amarillisz

Az amarillisz (Hippeastrum) bemutatása

Az amarillisz vagy lovagcsillag (Hippeastrum) az amarilliszfélék családjába tartozó, januártól-áprilisig virágzó Amerika trópusi és szubtrópusi vidékeiről származó növény.

A boltokban általában nemesített fajtái kaphatók, melyek különféle színárnyalatokban pompáznak és díszítik otthonunkat a szürke tél végi hónapokban.

Az amarillisz virágoztatása talán kihívásnak tűnik kezdő szobakertészként, de nem akkora ördöngősség, mint amekkorának elsőre gondolnánk!

Az amarillisz (Hippeastrum) gondozása, virágoztatása

Az amarillisz hagyma ültetése

Az ősszel pihentetett amarillisz hagymákat, vegyük kezelésbe az ültetés előtt! A túlságosan hosszú gyökerekből vágjunk le, az elszáradt leveleket pedig óvatosan szedjük le. Ha ez megtörtént, ültessük el a hagymát úgy, hogy a fele, a föld felett legyen.

Az ültetéshez használt edény legyen nagy és tágas, mivel a kifejlett növény magas lesz és súlyos. Virágföldek közül a B típusú a megfelelő. A hagyma elültetését egy alapos beöntözés kövesse.

Gondozás a hagyma elültetése után

Keressünk a cserép számára, egy sötét, meleg helyet, ahol a hagyma megkezdheti a fejlődést. A boltban vásárolt hagymákat, szintén ilyen módon kell elültetni.

Eleinte alig öntözzük, a hajtás megjelenése után több vizet adjunk a növénynek. A levelek előtt bújik elő a tőkocsány, ezt az elvirágzás után vágjuk le, a növényt pedig bőségesen öntözzük, és augusztusig hetente tápoldatozzuk.

A bimbó kb. 2-3 hónap alatt fejlődik ki. Ha már a virágszár is felbukkant, és elérte a 15cm körüli hosszúságot, megkezdhetjük a gyakori öntözést, és a heti egyszeri tápoldatozást, a növényt pedig egy nem túlságosan meleg, ugyanakkor világos helyre költöztessük át.

Felkészítés az őszi pihentetésre

Augusztustól fokozatosan hagyjuk abba az öntözést, és hagyjuk, hogy elszáradjanak a levelek. Távolítsuk el a száraz leveleket, a hagymát pedig 15 fok körül, száraz tőzegben tároljuk a következő hajtatásig.

Szaporítása fiókhagymákkal, a hagyma pikkelyleveléből képezett dugvánnyal, valamint magról történhet. Az utóbbi két szaporítási módszer eléggé nehézkes.

Az amarillisz betegségei, kártevői

Túl nedves és hűvös helyen a vörös üszög nevű gombabetegség támadhatja meg a hagymát. Ha még nem harapódzott el a fertőzés, akkor az amarillisz hagyma menthető, ha kivágjuk a gombával fertőzött részt, és a vágás helyét faszénporral kezeljük.

Összefoglalva:

Ültetés: az ősszel pihentetett hagymákat, tágas cserépbe ültessük el, úgy, hogy a hagyma fele kilátszódjon a földből.

Ültetés után: öntözzük be az amarilliszt, és keressünk sötét, meleg helyet a számára, vagy takarjuk le.

A hajtás megjelenése után: amikor már a virágszár kb. 15cm-es elkezdhetjük sűrűbben öntözni és tápoldatozni a növényt, helyéül pedig kellemesen meleg, világos helyet válasszunk.

Felkészítés az őszi pihentetésre: augusztustól fokozatosan csökkentsük az öntözés mennyiségét. Az elszáradt leveleket vágjuk le.

A hagyma tárolása a hajtatásig: száraz tőzegben, kb. 15fok körüli hőmérsékleten.

Kép forrása: Adobe Stock

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények