pszichológus

Napjainkban egyre gyakrabban hallani azt a kifejezést, hogy “ghosting”. Bár a jelenség nem teljesen új, a közösségi médiának, a csetelést szolgáló alkalmazásoknak, azaz annak, hogy mindenki mindig elérhető, nagy szerepe van abban, hogy sokkal szembetűnőbb ez a helyzet.

Mi is az a ghosting tulajdonképpen?

A kapcsolatok igen sokfélék, s azok is, akik benne vannak. Ezért nem meglepő, hogy maguk a kapcsolatok is nagyon sokféleképpen érhetnek véget. Vannak kellemetlenebb és kellemesebb szakítási módszerek, de ami az egyik félnek kellemesebb, egyáltalán nem biztos, hogy a másiknak is az. Azonban a ghosting egyértelműen a legkárosabb arra a személyre nézve, akivel éppen ezzel a módszerrel szakítottak.

A ghosting gyakorlatilag nem is szakítás, hanem eltűnés, nem véletlen a kifejezés, hiszen valóban szellemmé, vagy ha úgy tetszik, inkább köddé válik az illető, gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra.

A közösségi média és az online jelenlét szerepe azért jelentős ebben az egészben, mivel manapság gyakorlatilag mindenki mindig elérhető. Ehhez képest pedig a hirtelen csend hatalmas változást jelent.

Gondoljunk csak bele! Nem veszi fel a telefont, nem válaszol az üzenetekre, nincs SMS, Messenger, Viber, se Snapchat, de az Instagramon is olvasatlanul árválkodnak az üzenetek. A ghosting lényege, hogy a kommunikáció teljesen megszűnik, a szenvedő fél pedig magára marad az értetlenségével, a kérdésekkel.

Az Onlinepszichológus.net blogjában még több részlettel is megismerkedhetünk akár ezzel kapcsolatban, akár más témákban.

Mi áll a ghostingolás hátterében?

A helyzet nehézségét az adja, hogy az, aki ezzel a módszerrel szakít, magánál tartja a kontrollt, s énközpontú módon intézi a helyzetet, a másik fél viszont gyakorlatilag elszenvedője az egésznek, nem tud rá semmilyen hatással lenni, elveszti a teljes kontrollt a helyzet fölött.

Sajnos a kiszolgáltatottság és a másik féllel való megbeszélés ellehetetlenülése akár oda is elvezethet, hogy a lezárásra teljesen képtelennek érzi magát a szenvedő fél. Tovább nehezíti a már amúgy is kőkemény szituációt, hogy mivel egyszerűen nem érkezik magyarázat, ezért felmerülhetnek olyan gondolatok, hogy az egészért ő a hibás.

Hogyan lehet átlendülni a krízisen?

Bár lelkileg, érzelmileg ez egy rendkívül nehéz állapot, kellő türelemmel van fény az alagút végén. Segíthet nekünk néhány dolog, amit ha megteszünk, egyre közelebb és közelebb juthatunk a feldolgozáshoz.

Nagyon fontos átgondolni a kapcsolatunk alakulását, és egyértelművé tennünk saját magunkban azt, hogy egy elkerülő módszer jellemezte társunkat, aki a ghosting módszerével (nem) mondott nekünk búcsút.

Fontos azt is kijelenti, hogy ezt nem azért kaptuk, mert ez jár nekünk vagy megérdemeljük, hiszen erre senki sem szolgálhat rá. Éppen ezért nem csorbulhat ettől saját szeretetreméltóságunk vagy bármely más tulajdonságunk!

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom