áfonya
áfonya

Kép forrása: Pixabay.com

Az áfonya (Vaccinium) nemzetségbe kb. 450 fajt sorolunk, savanyú talajt kedvelő cserjék és félcserjék. Gyakran ízletes termést is hoznak. Magyarországon a vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) és a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) őshonos.

A kertészetek kínálatában az előbbieken túl a fürtös áfonya Vaccinium corymbosum) különféle fajtái, melyeket kék áfonyaként forgalmaznak, valamint az amerikai tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) is megtalálható.

Az áfonya dísznövényként, valamint termése miatt is ültethető a kertbe. Tavaszi virágzása valamint őszi lombszíneződése is látványos, a növény, sövény kialakítására is alkalmas.

Az áfonya ízletes asztali gyümölcs, mely hűtve jól tárolható és a fagyasztást is jól bírja. Kiváló ízesítője a süteményeknek, a karakteres ízű áfonyadzsem elmaradhatatlan ízesítője a vadételeknek. Az áfonyából készülhet lekvár, szörp, ivólé és bor is.

Az áfonya igényei, gondozása

áfonya

Kép forrása: Pixabay.com

Az áfonya alapvetően a hűvösebb, párás klímát kedveli, ugyanakkor a gyümölcsök beéréséhez elegendő fényre van szüksége, emiatt ültetési helyéül, napos, világos, vagy félárnyékos helyet válasszunk.

A talaj kémhatására kényes, az átlagos kerti talaj nem megfelelő számára. Ahhoz, hogy az áfonya kielégítően fejlődjön és bőségesen teremjem savanyú, tápanyagban gazdag talajba kell ültetni és később is érdemes időnként trágyázni.

Az áfonya vízigénye nem kiugróan magas, ugyanakkor nagyon sekélyen gyökerezik, emiatt hajlamos a gyors kiszáradásra. Az előbbiek miatt öntözést igényel, amihez mindenképpen lágy vizet, például összegyűjtött esővizet használjunk, a tövek környékét pedig fenyőkéreggel vagy kőzúzalékkal mulcsozzuk.

Az áfonya metszése

áfonya

Kép forrása: Pixabay.com

Az áfonyával kapcsolatos teendők között mindenképpen meg kell említeni a metszést, melynek tél végén, tavasz elején érkezik el az ideje. Áfonya sövény nevelése esetén, ilyenkor végezhető el a sövény alakítása is.

Az áfonya metszése nem annyira komplikált feladat, a túlságosan idős hajtásokat, a gyenge hajtásokat, a nagyon egymásba fonódó ágakat, valamint a fagy által károsított ágacskákat kell levágni. A bokrok mellett tőhajtások is fejlődnek, ezek közül elég 5-6 erősebb darabot megtartani.

Ha dézsába ültetve neveljük az áfonyát, akkor is az előbb leírt módon kell metszeni a növényt. Érdemes néha, ellenőrizni a talaj kémhatását például akkor, amikor elvégezzük a metszést is.

Az áfonya betegségei, kártevői

áfonya

Kép forrása: Pixabay.com

Az áfonyát megtámadhatják gombás betegségek, ha rozsdafoltos, elszáradt részeket találunk a növényen, a betakarítás után, a nyár utolsó heteiben metsszük le ezeket. Ha a hajtáscsúcsok száradását tapasztaljuk, szintén a metszés nyújt segítséget, az egészséges részig vágjuk vissza a beteg ágat.

Az áfonyát levélfoltosság és lisztharmat is megtámadhatja, megelőzésként mindenképpen erős, egészséges töveket ültessünk, betegség esetén pedig permetezéssel védekezzünk. Kártevők közül a szilvamoly és az áfonyahernyó említhető meg.

Az áfonya ültetése

áfonya

Kép forrása: Pixabay.com

A konténeres kiszerelésű áfonya az év bármely fagymentes időszakában ültethető, tavasztól, őszig bármikor ültethetünk, azonban a legjobb, ha ősz elejére időzítjük az ültetést.

Az áfonya dézsába és szabadföldbe ültetve is nevelhető. Talajigénye speciális, savanyú, tápanyagban gazdag talajt igényel ezért dézsába való ültetése és nevelése egyszerűbb, mivel ezt könnyedén feltölthetjük az áfonyának megfelelő, előre elkészített savanyú földkeverékkel.

Saját földkeveréket is készíthetünk, savanyú tőzeg, érett marhatrágya, valamint fenyő és akácavar összekeverésével is. Szabadföldbe való ültetésnél részleges talajcserét kell végeznünk. Ehhez ki kell ásni az ültető gödröt és kibélelni geotextíliával, majd pedig feltölteni savanyú, tápanyagban bővelkedő földkeverékkel.

áfonya

Kép forrása: Pixabay.com

Fontos, hogy később is fenntartsuk a talaj kémhatását, emiatt lágy vízzel kell öntözni, a tápanyagpótláshoz pedig a rododendronok számára is megfelelő tápot érdemes használni.

Válasszunk tehát az áfonya igényeinek megfelelő fekvésű ültetési helyet és végezzük el első lépésként a fent említett talajcserét. Óvatosan vegyük ki a növényt a konténeréből és ültessük el a kiásott ültető gödörbe. Nem kell túlságosan mély gödröt ásnunk, mivel sekélyen gyökerezik a növény.

Töltsük vissza és tömörítsük a talajt, végül pedig alaposan öntözzük be lágy vízzel az elültetett töveket.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia – Áfonya; Megyeri Szabolcs Kertészete

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert