ágas tulipán

Az ágas tulipán (Tulipa praestans) bemutatása, gondozása

ágas tulipán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Retired electrician

Az ágas tulipán (Tulipa praestans) alacsony termetű, hagymás évelő növény, mely Közép-Ázsiában őshonos. Balkonládába, sziklakertbe, virágágyások szegélyébe csoportosan ültetve egyaránt pompás látványt nyújt.

Levélzetét szürkészöld árnyalatú, kard alakú, viaszos bevonatú, szárölelő levelek alkotják, de létezik, krém fehér tarka levelű változat is. Jellemző virágszín az élénkpiros, de barackszínű fajtái is kaphatók.

Az ágas tulipán érdekessége, hogy egy hagyma akár 4-5 virágot is hozhat, innen ered a faj magyar neve.

Az ágas tulipán napos helyen, jó vízáteresztő, lazább szerkezetű talajba ültetve fejlődik legszebben. A pangó vízre, túlzott nedvességre érzékeny a pihenőidőszakában, ezért kötött talajba semmiképp se ültessük.

Más hagymás növényekhez hasonlóan, leveleit és elnyílt virágait, csak akkor szabad levágni, ha már teljesen elsárgultak és elszáradtak, mivel így elegendő tápanyag tud visszajutni a hagymákba a következő évi virágzáshoz.

Kártevők közül időnként a meztelencsigák károsítják, a gombás és vírusos betegségek ritkán, de előfordulhatnak. Szaporítani a fiókhagymák szétosztásával lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Retired electrician

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők