babérmeggy
tiszafa

Kép forrása: Pixabay.com

A lakásban és gyakran a kertben is gondot okoz a növényválasztás során, ha kevés a fény. Ebben az összeállításban olyan örökzöld növényeket gyűjtöttünk össze, amelyek jól érzik magukat félárnyékos, árnyékos környezetben is.

Sövénynövények árnyékos helyre

Ha árnyékos helyre szeretnénk sövényt telepíteni, akkor bátran gondolkodhatunk a babérmeggy, a buxus, a tiszafa, a júlia borbolya és a kerti mahónia ültetésében is.

A babérmeggyből nyírott, és kötetlenebb nyíratlan sövényt is kialakíthatunk, mely levélzetén túl tavasszal nyíló virágaival, és nyár végi bogyós termésével is díszít.

babérmeggy

Kép forrása: Pixabay.com

A buxus, a tiszafa és júlia borbolya is jól alakítható metszéssel, előnyük, hogy jó az ellenálló képességük, a talaj típusára sem kényesek, a lényeg, hogy a talaj jó vízáteresztő legyen. A buxus, bár egyszerűen nevelhető, sajnos mégis külön figyelmet érdemel, kártevője a puszpángmoly miatt.

Cserjecsoportba, vagy szoliterként ültethető örökzöldek árnyékos helyre

Árnyékos cserjecsoportokban jól alkalmazható a ráncoslevelű bangita, a japán díszbabér és a kerti mahónia is. A kerti mahónia és a ráncoslevelű bangita is igénytelen, ellenálló növénynek számít, igaz utóbbi meghálálja, ha humuszban gazdag talajba ültetjük. A japán díszbabér is inkább humuszos talajban fejlődik szépen, a meszes talajt nem szereti.

ráncoslevelű bangita

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Quartl

Szoliterként az előbb említett ráncoslevelű bangitán túl, a hegyi babért érdemes ültetni. Utóbbi savanyú kémhatású, nedves talajba ültetve fejlődik megfelelően.

Árnyékos helyre ültethető növények egyéb felhasználási lehetőségekre

Ha árnyékos helyre keresünk örökzöld talajtakaró növényt, akkor érdemes a japán kövérke ültetésével próbálkozni. Ez a tavasszal virágzó kedves kis növény, a talajfelszínhez közel növekedik. Ültetéséhez a lazább szerkezetű, enyhén savanyú kémhatású, humuszos talaj a legmegfelelőbb.

mahónia

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti mahóniáról már a cserjecsoportba ültethető növényeknél is szót ejtettünk, ez a remek növény díszítőértéke, igénytelensége, és mérete miatt remekül használható előkertek díszítésére is.

Ha árnyékosabb sziklakertbe szeretnénk látványos, virágzó örökzöldet ültetni, akkor a japán díszbabér lehet jó választás, amely májusban krémszínű virágokkal, ősz elején termésekkel díszít.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Quartl

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek