jelentés

Ahogyan telnek az évek, a magyar nyelv úgy válik egyre bonyolultabbá. Attól függően, hol és hogyan nősz fel, változik a szókincsed és hogy milyen szavakat ismersz.

Mi történik akkor, ha egy hivatalos szöveget kell írnod? Vagy ha a szakdolgozat előtt ülsz? Minél változatosabban tudsz írni, annál jobb. Azonban ha nem tudod értelmezni a hivatalos szövegeket, amelyeket fel szeretnél dolgozni, egészen nagy bajban találhatod magad.

Persze nem csak a hivatalos szövegek, de egy-egy betűkombináció, sőt akár a szleng is gondot okozhat!

Nekünk szerencsére minderre van egy igazán kézenfekvő megoldásunk, ráadásul egyetlen helyen elérhető!

Milyen szavakkal akadhat gondod?

Ez természetesen attól függ, mivel foglalkozol épp, ha a bevezetőnkben emlegetett problémákkal foglalkozol, akkor erős a gyanúnk: idegen eredetű szavakkal akadt gondod.

Ha éppen a gyermeked, unokád, unokatestvéred, azaz a nálad generációkkal fiatalabbakat szeretnéd megérteni, akkor pedig valószínűleg egy gamer vagy szleng szótár után imádkozol.

Míg idegen szavak szótárát nyomtatva is találhatsz, az addig utóbb említett másik kettőt szinte biztos, hogy nem fogsz a könyvtárak, könyvesboltok polcain találni.

Lépést kell tartani a korral!

Az a helyzet, hogy sokkal egyszerűbb az internetet használni a problémáid orvosolására, mint nyomtatott szótárakban keresgélni.  Egy ismeretlen szó jelentése a jelentese.hu segítségével például másodpercek alatt megtalálható.

Lássunk néhány példát a gyakorlatban! Ha épp egy kötelező olvasmánnyal küzdesz, legyen szó egyetemi vagy gimis olvasmányról, több, mint valószínű, hogy vagy pdf formátumban olvasod, vagy épp valami ütős számot hallgatsz az olvasás közben.

Mindkét esetben ott pihen nálad vagy a géped vagy egy tablet, de legalább az okostelefonod. Fel sem kell állnod, egyszerűen csak menj fel a netre és csekkold pillanatok alatt, mi annak a szónak a jelentése, aminél megtorpantál.

Ha pedig egyszerűen egy végigjátszást nézel és nem tudod, miről van szó, akkor a gamer szótárra lesz szükséged, amelyet a jelentese.hu szintén elkészített már!

Allergiások figyelem, van számotokra is egy jó tanácsunk!

Az adalékanyagok, e-számok nehezen értelmezhetőek. A készítőnek természetesen így egyszerűbb feltüntetni a jogszabályok által előírtakat, ám egy átlag vásárló ritkán tudja minden betűkombináció jelentését. Nos, az okostelefonod segítségével ezt is egészen hamar megtudhatod.

Ints búcsút az idegeskedésnek, néhány pillanatra a játék vagy a közösségi médiás felületek pörgetése helyett ellenőrizd, hogy mindenki által fogyasztható-e az adott finomság, amit épp megvenni készülsz!

Összefoglalva tehát!

  • Ha idegen szavakkal találkozol, amiket nem tudsz értelmezni, inkább a neten keress rá a nyomtatott szótár helyett.
  • A jelentese.hu a szleng, az e-szám és a gamer szavak értelmezésében is tud segíteni.

Ne feledd, időnként használd is a szavakat, amiknek utánanéztél, hogy ne legyenek többé ismeretlenek számodra!

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom