aranyfa

Egyik legszebb kora tavasszal virágzó cserjénk az aranyfa vagy aranycserje (Forsythia intermedia), mely élénksárga virágaival a tavaszi kert különleges dísze.

Ezt a növényt sokan már megszokásból („én is így hallottam”, „gyerekként így hívtuk”) aranyesőnek nevezik, amely azonban, egy az aranyfánál később, május tájékán virágzó cserje a Laburnum elnevezése.

Még inkább összekuszálja a dolgokat a kanadai aranyvessző (Solidago canadensis) elterjedése, ami egy sárga virágú, magas évelő növény. Sem formában, sem virágzási időben nem hasonlít az előbbi cserjékhez, nevében viszont igen.

És, hogy teljes legyen a bábeli zűrzavar, tél végén, kora tavasszal virágzik a téli jázmin (Jasminum nudiflorum), amelyet az avatatlan szemek, időnként összetévesztenek az aranyfával.

Ezzel a cikkel szeretnénk segíteni eligazodni a hasonló elnevezésű sárga virágú kerti növények útvesztőjében.

1. Kerti aranyfa vagy aranycserje (Forsythia intermedia)

aranyfa

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti aranyfa vagy aranycserje (Forsythia intermedia) felálló ágrendszerű évelő cserje.

Léteznek kisebb kertbe való alacsony, valamint csüngő aranyfa változatok is, a közös bennük, hogy kora tavasszal díszítenek élénksárga virágaikkal, melyek a rügyfakadás előtt nyílnak és sűrűn borítják az ágakat.

A virágzás után a növény zöld levélzetével díszít, alkalmas nyírott és nyíratlan sövény kialakítására, de ültethetjük cserjecsoportba, vagy szoliterként is.

2. Közönséges aranyeső (Laburnum anagyroides)

aranyeső

Kép forrása: Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0

A közönséges aranyeső (Laburnum anagyroides) kb. 4 méteres maximális magasságot elérő, évelő, lombhullató cserje. 

A közönséges aranyeső felálló ágrendszerű növény, melynek lombozatát hármasan összetett, világoszöld levelek alkotják. A növény fő díszét élénksárga, fürtős virágai jelentik, melyek májusban nyílnak és bódítóan finom illatot árasztanak.

A különleges szépségű növényt leginkább szoliterként érdemes ültetni. Fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező, a magok különösen, valamint a növény érintése, az arra érzékenyeknél bőrirritációt válthat ki.

3. Kanadai aranyvessző (Solidago canadensis)

A kanadai aranyvessző (Solidago canadensis) nagytermetű évelő növény, hosszúkás fűrészes szélű leveleivel, valamint élénksárga füzéres virágzatával díszít. Invazív növény! Gyorsan növekedik, ne hagyjuk terjeszkedni! 

4. Téli jázmin (Jasminum nudiflorum)

téli jázmin

Kép forrása: Flickr / Szerző: JR P / Licence: CC BY-NC 2.0

A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) Észak-Kínában őshonos, alacsony termetű, csüngő ágrendszerű, kúszó növekedésű cserje, melyet támaszték segítségével, kb. egy ember magasságáig futtathatunk fel.

Értékes dísznövény, mivel még lombfakadás előtt, korán február végén, tavasz elején hozza sárga virágait, melyek elborítják ágrendszerét. Levélzetét apró, hosszúkás, világoszöld levelek alkotják. Alkalmas alacsony sövény kialakítására, valamint rézsűk beültetésére is.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Maja Dumat / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: JR P / Licence: CC BY-NC 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert