Dísznövények

Az amaránt (Amaranthus) gondozása – 2 amaránt faj bemutatása képekkel

bókoló amaránt
Kép forrása: Flickr / Szerző: John and Anni Winings / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Ebben a cikkünkben 2 amaránt (Amaranthus) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Bókoló amaránt (Amaranthus caudatus) bemutatása, gondozása

bókoló amaránt

Kép forrása: Flickr / Szerző: John and Anni Winings / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A bókoló amaránt, csüngő amaránt vagy rókafarok (Amaranthus caudatus) Dél-Amerikában őshonos nagytermetű egynyári növény, hazánkban dísznövényként tartják. Mérete és különleges külseje miatt szoliterként érdemes ültetni.

Növekedése bokrosodó, lombozatát nagyméretű, levelek alkotják melyek szára és erezete pirosas színárnyalatban játszik. Érdekességét a májustól-ősz elejéig nyíló bordó vagy sötétlila színű, hosszú virágfüzérei adják.

A bókoló amaránt víz, fény és tápanyagigényes növény. Ültetési helyéül világos vagy kifejezetten napos, védett helyet keressünk, ahol a talaj is tápanyagban gazdag és jó vízáteresztő képességű. Rendszeres öntözést igényel, tartsuk földjét nedvesen. 

Betegségekre nem érzékeny, kártevők közül időnként a levéltetvek okozhatnak problémát. Szaporítani magról lehet.

2. Kínai amaránt (Amaranthus tricolor) bemutatása, gondozása

kínai amaránt

Kép forrása: Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Корзун Андрей)

A kínai amaránt (Amaranthus tricolor) magas termetű, oszlopszerű növekedésű, levélzetével díszítő egynyári növény, melynek eredeti élőhelyét Ázsia trópusi területei jelentik.

A csüngő amaránttól (Amaranthus caudatus) eltérően, nem hoz látványos virágzatot, virágai nem túl jellegzetesek.

A növény fő díszét látványos levélzete adja, mely a zöld, bíbor, vörös és a sárga szín, különböző kombinációiban játszik, attól függően, hogy melyik fajtát választjuk. Egy növényen egyszerre 3-4 szín is jelen van egyszerre, így tényleg igazán érdekes dísze lehet kertünknek ez a növény.

A kínai amaránt napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű, átlagos tápanyag tartalmú talajban fejlődik legszebben. Ha túl sok tápanyaghoz jut, színe kevésbé lesz intenzív! Átlagos vízigényű növény, ezért rendszeres, mérsékelt öntözést kíván.

Szárai elég erősek, de szeles helyen érdemes karózni. Betegségek általában nem károsítják, kártevők közül a levéltetveket lehet megemlíteni. Szaporítani magról lehet.

Képek forrása: Flickr / Szerző: John and Anni Winings / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Kor!An (Корзун Андрей); Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Ton Rulkens

Kapcsolódó témák

Comments are closed.