Szobanövények

Az amarillisz (Hippeastrum) gondozása, virágoztatása

amarillisz
Kép forrása: Pixabay.com

Az amarillisz (Hippeastrum) bemutatása

amarillisz

Kép forrása: Pixabay.com

Az amarillisz vagy lovagcsillag (Hippeastrum) az amarilliszfélék családjába tartozó, januártól-áprilisig virágzó Amerika trópusi és szubtrópusi vidékeiről származó növény.

A boltokban általában nemesített fajtái kaphatók, melyek különféle színárnyalatokban pompáznak és díszítik otthonunkat a szürke tél végi hónapokban.

Az amarillisz virágoztatása talán kihívásnak tűnik kezdő szobakertészként, de nem akkora ördöngősség, mint amekkorának elsőre gondolnánk!

Az amarillisz (Hippeastrum) gondozása, virágoztatása

amarillisz

Kép forrása: Pixabay.com

Az amarillisz hagyma ültetése

Az ősszel pihentetett amarillisz hagymákat, vegyük kezelésbe az ültetés előtt! A túlságosan hosszú gyökerekből vágjunk le, az elszáradt leveleket pedig óvatosan szedjük le. Ha ez megtörtént, ültessük el a hagymát úgy, hogy a fele, a föld felett legyen.

Az ültetéshez használt edény legyen nagy és tágas, mivel a kifejlett növény magas lesz és súlyos. Virágföldek közül a B típusú a megfelelő. A hagyma elültetését egy alapos beöntözés kövesse.

Gondozás a hagyma elültetése után

Amarillisz

Kép forrása: Pixabay.com

Keressünk a cserép számára, egy sötét, meleg helyet, ahol a hagyma megkezdheti a fejlődést. A boltban vásárolt hagymákat, szintén ilyen módon kell elültetni.

Eleinte alig öntözzük, a hajtás megjelenése után több vizet adjunk a növénynek. A levelek előtt bújik elő a tőkocsány, ezt az elvirágzás után vágjuk le, a növényt pedig bőségesen öntözzük, és augusztusig hetente tápoldatozzuk.

A bimbó kb. 2-3 hónap alatt fejlődik ki. Ha már a virágszár is felbukkant, és elérte a 15cm körüli hosszúságot, megkezdhetjük a gyakori öntözést, és a heti egyszeri tápoldatozást, a növényt pedig egy nem túlságosan meleg, ugyanakkor világos helyre költöztessük át.

Felkészítés az őszi pihentetésre

Augusztustól fokozatosan hagyjuk abba az öntözést, és hagyjuk, hogy elszáradjanak a levelek. Távolítsuk el a száraz leveleket, a hagymát pedig 15 fok körül, száraz tőzegben tároljuk a következő hajtatásig.

Szaporítása fiókhagymákkal, a hagyma pikkelyleveléből képezett dugvánnyal, valamint magról történhet. Az utóbbi két szaporítási módszer eléggé nehézkes.

Az amarillisz betegségei, kártevői

amarillisz

Kép forrása: Pixabay.com

Túl nedves és hűvös helyen a vörös üszög nevű gombabetegség támadhatja meg a hagymát. Ha még nem harapódzott el a fertőzés, akkor az amarillisz hagyma menthető, ha kivágjuk a gombával fertőzött részt, és a vágás helyét faszénporral kezeljük.

Összefoglalva:

Ültetés: az ősszel pihentetett hagymákat, tágas cserépbe ültessük el, úgy, hogy a hagyma fele kilátszódjon a földből.

Ültetés után: öntözzük be az amarilliszt, és keressünk sötét, meleg helyet a számára, vagy takarjuk le.

A hajtás megjelenése után: amikor már a virágszár kb. 15cm-es elkezdhetjük sűrűbben öntözni és tápoldatozni a növényt, helyéül pedig kellemesen meleg, világos helyet válasszunk.

Felkészítés az őszi pihentetésre: augusztustól fokozatosan csökkentsük az öntözés mennyiségét. Az elszáradt leveleket vágjuk le.

A hagyma tárolása a hajtatásig: száraz tőzegben, kb. 15fok körüli hőmérsékleten.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények