztik. Növekedése kissé bokrosodó, mélykék ajakos virágai tömött fürtbe rendeződnek. Pompás virágait júniustól kezdve, az első fagyok megérkezéséig csodálhatjuk, akár virágágyásba, akár balkonládába ültetjük.

A lisztes zsálya könnyen gondozható igénytelen növény, amely jól tűri az átmeneti szárazságot és a tűző napot is. Bátran ültethetjük napos, de legalább világos helyre. Öntözni elég csak mértékkel, meghálálja, ha időnként megöntözzük, túlöntözni azonban nem kell. Jó vízgazdálkodású, tápdús talajba ültessük.

Betegségekre és kártevőkre sem érzékeny, esetenként a meztelencsigák okozhatnak gondot. Magvetéssel és dugványozással is lehet szaporítani. 

5. Muskotályzsálya (Salvia sclarea) bemutatása, gondozása

Salvia sclarea

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Zeynel Cebeci

A muskotályzsálya vagy muskotályos zsálya (Salvia sclarea) magas termetű, kétnyári növény, Észak-Afrikában, valamint Európa mediterrán vidékein őshonos. A középkortól kezdődően gyógynövénynek tartják, gyógyászati célra főként a virágokból és levelekből kinyert olaját, valamint a növényből készült teát használják.

Nagytermetű, terebélyes, felálló szárú növény, melynek levélzetét, molyhos, tojásdad, levelek alkotják. Halvány rózsaszín vagy halványlila virágai a nyár első felében díszítenek.

A muskotályzsálya nem túl problémás növény, ráadásul önvető képessége is kiváló, könnyen szaporodik a kertben. Napos, világos helyen, átlagos tápanyagtartalmú, jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik legszebben. Jól tolerálja a szárazságot is.

Betegségekre és kártevőkre nem kényes, a téli túlzott nedvesség károsíthatja, ha túlságosan kötött talajba ültetjük. Szaporítani magról lehet.

6. Ananászzsálya (Salvia elegans) bemutatása, gondozása

salvia elegans

Kép forrása: Wikipédia / Szező: Eric Hunt

Az ananászzsálya vagy ananászillatú zsálya (Salvia elegans) hazánkban főként egynyáriként tartott, Mexikó és Guatemala területéről származó évelő növény.

Felálló szárú, magas termetű évelő, melynek szögletes szárain dörzsölésre kellemes illatú, szőrözött levelek sorakoznak. Skarlátvörös árnyalatú kétajkú virágai jellemzően nyár végén és ősz elején nyílnak, de előfordul korábbi virágzás is.

Az ananászzsálya napos, világos fekvésben rendszeres öntözés mellett fejlődik a legszebben. Teleltetés alatt, csak keveset öntözzük. Fagyérzékeny növény, ezért vagy egynyáriként tartsuk szabadföldbe ültetve, vagy neveljük inkább konténerben, így télen át tudjuk teleltetni, visszavágva, hűvös világos helyen.

Virágzása sikeresen meghosszabbítható, ha folyamatosan gondoskodunk az elnyílt virágok eltávolításáról. Betegségekre és kártevőkre szabadban nem érzékeny, teleltetés közben megtámadhatják kártevők. Szaporítani tavasszal lehet zölddugványokkal.

7. Erdei zsálya (Salvia x sylvestris) bemutatása, gondozása

Salvia x sylvestris

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Az erdei zsálya (Salvia x sylvestris) közepes termetű évelő növény, melyet a ligeti zsálya (Salvia nemorosa) és a mezei zsálya (Salvia pratensis) keresztezésével hoztak létre. Nagyobb csoportba ültetve élénk színfoltja lehet kertünknek, kiváló pillangócsalogató és méhlegelő növény.

A kompakt habitusú növény levélzetét szürkészöld árnyalatú, fogazott szélű levelek alkotják, melyek a felfelé álló szárakon sorakoznak. Lila, kék vagy rózsaszín árnyalatú fürtvirágzatot alkotó virágai jellemzően tavasz végén és nyár elején nyílnak.

Az erdei zsálya egyszerűen nevelhető, ellenálló növény. Napos, világos helyen, jó vízelvezető, átlagos tápanyagtartalmú talajba ültetve is szépen fejlődik. Jól bírja a szárazságot, elég csak mérsékelten öntözni. Sikeresen másodvirágzásra bírhatjuk, ha folyamatosan levágjuk az elvirágzott virágokat.

Betegségek és kártevők általában nem támadják meg, időnként a liszteskék károsíthatják. Szaporítani tőosztással lehet a legegyszerűbben.

8. Tornyos zsálya (Salvia longispicata x farinacea) bemutatása, gondozása

Salvia 'Indigo Spires'

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: 掬茶

A tornyos zsálya (Salvia longispicata x farinacea) hazánkban egynyáriként nevelt, évelő zsálya faj, melyet a Salvia longispicata és a Salvia farinacea keresztezésével hoztak létre.

A közepesen magas vagy magas, bokros növekedésű növény, kék, vagy indigó színű virágfüzéreivel nagyon hosszan díszít. Virágait a méhek és a pillangók is nagyon szeretik. Szürkészöld levelei nagyméretűek, fogazottak, dörzsölésre illatosak.

A kertészetek leggyakrabban az alacsonyabb ’Mystic Spires Blue’ és a magasabb ’Indigo Spires’ változatokat forgalmazzák.

A tornyos zsálya egyszerűen nevelhető növény, mely napos, világos vagy félárnyékos helyen, átlagos tápanyagtartalmú, jó vízáteresztő talajban fejlődik legszebben. Vízigényesebb, mint a legtöbb zsálya faj, földjét rendszeres öntözéssel tartsuk nyirkosan.

Újabb és újabb virágok nevelésére ösztönözhetjük az elvirágzott virágok levágásával. Betegségekre és kártevőkre nem kényes. Téli takarással átteleltethető. Szaporítani dugványozással lehet.

9. Őszi zsálya (Salvia greggii) bemutatása, gondozása

Salvia greggii

Kép forrása: Flickr / Szerző: scott.zona / Licence: CC BY-NC 2.0

Az őszi zsálya vagy Gregg-zsálya (Salvia greggii) közepesen magas évelő növény, mely Mexikó és Dél-Texas területéről származik.

Nevével ellentétben nemcsak ősszel, hanem már a nyár elejétől kezdve gyönyörködhetünk rózsaszín, piros, lila, fehér és krémszínű virágaiban. A kompakt bokros formájú növény levélzetét, fényes felületű, kicsi, hosszúkás levelek alkotják, melyek fölött nyílnak a virágok.

Az őszi zsálya viszonylag egyszerűen nevelhető növény. Napos, világos fekvésben, jó vízáteresztő, homokos, kavicsos talajba ültetve, rendszeres, mérsékelt öntözés mellett fejlődik legszebben. Mérsékelten fagyérzékeny növény, ezért télen érdemes takarással védeni.

Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül a házas és házatlan csigák, valamint a levéltetvek támadhatják meg. A túlzott nedvesség jelenthet még problémát, főleg télen. Szaporítani dugványozással lehet a legegyszerűbben.

10. Skarlátpiros zsálya (Salvia coccinea) bemutatása, gondozása

Salvia coccinea

Kép forrása: Flickr / Szerző: Mary Keim / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A skarlátpiros zsálya (Salvia coccinea) közepes termetű, hazánkban egynyáriként nevelhető zsálya faj, mely az Egyesült Államok déli részén, valamint Mexikóban őshonos.

A növény fő díszét piros, fehér, vagy rózsaszín árnyalatban játszó, füzérbe rendeződő, ajakos virágai, valamint bokros habitusa adják. Mutatós virágai nagyon hosszan, nyár végétől kezdve, a fagyokig díszítenek. Levélzetét fogazott szélű, lándzsás, vagy szív alakú levelek alkotják.

A skarlátpiros zsálya napos, világos és félárnyékos helyre egyaránt ültethető, semleges vagy enyhén savas, jó vízáteresztő talajba. Bírja az átmeneti szárazságot, de igazán szépen, rendszeres mérsékelt öntözés mellett fejlődik.

További virágzásra ösztönözhető, ha az elszáradt virágait folyamatosan levágjuk. Betegségekre és kártevőkre is érzékeny. Betegségek közül a peronoszpóra és a lisztharmat, míg a kártevők közül a takácsatkák, levéltetvek és a liszteskék is megtámadhatják.

Szaporítani magvetéssel lehet. Beltérben előnevelhetjük palántáit a májusi kiültetésre. Szabadföldbe a fagyveszély elmúltával vethetjük.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Averater; Flickr / Szerző: Arthur Chapman / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Krzysztof Golik; Wikipédia / Szerző: Zeynel Cebeci; Wikipédia / Szező: Eric Hunt; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: 掬茶; Flickr / Szerző: scott.zona / Licence: CC BY-NC 2.0Flickr / Szerző: Mary Keim / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Pixabay.com

Források: Botanikaland – Muskotályzsálya; Botanikaland – Tornyos zsálya

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények