amerikai lepkekabóca
amerikai lepkekabóca

Kép forrása: Bugwood.org / Szerző: Gyorgy Csoka, Hungary Forest Research Institute / Licence: CC BY 3.0 US

Az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa) Észak-Amerikából származó rovar, melyet 1979-ben hurcoltak be Észak-Olaszországba. A meleg, száraz idő kedvez ennek a kártevőnek így egyre nagyobb területen terjedt el Európában.

Magyarországon, konkrétan Budapesten 2004-ben bukkant fel először, azóta egyre gyakoribb a kertekben és a közterületeken is. A növényekben szinte nem válogat, díszfákat és cseréket, gyümölcsfákat, lágyszárú növényeket, de még a gyomnövényeket is megtámadja.

A kifejlett amerikai lepkekabóca, valamint a lárvája egyaránt kártékony. Táplálkozásuk során a növényt szívogatják, így gyengítve azt. A táplálkozó lepkekabócák mézharmatot is ürítenek, ami kedvez a korompenész megtelepedésének.

Az amerikai lepkekabóca azonosítása

amerikai lepkekabóca

Kép forrása: Flickr / Szerző: Tibor Nagy / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Az amerikai lepkekabóca kártétele könnyen felismerhető. A kifejlett kabóca, „pattanva” közlekedik, 5-8m-es, szürkésfehér színű, sárga szemű, lepkeszerű rovar. Lárvái zöldes színűek, felületüket fehér viaszszálak borítják.

A lárvák a levelek fonákján és hajtásokon lévő összefüggő vattaszerű, viaszos váladékban csoportosan élnek, jellemzően májusban jelennek meg.  Ezek a viaszos telepek talán még árulkodóbb jelei a lepkekabóca jelenlétének.

A kifejlett lepkekabócák rajzása július közepétől, egészen a nyár végéig elhúzódik, tojásaikat a fás növények kéregrepedéseibe rakják le októberben. A tojásokból áttelelés után, május környékén bújnak elő a lárvák.

Védekezés az amerikai lepkekabóca ellen

amerikai lepkekabóca

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jean-Jacques MILAN

A fertőzött hajtásokat, amint észleljük a kártevő jelenlétét, vágjuk le, gyűjtsük össze és semmisítsük meg. Megelőzésképpen tisztítsuk a fás szárú növények kérgét, így csökkentve az áttelelés esélyét.

Tél végén lemosó permetezéssel csökkenthetjük az áttelelő tojások számát. A lemosó permetezéshez olajos készítményt válasszunk. A kifejlett lepkekabócák és a lárvák ellen felszívódó hatású rovarölő szerrel permetezzünk.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Tibor Nagy / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Wikipédia / Szerző: Jean-Jacques MILAN; Bugwood.org / Szerző: Gyorgy Csoka, Hungary Forest Research Institute / Licence: CC BY 3.0 US

Források: Bálint Gazda – Egyre több helyen károsít az amerikai lepkekabóca; Édenkert – Hogyan védekezzünk az amerikai lepkekabóca ellen?; Gazigazító – Amerikai lepkekabóca Magyarországon

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert