h-tarifa

Gyorsan változó világunkban a környezetbarát gondolkodás nagyobb hangsúlyt kap, mint valaha. A fenntarthatóság iránti növekvő érdeklődés eredményeként az emberek egyre inkább keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel mindennapi életük során hozzájárulhatnak egy zöldebb bolygóhoz.

Cikkünkben körbejárjuk, miért fontos a zöld szemlélet a hétköznapokban, és gyakorlati tippeket nyújtunk a tudatosabb energiafogyasztáshoz.

A fogyasztási döntések kihatnak a gazdaságra

Habár a nagyvállalatok kétségtelenül meghatározó szerepet játszanak a globális környezetszennyezésben, a háztartások is nagyban hozzájárulnak a környezeti terheléshez.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat tavalyi felmérése önmagáért beszél: 2023 első negyedévében a legtöbb üvegházhatású gázt (a teljes mennyiség 24 százalékát) a háztartások bocsátották ki, aztán az ipari tevékenység következett a sorban 20 százalékkal.

A második negyedévben a háztartások 17,9 százalékkal kerültek a második helyre, míg az ipari tevékenység okozta a legtöbb kibocsátást 23,5 százalékkal.

Az adatok tükrében még fontosabbá válik az egyéni felelősségvállalás. A hétköznapok szintjén alkalmazott környezetbarát lépésekkel – mint például a kertben elhelyezett napelem vagy biomassza használata – közösen hozzájárulhatunk egy élhetőbb bolygóhoz.

Ráadásul a hatóságok egyre több helyen támogatják, ösztönzik a zöld megoldásokat, például pályázatokkal vagy kedvező árszabással, olyanokkal, mint például a h-tarifa.

Tippek a zöldebb áramhasználathoz

Az alábbiakban gyakorlati tippekkel segítünk közelebb kerülni egy okosabb és fenntarthatóbb áramhasználathoz.

Energiatakarékos berendezések

Az energiafogyasztás csökkentésének hatékony módja, ha a legmagasabb, azaz A++ energiahatékonysági besorolással rendelkező készülékeket választunk otthonunkba. Ezek az eszközök nem csupán kevesebb áramot fogyasztanak, de hosszú távon kimutatható a költségkímélő hatásuk is.

Új szokások kialakítása

Sokan még mindig rácsodálkoznak a tényre, hogy a konnektorban hagyott töltők, nem használt elektronikai eszközök is energiát fogyasztanak. Elenyészőnek tűnhet az energiaveszteség, azonban ha összeszorozzuk háztartásonként, a végeredmény meglepő.

Hasonló a helyzet a lámpákkal. Ha a szobában tartózkodunk, felesleges, hogy a konyha is fényárban ússzon. Energiahatékony izzók használatával, valamint némi odafigyeléssel eredményesen csökkenthetjük az áramfogyasztást.

A hűtő ajtajának hosszas nyitvatartása ugyancsak rossz szokásunk, mellyel csökkentjük az eszköz élettartamát, ugyanakkor növeljük az energiaszámlánkat. Célszerű ezért már ma bevezetni a napi rutinba ezeket az apró szabályokat, amelyek érzékelhető változást eredményeznek.

H-tarifa: újragondolt technológia, kedvező árszabás

Mivel a fűtés viszi el a felhasznált energia legnagyobb részét, ideje átgondolnunk az otthoni technológiát és az energiaforrást. A részben megújuló energiával működő hőszivattyú például jóval kevesebb energiát használ el, mint a villanyradiátor vagy az infrapanel. Így amellett, hogy csökkentjük a károsanyag-kibocsátást, korszerű és hatékony eszközzel tudunk fűteni vagy hűteni.

Beruházás előtt érdemes kikérni szakértő véleményét az energetikai paraméterek tekintetében, ám telepítése esetén nem csak a környezetünk jár jól. A hőszivattyús fűtési rendszer alkalmazásakor ugyanis igénybe vehető a h-tarifa is, ami a legkedvezőbb a jelenleg elérhető árszabások közül.

Hőszigetelés

A huzatfogó párnák helyett érdemes megfelelő hőszigeteléssel ellátni otthonunkat, amivel az energiahatékonyság növelése mellett az energiaköltségeinket is megzabolázhatjuk. A hőveszteség minimalizálásával stabilabbá válik a lakás, a ház hőmérséklete, így összességében kevesebb energia megy el a fűtésre.

Vissza az alapokhoz

A tudatos energiafogyasztás a megújuló energiaforrásokkal kezdődik. Otthonunk adottságait és anyagi lehetőségeinket figyelembe véve próbáljunk minél több alternatív megoldást alkalmazni.

Magyarország európai viszonylatban kedvező adottságokkal rendelkezik a megújuló energiaforrások tekintetében, legyen szó szélenergiáról, földhőről, biomasszáról vagy napsugárzásról. Ahogy javul a megújuló források lehetőségeinek kihasználása, úgy érdemes nekünk is megfontolni az egyes megoldásokat.

Szélgenerátorok, napkollektorok és egyéb környezetkímélő energiaátalakítók ma már könnyedén telepíthetők otthonainkba. Van, aki már a ház tervezésekor tudja alkalmazni például a napsugárzásból származó energiát, de az is csökkentheti a rezsiköltségeket, aki régebbi épületben lakik.

A napenergia-hasznosítás népszerű eszköze a napkollektor, ami hőenergiává alakítja a napsugárzást. Így közvetlenül meleg vizet termelhetünk vele, de jó hőszigetelés mellett kiegészítő fűtésként is alkalmazhatjuk.

Manapság mindennapos látványnak számít a háztetőre felszerelt vagy a kertben felállított napelemek látványa, melyek segítségével széndioxid-kibocsátás nélkül termelhetünk villamos áramot. A tartós és megbízható napelem széleskörű felhasználást tesz lehetővé, a komolyabb rendszerek akár az egész háztartás energiaigényét is képesek fedezni.

Felhős napokon kiegészítő megoldás lehet a háztartási szélgenerátorok alkalmazása, melyek szintén felszerelhetők az épület tetejére. Szélturbina-telepítés előtt azonban érdemes szakemberrel konzultálni, hiszen a szél sebessége nagyban függ a helyi adottságoktól.

Láthatjuk tehát, hogy egyéni szinten milyen sokat tehetünk a tudatos energiafogyasztásért. Környezetbarát döntéseink a mindennapokban hatékonyan csökkenthetik az ökológiai lábnyomunkat: az energiahatékony készülékek választásától az okos technológiák és megújuló energiaforrások alkalmazásáig számos lehetőségünk van, hogy hozzájáruljunk a fenntarthatóbb jövőhöz.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Zöld Zóna