adatmentés

Az adatbiztonság valóban csak egy illúzió lenne, mint ahogy azt sokan gondolják? El szokták mondani a szakértők is, hogy kétféle ember létezik: akinek már ment tönkre valamilyen adathordozója, és akinek ezután fog. De ha ez valóban így van, akkor mi értelme van az adatbiztonságnak? Mutatjuk!

A számítástechnika új szintre emelte az adatok tárolását és feldolgozását

Bár ma már természetes, de korábban egyáltalán nem volt az, hogy mindent számítógépeken tárolunk és egyszerűen fel is tudjuk dolgozni az adatokat. Folyamatos fejlődés jellemzi a számítástechnikát. Az internet korában élünk, amikor otthonról is bármihez hozzáférhetünk. Azonban ez azzal is jár, hogy a rossz szándék által vezérelt emberek is elérnek minket. Nem véletlen hangsúlyozzák a szakemberek az adatmentés fontosságát!

Az információ gyűjtése, tárolása és feldolgozása a digitális technológiának köszönhetően gyorssá és kényelmessé vált. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi papírra lenne szükség ahhoz, hogy minden, ma digitálisan tárolt adatot lapokon tároljunk. És akkor még ott a hibázási lehetőség, a sérülékenység, valamint az, hogy korlátozva lenne az egyidejű hozzáférés.

Az ismert veszélyek ellenére is egyértelmű, hogy ez a jó irány. Az informatikai eszközökön pillanatok alatt rendelkezésünkre áll épp az az információ, amire szükségünk van. Ráadásul nagyon könnyen kereshetünk köztük. Ugyanakkor érdemes arra is gondolni, hogy egyetlen eszköz és tároló sem örök életű!

Valóban csak illúzió az adatbiztonság?

Ez attól függ, hogy mit értünk alatta. Mivel ma már gyakorlatilag függővé tettük magunkat a számítógépeinken tárolt adatoktól, így egy adatvesztés komoly károkat tud okozni. Márpedig a rossz hír az, hogy a tárolás technológiájától függetlenül sérülékenyek az állományaink.

Többféle veszélyforrásról is beszélhetünk. Ezek lehetnek hardveres hibák vagy épp egy vírusfertőzés és az emberi hibázás lehetőségét sem zárhatjuk ki. Sajnos az is adatvesztést eredményezhet, ha rámentünk egy korábbi dokumentumra, amire szükségünk lett volna még, vagy ha véletlen törlünk egy fontos állományt.

Minderről azért is tudnunk kell, hogy megértsük miért olyan fontos a rendszeres biztonsági mentések készítése. Ha odafigyelünk erre, akkor nagy biztonságban tudhatjuk az adatainkat, mely sok bosszúságtól tud megóvni minket. Kevés befektetéssel is óriási haszon érhető el, így mindenképp megéri vele foglalkozni!

Hogy néz ki az adatbiztonság a gyakorlatban?

Leegyszerűsítve törekedjünk arra, hogy a legfontosabb állományainkat ne csak egyetlen helyen tároljuk. Ha már van egy biztonsági mentésünk, máris védve vagyunk egy rendszerösszeomlás vagy egy hardverhiba esetén.

Amit ritkán használunk (képek, videók), azok mehetnek DVD-re vagy pendrive-ra, majd a fiókba velük. A rendszeresen használt és ezáltal nagyon fontos fájlokról pedig készítsünk rendszeresen biztonsági másolatot. Egy másik SSD-re vagy HDD-re klónozva az adatainkat vagy felmásolva a felhőbe.

Bármilyen megoldás jobb, mintha semmit sem tennénk az adatbiztonság érdekében!

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom