alma
alma

Kép forrása: Pixabay.com

Az alma (Malus) nemzetségbe körülbelül 55, Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában honos fajt sorolunk, termésük az alma.

Ennek a lombhullató fákból és cserjékből álló nemzetségnek a tagja a látványos virágzása és levélzete miatt ültetett bíborlevelű díszalma (Malus x purpurea), valamint a nemes alma vagy házi alma (Malus domestica) is.

Közismert mondás, hogy „Napi egy alma, az orvost távol tartja”. Az alma nem csodaszer, azonban vitaminokban és egyéb tápanyagokban is bővelkedik, amire egész évben, a téli megfázásos időszakban pedig különösen szüksége van a szervezetnek.

alma

Kép forrása: Pixabay.com

Az alma főként nyersen, héjával együtt igazán tápláló, de sokféleképpen felhasználhatjuk a konyhában. Süteményekhez, gyümölcs és zöldségsalátákhoz, müzlihez, mártásokhoz egyaránt kitűnő.

Az alma fajták között számos jól tárolhatót is találunk, így ha nem tudjuk azonnal elfogyasztani, vagy feldolgozni a leszüretelt termést, akkor sincs veszve semmi.

Ha szeretnénk almát nevelni a kertben, akkor elsőként érdemes megismerkednünk az alma igényeivel és gondozásával.

Az alma igényei, gondozása

alma

Kép forrása: Pixabay.com

Az alma éghajlati tűrőképessége tág határok között mozog, attól függően, hogy milyen származási helyű és genetikai adottságú almafajtát választunk. Az egyes fajták hidegigénye és fagytűrőképessége eltérő.

Ez a tulajdonság eredményezi azt, hogy az alma termeszthetőségének földrajzi elterjedési területe igen széles. Magyarország egész területe alkalmas az alma termesztésére.

Az alma a mérsékelten hűvös, csapadékos és nem túl hideg telű klímaadottságokat szereti leginkább, a forró aszályos nyarak és a kemény, hideg telek megviselik. Hazánkban számolni lehet a virágzási időben fellépő fagyokkal is, melyek fagykárosodást okozhatnak.

alma

Kép forrása: Pixabay.com

Az alma ültetési helyéül napos, világos helyet válasszunk. A különböző talajtípusokat jól tolerálja, de legszebben jó víz és levegőgazdálkodású, tápanyagban gazdag, semleges vagy enyhén savanyú kémhatású, vályogos kötöttségű talajba ültetve fejlődik.

A nagymennyiségű és jó minőségű termés eléréséhez öntözést is igényel. Az alma nem mentes a betegségektől és a kártevőktől sem, ezért az almafa ültetésével növényvédelmi teendőkre is számíthatunk. Szintén elmaradhatatlan feladat az almafa metszése is, melyet egy külön bejegyzésben részletesen mutatunk majd be.

Almafa metszése – Részletes útmutató

Most, hogy röviden átnéztünk milyen igényei és gondozási feladatai vannak a kertbe ültetett almafának, lássuk, az ültetés menetét.

Az alma ültetése

alma

Kép forrása: Pixabay.com

Almát konténeres és szabadgyökerű kiszerelésben is vásárolhatunk. A konténeres almát a téli fagyos hetek kivételével bármikor ültethetjük, a szabadgyökerű alma ősszel és kora tavasszal ültethető a kertbe.

A megvásárolt szabadgyökerű almát lehetőség szerint azonnal ültessük el, ha erre nincs mód, állítsuk vízbe az ültetésig, ne hagyjuk kiszáradni. A konténeres alma ebből a szempontból nem annyira érzékeny.

Az ültetés előtt a szabadgyökerű alma gyökereit nem szükséges metszeni, elég csak az elhalt, törött és sérült gyökérrészeket eltávolítanunk.

alma

Kép forrása: Pixabay.com

Az ültetés első lépéseként határozzuk meg az ültetés helyét, az alma igényeinek megfelelően, mérlegelve a kifejlett fa helyigényét is. Ássuk ki az ültető gödröt, a gödör legyen nagyjából kétszerese a gyökérrendszer méretének.

A kiásott földet például, ha túl homokos, vagy agyagos, javítsuk fel földkeverékkel. Ha a talaj erősen fertőzött kártevőkkel, szükség lehet talajfertőtlenítő szer alkalmazására is. A gödör aljába terítsünk egy réteg szerves trágyát, ezt keverjük földdel, vagy takarjuk egy réteg földdel, hogy ne érintkezzen közvetlenül a gyökerekkel.

Egyengessük el gyökereket az ültető gödörben, állítsuk be a facsemetét egyenesen, törekedve arra, hogy teljesen függőlegesen álljon. Figyeljünk oda az ültetési magasságra is, a szemzési hely mindig kerüljön a földfelszín fölé.

Ha sikerült beállítanunk az alma facsemetét, kezdjük meg a föld visszatöltését és tömörítését, ha végeztünk, alaposan öntözzük be a csemetét, és később se feledkezzünk el az öntözésről!

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia – Alma; Megyeri Szabolcs Kertészete; Digitális Tankönyvtár – A gyümölcsök termesztése

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert