autó

Nem a legjobb ötlet az idei évben autót vásárolni, de ha szükségünk van rá, akkor muszáj.

Magánszemélyként, ha nem a saját megtakarításból szeretnénk finanszírozni, két dolgot tehetünk, lízingelünk egy autót vagy hitelt veszünk fel. Ha nem cégként tervezzük a vásárlást, a hitellel mindenképpen jobban járunk, ez lehet az ideális választás.

Mi is az autóhitel?

Az autóhitel egy személyi kölcsön, ami fedezet nélkül igényelhető, szabadon felhasználható, szinte bármire. Lehet ez lakásfelújítás, hitelkiváltás, műszaki cikk vásárlás, utazás vagy akár autóvásárlás is.

Az előnye a többi hitellel szemben, hogy az igénylési folyamat sokkal könnyebb és gyorsabb, mint egy jelzáloghitelnél, illetve a kezdeti költségek tekintetében jóval kedvezőbb, a legtöbb esetben egy forintot sem kell fizetni az autó hitel felvételénél. Ez a költség egy lakáshitel esetében több százezres tétel is lehet.

A lízinggel szemben is általánosan jobb megoldás lehet, mivel a vásárlással egyidejűleg a tulajdonunkba kerül az autó, és nem feltétlenül szükséges önerő hozzá. Sok bank kínál autó vásárláshoz hitelt maximum 12 millió forintig, ami pár napon belül a számlánkon is lehet.

Azonban vannak dolgok amelyekre hitelfelvételkor figyelni kell. Nagyon fontos a hitelösszeg meghatározása, ne vegyünk fel olyan nagyságú hitelt, amelynek a törlesztőrészleteit a futamidő végéig nem tudjuk teljesen biztosan fizetni.

Ugyanakkor jó, ha marad az autó vételárán felül pluszban pénzünk, hiszen az átírásra, a szervizre még fizetni kell és jó ha azt a hitelből még meg tudjuk tenni.

Érdemes már az autó kiválasztása előtt felvenni a hitelt, hiszen ha nincs a kezünkben a vételár, akkor a foglaló, a saját megtakarítás is veszélybe kerülhet, ha valami miatt a hitel felvételt elutasítják.

Melyek az autóhitel feltételei?

Az autóhitelt bankoknál és független hitel közvetítőkön keresztül lehet igényelni. Érdemes összehasonlítást végezni a pénzintézetek ajánlatai között, hiszen ezzel elkerülhetők a zsákutcák, könnyen lehet, hogy amit az egyik bank elutasít a másiknál simán megkaphatjuk, sőt esetleg még többet is.

Alapelvárások:

  • életkori megkötések

Általában 18-70 év között vehetünk fel hitelt, de ez is eltérő lehet bankonként.

  • elfogadható jövedelem

Minimális elvárás a minimálbérrel megegyező összeg, de jobb ha 250-300 ezer forintos havi nettó jövedelmet fel tudunk mutatni.

  • Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót számolnak, melynek értelmében meghatározzák a maximálisan törlesztésre fordítható összeget a jövedelmünkből.
  • Ehhez még figyelembe veszik a hitelkártyánkat és a folyószámlahitel keretét, illetve a meglévő tartozásokat is.

Hitel felvétele után lehetőségünk van azonnal használt személygépkocsi vásárlásra.

Összegezve

Autóvásárláshoz lehetőségünk van hitelt felvenni vagy lízingelni az autót. Magánszemélyként a hitellel jobban járunk, és ha van határozatlan idejű munkaviszonyunk és viszonylag jó jövedelemmel rendelkezünk és nem túl nagy a meglévő tartozásunk, nagy eséllyel megítélik nekünk az autóvásárláshoz szükséges hitelt.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom