alacsony kőmagcserje

Az alacsony kőmagcserje (Lithodora diffusa) bemutatása, gondozása

alacsony kőmagcserje

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ghislain118

Az alacsony kőmagcserje (Lithodora diffusa) kistermetű, örökzöld, évelő növény, amely Dél-Európa hegyvidéki területein őshonos.

Kedves megjelenésű növény, melyet május végétől a nyár derekáig nyíló, élénk kék színű, csillag alakú virágainak köszönhet. Levelei picik, molyhos felületűek. Mérete és jellege miatt, elsősorban sziklakertekbe érdemes ültetni.

Az alacsony kőmagcserje tápanyag igényes növény, a meszes talajt nem tolerálja. Ültetéséhez a savas kémhatású, tápanyag dús, jó vízáteresztő képességű talaj a leginkább megfelelő.

Ültetési helyéül, napos, világos, esetleg félárnyékos helyet is választhatunk. Bár viszonylag jól viseli a szárazságot, inkább öntözzük, mivel rendszeres öntözést igényel. Ha lehetőség van rá, esővízzel öntözzük.

Kártevők általában nem károsítják, azonban a gyökerek fekete rothadása időnként problémát okozhat. A betegség hatására növény elfeketedhet, vagy el is pusztulhat.

Télen takarással kell védeni a fagyoktól. A tél elmúltával, tavasz elején nézzük át a növényt, és ha elhalt hajtásokat találunk, azokat bátran vágjuk le. Szaporítani félfás dugvánnyal lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Ghislain118

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők