fogínysorvadás

Számos lakásban találkozhatunk a népszerű növénnyel, az Aloe Verával. Azt azonban kevesen tudják – még azok közül is, akik tartanak belőle egy cseréppel –, hogy amellett, hogy mutatós, számos hasznos, sokszínű tulajdonsága is van a természetes csodaszernek. A következőkben ezek közül vesszük sorra.

Az Aloe Vera 8 felhasználási módja az otthonunkban

Ha az alábbiak közül valamelyik problémával gyakran szembesülünk a családban, akkor érdemes beszerezni egy Aloe Vera növényt – vagy pedig jó ötlet egy kicsit több szeretetet adni a már meglévő, kissé elhanyagolt példányunknak.

Sebek, hegek

Legyen szó égési sérülésekről, napégésről vagy különböző vágásokról, az Aloe Vera lehet a megoldás. A növényben található gél ugyanis nemcsak érzéstelenít, de képes enyhíteni a viszketést, a duzzanatot és a fájdalmat is. Mindezek mellett pedig antibakteriális és gombaölő hatása is ismert, így különösen jó lehet az ilyen problémák esetén alkalmazni. Ha pedig a sebet már elláttuk, a hegesedésben is segít, hiszen serkenti a fibroblasztok termelődését.

Ínyproblémák

Az emberi szájüreg egy igen kényes terület, hiszen ha nem ápoljuk rendszeresen és alaposan, akkor könnyen különböző fog- és ínybetegségekkel találhatjuk szemben magunkat. Ezek elkerülésére sokan alkalmaznak a fogmosás és a fogselyem után szájvizet, amelyre tökéletes természetes, vegyszermentes alternatíva egy Aloe Verás öblögető.

A növény összetevői – például a C-vitamin – ugyanis enyhülést nyújtanak, ha gyulladt, vérző a fogíny vagy ha fogínysorvadástól szenvedünk, de még a lepedék megtapadását is képesek megakadályozni.

Itt fontos azonban megjegyezni, hogy ha valamilyen súlyosabb fogászati probléma tüneteit észleljük magunkon – legyen az fogszuvasodás vagy akár fogínysorvadás –, mindenképpen keressünk fel egy szakembert! A különböző természetes vagy gyógyszeres megoldások ugyanis csak a tüneteket képesek enyhíteni, a probléma gyökerét nem tudják megszüntetni.

Emésztési gondok

A növény leve többféle emésztési betegség kezelésében is hatékony lehet, hiszen méregtelenítheti a beleket és semlegesítheti a gyomor savasságát. Egy korábbi kutatás pedig azt is kimutatta, hogy mértékkel fogyasztva hashajtó hatása is van, így képes megszüntetni a székrekedést.

Allergiás tünetek

Számos oka lehet annak, hogy a bőr felszínén különböző kiütések, vörös pörsenések jelennek meg. A legáltalánosabban ez valamilyen allergiás reakció a szervezet részéről, amelyet kezelhetünk Aloe Verát tartalmazó géllel, vagy akár közvetlenül a növényből kinyert érdekes állagú anyaggal. Így enyhíthető a kellemetlen viszketés és a duzzanat is.

Magas vércukorszint

Egy orvosi tanulmány szerint napi két evőkanál Aloe Vera-dzsúz fogyasztása képes csökkenteni a vércukorszintet azoknál a pácienseknél, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. Mielőtt azonban valaki elkezdenénk ilyen céllal alkalmazni, mindenképp konzultáljunk szakorvossal, ugyanis a glükózszint-csökkentő gyógyszerek mellett fogyasztva veszélyes lehet.

Bőrhibák

Azok, akik többféle arcápolási készítményt használnak, illetve otthon vannak a kozmetikai termékek piacán, biztosan gyakran találkoznak az Aloe Verával mint összetevővel. Ez nem is csoda, hiszen nyugtató, fiatalító és sejtregeneráló hatása is ismert. C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig antioxidáns tulajdonságait is élvezhetjük.

Gyorsan romló élelmiszerek

Az Aloe Vera kivonata ráadásul nemcsak a testünknek tehet jót, hanem az élelmiszereknek is – persze ezzel közvetetten a szervezetünkre is hatást gyakorolva.

Kevesen tudják, de bizonyított tény, hogy ha ilyen géllel vonunk be különböző növényeket vagy terméseket, akkor azokon kevésbé tudnak elszaporodni a káros, romlást okozó baktériumok.

Ez pedig azt jelenti, hogy ez a remek kis növény segíthet frissen tartani a gyümölcseinket és a zöldségeinket, így nem kell káros vegyszerekkel kezelnünk azokat.

Levegőminőség

Ha az eddigiek még nem győztek meg mindenkit arról, hogy mennyire jó ötlet ilyen növényt tartani, itt van még egy indok: az Aloe Vera alkalmas az otthonunk levegőjének tisztítására is.

Tartsuk okosan!

Azzal indítottuk a cikket, hogy Aloe Vera növényt rengeteg háztartásban láthatunk – ez pedig nem is csoda, hiszen egy viszonylag igénytelen, könnyen fenntartható típusról van szó.

Arra azért figyeljünk vele kapcsolatban, hogy szereti a világos közeget, de a közvetlen, túlzott napfény nem tesz neki jót, hiszen kiégetheti. Érdemes tudni, hogy alapvetően sivatagi környezetből származik, így ahhoz hasonló körülményeket kellene teremtenünk neki – azaz elsősorban ne locsoljuk túl.

Nyáron elég kéthetente adni neki egy kicsi vizet, télen pedig havonta egyszer. Ültessük laza, homokos talajba, akár a kertben, akár bent, a lakásban. Ha szeretnénk, hogy sokáig éljen velünk, évente egyszer ültessük át!

Ha mostanra már biztosak vagyunk abban, hogy szeretnénk egy ilyen nagyszerű élőlényt otthonra, akkor irány a legközelebbi virágüzlet – arra azonban figyeljünk, hogy orvosi Aloe Verát válasszunk!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik