faház építése

A kerti faház ma már egy nagyon elterjedt és hasznos megoldás, ha a kertben tároló helyet szeretnénk biztosítani magunknak. Ezek a szerkezetek viszonylag könnyen és gyorsan felállíthatóak, és ha jó munkát végzünk, évekig tartósak is maradnak.

Használhatjuk szerszámtárolónak, kerti tárolónak, vagy bicikli és játéktárolónak is, amire éppen szükségünk van. A méretek tekintetében is meglehetősen széles a választék, így a kertünk méretéhez és az igényeinkhez igazíthatjuk a kerti faházunk méretét.

Tető tekintetében is többféle kivitelből választhatunk, létezik háztető formájú tetővel, de lapos tetővel. Lapos tető esetén egyes fajtáknál oldaltetős kivitelt is választhatunk, ami plusz tárolási lehetőséget és védelmet nyújthat, például a kerékpároknak.

A kerti tárolók manapság meglehetősen népszerűek, hiszen nem igényelnek sokszor építési engedélyt sem, így könnyen kibővíthetjük az udvarunkat egy tárolóval. A legtöbb kerti tároló könnyűszerkezetes, melyet akár magunk is fel tudunk építeni.

Ki építse fel a kerti faházunkat? Mi vagy egy szakember?

Mivel a kerti faházak felépítése nem igényel különösebb szaktudást, ezért nem feltétlen szükséges szakemberre költeni, ezt az összeget akár meg is spórolhatjuk magunknak.

A kerti faházakhoz, például a Fahazépítő.hu termékeihez képes útmutató tartozik, aminek segítségével magunk is elboldogulunk, és viszonylag rövid idő, akár egy hétvége alatt is meglehet az új kertiház. A faház építéshez minden szükséges alapanyagot betesznek a csomagba, így csak a szerszámainkra lesz szükségünk.

Mivel a kerti házak esetében sokszor van szükség alapra, így erre is érdemes gondolni. Ehhez kérhetünk segítséget egy szakembertől, de ha a faházat fel tudjuk építeni magunk, akkor a betonozással is elboldogulhatunk.

Ugyanakkor, ha nincsenek meg hozzá a kellő szerszámaink, vagy nem merünk belevágni, akkor az alapozáshoz bátran kérjünk segítséget, akár szakembertől is. Ha viszont van némi tapasztaltunk az alapozásban, akkor ezt a munkadíjat is megspórolhatjuk magunknak.

Milyen alapra van szükség egy kerti faházhoz?

faház építése

Kép forrása: Fahazepito.hu

A kertiháznak nem minden esetben van szükséges alapra, de sosem árt, ha a kerti tároló nem csak úgy ki van téve a kertbe, hanem biztos alapokon áll. Az alap mérete és típusa eltérő lehet a kerti ház típusának függvényében.

A legtöbb esetben azonban érdemes beton alapban gondolkodni, esetleg térkőre lehelyezni, a lényeg, hogy vízszintes, stabil alapja legyen a kerti tárolónknak, így az építése és természetesen az állapotának megőrzése is könnyebb. Egyes fajták esetében ki is kötik, hogy az építéshez szükség van betonalapra.

A vastagságát is meg szokták határozni, azt is, hogy milyen vastagságú legyen maga az alap, és azt is, hogy mennyire álljon ki a földből. Vannak faházak, melyek nagyobb vagy legalább akkora alapot igényelnek, mint maga a faház, más esetekben viszont 1-2 centiméterrel kisebb alapra van szükség, mint a tároló, hogy stabil legyen az építmény.

Természetesen, amikor választunk, akkor ezeket az információkat is megtaláljuk a kertiház leírásában. Ha tartós eredmény szeretnénk, akkor mindenképp kövessük a leírásban szereplő utasításokat.

Hogyan fogjunk neki a faház építésének?

Miután megrendeltük a faházat, az pedig meg is érkezett, kezdődhet az építés. Mivel általában a faházakat lapra szerelve szállítják, így nem szükséges rögtön nekiugranunk az építésnek, várhatunk egy alkalmas időpontot, hiszen a faház elemei viszonylag kis helyet foglalnak.

Érdemes megvárni egy kellemes, eső és szélmentes napot, így akár egy hétvége alatt is kész lehetünk. Amikor nekiállunk faház építésnek, mindenképp ellenőrizzük, hogy minden elem, szükséges alapanyag és szerszám a rendelkezésünkre áll-e.

Ha tehetjük, másodmagukkal vágjunk bele a munkába, mert bár egyedül sem lehetetlen vállalkozás a faház felépítése, de jobban járunk, ha legalább ketten vagyunk, mert ez nagyban megkönnyíti a munkánkat.

Az építési útmutató alapján viszonylag gyorsan fel fogjuk tudni építeni a kerti tárolót, melyet akár rögtön használatba is vehetünk. A legtöbb faház nyers fából készül, vagyis olyan faanyagból, ami nincs felület kezelve.

Bizonyos esetekben kiválaszthatjuk a faház színét, és a lazúrt is megkapjuk a csomagban, más esetekben magunknak kell erről gondoskodni.

Minden esetben szükség van felületkezelésre?

faház építése

Kép forrása: Fahazepito.hu

Ha nyers faanyag az anyaga a faházunknak, akkor igen. Egyrészt egy jól megválasztott lazúr szép megjelenést kölcsönöz a kerti háznak, ami majd illik a kert vagy az udvar hangulatába, másrészt viszont védelmi szerepe is van.

A lazúr nélkül ugyanis a fa nem lesz annyira ellenálló, az időjárás viszontagságai miatt vetemedni, rohadni kezd majd. A lazúr védelmet nyújt, így sokáig tartós maradhat a faházunk.

A szakszerű felületkezeléshez érdemes hasznos praktikákat, információkat elsajátítani, amit az internet segítségével könnyedén megtehet az ember. Általában vékony lazúrt szoktak javasolni, amit még az építés előtt érdemes egy rétegben felvinni.

A második réteget akár építés után is felvihetjük a faházra. A lazúrozást 2-3 évente mindenképp érdemes megismételni, mert csak így marad tartós a faház az UV sugárzás és a csapadék káros hatásai mellet is.

Képek forrása: Fahazepito.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert