felhőkarcoló
felhőkarcoló

Kép forrása: Pixabay.com

A michigani egyetem kutatói megdöntötték az áttetsző napelemek „produktivitási” rekordját új, szénalapú eszközükkel, mely 8,1%-os hatékonysággal állít elő elektromos energiát a nap sugaraiból.

A magas épületek ablakai ideális helyet biztosítanak az organikus, szén alapú napelemeknek a magas hatékonyságuk és az áttetszőségüknek köszönhetően – mondta Stephen Forrest professzor, a kutatás vezetője.

Ezek az új napelemcellák 43,3% átlátszósággal rendelkeznek, ami a felhőkarcolók ablakaihoz hasonlít, ugyanis a magas épületekben általában árnyékolókat használnak a nap erős ragyogása és a hőség ellen – írja az Ecolounge.hu ökoportál.

„Az új anyag amit kidolgoztunk és az általunk tervezett eszköz struktúrája számos kompromisszum eredménye, mely lehetővé teszi, hogy egyszerre nyelje el a napfényt, legyen magas feszültségű, alacsony ellenállású és színtelen” – mondta Yongxi Li, az egyik résztvevő kutató.

A kutatók az átlátszó napelem egy másik, zöld tónusú verzióját is elkészítették, melynek hatékonysága 10.8%, míg az átlátszósága 45,8%-ra, habár a zöldes szín némely kereskedelmi létesítmény számára nem lesz ideális.

A kereskedelmi forgalomban lévő normál napelemek általában szilikonból készülnek, hatékonyságuk 14 és 19% közé tehető.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Megújuló energia