ajtó

Amikor új nyílászárókat rendelünk, akkor az olyan alapvető tulajdonságokon kívül, mint a méret, szín, alapanyag, még két fontos dologban dűlőre kell jutnunk: merre legyen az ajtó nyitásiránya? Jobbos legyen vagy balos?

Nos, ezek azok a tényezők, amelyek a legtöbb vásárlót megzavarják. Hiszen mindkettő attól függ, hogy melyik irányból nézzük?

Szerencsére nem szükséges ennyire belebonyolódni, ugyanis ha ismerjük az alapokat, akkor ezektől a kérdésektől már cseppet sem fogunk zavarba jönni.

Kifelé vagy befelé?

Ha bejárati ajtóról van szó, akkor nincs nehéz dolgunk: értelemszerűen ha odakint, a szabadban (vagy a lépcsőházban) állunk, akkor vagyunk kint, az előszobában pedig bent.

Ebből kiindulva, ha az ajtó az előszoba felé nyílik, az a befelé, ha pedig az ellenkező irányba, az a kifelé. Eddig ez nem is volt nehéz. Ám az már egy fokkal fogósabb kérdés, hogy melyiket válasszuk?

Ha társasházban élünk, akkor nincs miről beszélni, hiszen az ajtó csak befelé nyílhat. Ugyanis a folyosó már nem a mi tulajdonunk, ergo nem foglalhatunk el belőle egy részt az ajtónkkal.

Nem is beszélve arról, hogy balesetveszélyes is lenne: ha valaki épp akkor halad el a lakásunk előtt, amikor nagy lendülettel kinyitjuk az ajtót, akár súlyos sérülést is okozhatunk.

Családi háznál ugyan már nincs ilyen megkötés, viszont itt is sokkal gyakoribb a befelé nyíló ajtó, hiszen kényelmesebb. Indokolt esetben (például extrém kicsi előszoba) persze az ellentétes nyitásirány is megoldható; például a Nívó Extra ajtókat is megrendelhetjük kifelé nyíló kivitelben.

Jobbos vagy balos?

Ebbe már tényleg egyszerű belezavarodni, mert honnan nézve kell ezt megállapítani? Hiszen ha az ajtó egyik oldalán állunk, akkor jobbra nyílik, ha a másikra, akkor meg balra… itt ugyanazt a módszert érdemes alkalmazni, mint az ablakok esetén.

Ott úgy határozzák meg a nyitásirányt, hogy mindig úgy állunk szembe vele, hogy magunk felé húzva tudjuk kinyitni. Ha a zsanérok a bal oldalon helyezkednek el, akkor az ablak balos, ha jobb oldalt akkor jobbos.

Az ajtónál is ugyanígy tegyünk, arra a felére álljunk, hogy magunk felé húzva nyíljon. Ha a bal kezünk felőli oldal van rögzítve a keretbe, akkor balos ajtóval, ha a jobb oldala, akkor jobbossal állunk szemben. Ugye, hogy nem is volt olyan nehéz?

No és mi legyen a beltéri ajtókkal?

Itt már teljesen szabad kezet kapunk a nyitásiránnyal kapcsolatban, így többnyire a józan logika és az ingatlan adottságai alapján érdemes dönteni. Ha egy kisebb és nagyobb helyiségről van szó, akkor célszerűbb, ha az ajtó a nagyobb felé nyílik, és nem a kisebből veszi el a helyet.

Ha olyan helyiségről van szó, ahonnan több ajtó nyílik (például nappali, közlekedő), akkor az egységes nyitásirány mutat a legjobban.

Ha kis alapterületű szobában több ajtó is van egymással szemben (pl. előszoba), akkor lehetőleg ne egymás felé nyíljanak, mert vagy összeérnek, vagy alig marad köztük hely.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom