amarillisz

Az amarilliszfélék családjának egyik figyelemre méltó tagja a Hippeastrum nemzetség, amely több tucat fajt, valamint körülbelül 600 fajtát és hibridet foglal magában. Ezek a növények eredetileg Amerika trópusi és szubtrópusi területeiről származnak, nemesített változataik ma már széles körben elterjedtek és a kereskedelmi forgalomban is megtalálhatók amarillisz néven.

Fontos megjegyezni, hogy ez az elnevezés egy kissé félrevezető, mivel létezik egy különálló, valódi Amaryllis nemzetség is, amelybe csupán két, Dél-Afrikában őshonos hagymás növény tartozik. Ennek ellenére a köznyelvben a Hippeastrum hibridek viselik az amarillisz nevet, így ebben a cikkben mi is ezt a megnevezést használjuk a továbbiakban.

Az amarillisz jellegzetes tölcsér alakú, színpompás virágokat hoz, melyek a fehértől a lazac, rózsaszín, narancs és vörös árnyalatokig, sőt cirmos variációkig terjedhetnek. Ezek a virágok jellemzően a januártól áprilisig terjedő időszakban nyílnak, egy vaskos virágszáron. Ellenpontozva ezt a látványos virágzatot, a hagymából kibújó sötétzöld, kard alakú levelek viszonylag jellegtelenek.

Az amarillisz gondozása elsőre bonyolultnak tűnhet a kezdő szobakertészek számára, de a megfelelő tudás birtokában ez a feladat nem olyan ördöngös, mint amilyennek látszik. Cikkünk további részében részletesen tárgyaljuk az amarillisz gondozásának és virágoztatásának legfontosabb lépéseit, valamint kitérünk a szaporítására is.

Az amarillisz gondozása és virágoztatása

Legyen szó, akár boltból származó, akár korábban pihentetett hagymáról, az amarillisz gondozása és virágoztatása a virághagyma megfelelő előkészítésével kezdődik. Ez magában foglalja a túl hosszúra nőtt gyökerek levágását és az elszáradt levelek eltávolítását is.

Ültetéskor ügyeljünk arra, hogy a hagyma fele kiemelkedjen a földből, és kellőképpen nagy cserepet válasszunk, hogy a kifejlett növény stabil maradjon. A talajnak laza, tápanyagban gazdag szerkezetűnek kell lennie, ideális lehet például a boltokban kapható B típusú virágföld.

Az amarillisz kezdeti gondozásához tartozik az öntözés és a megfelelő hely kiválasztása is. Az ültetés után azonnal öntözzük meg a hagymát, majd helyezzük azt egy meleg, sötét helyre. Amint a virágszár megjelenik, javasolt egy papírból készült kis kalapot helyezni rá, ami abban segít, hogy a szár magasra nőjön. Ebben a szakaszban a növényt rendszeresen kell öntözni és hetente tápoldatozni.

A virágszár növekedése során figyelni kell a megfelelő magasság elérésére. Amint ez megtörtént, távolítsuk el a papírkalapot és helyezzük a növényt világos helyre. Ebben az időszakban is fontos a rendszeres öntözés és a tápanyagellátás fenntartása. A hajtatás kezdete után körülbelül két hónappal várható a virágzás.

A virágzás idején néhány trükk segíthet a virágok élettartamának meghosszabbításában, ilyen például, ha növényt éjszakára hűvösebb helyre tesszük, ez segít megőrizni a virágok frissességét. A virágzás után is folytatni kell az öntözést és a tápoldatozást, hogy a hagyma feltöltődhessen a következő évi virágzáshoz szükséges tápanyagokkal. Amennyiben a fagyveszély elmúlt, a növényt akár ki is ültethetjük a szabadba.

Az amarillisz hagymáinak őszi pihentetése kulcsfontosságú lépés. Ezt úgy kezdjük, hogy augusztustól fokozatosan csökkentjük az öntözést és a tápoldatozást, ami lehetővé teszi a növény leveleinek természetes elszáradását.

Ezt követően a leveleket eltávolítjuk, majd a hagymákat a következő hajtatásig száraz, fagymentes helyen tároljuk, például kartondobozban vagy tőzegben. Ennek a lépésnek a célja, hogy a hagyma pihenjen és felkészüljön a következő virágzásra.

A növény átültetése

Az amarilliszt elég csak 3-4 évente átültetni. Fontos, hogy a talaj jó vízáteresztő képességű és tápanyagban gazdag legyen, így erre a célra a B típusú virágföld kiválóan alkalmas. Az átültetés során figyelmet kell fordítani a hagyma helyes elhelyezésére a talajban, úgy, hogy annak fele a föld felszíne felett maradjon.

Az átültetés során fontos szempont a megfelelő méretű és stabil edény kiválasztása. Tekintettel arra, hogy a kifejlett amarillisz magas és súlyos növény lehet, egy nagyobb, tágas cserép biztosítja a szükséges stabilitást a növény számára.

A nyári időszakban a növényt akár ki is ültethetjük a szabadba, ahol világos, de félárnyékos helyen érzi jól magát. Alternatív megoldásként a cserép földbe süllyesztése mellett is dönthetünk, így az amarillisz természetesebb környezetben fejlődhet, miközben megmaradnak a konténeres növényként való tartás előnyei is.

Gyakori betegségek és kártevők

Az amarillisz gondozása során fontos figyelemmel kísérni a növény állapotát, mivel többféle betegség és kártevő is megtámadhatja. Az egyik leggyakoribb betegség a vörös üszög, ez a gombás betegség főként a túlságosan hűvös, nedves környezetet kedveli. A betegség kezelésére, különösen a fertőzés kezdeti szakaszában, javasolt a fertőzött részek eltávolítása, majd a hagyma faszénporral vagy gombaölő szerrel való kezelése.

A növény leveleinek foltosodása vagy elsárgulása, valamint a lankadt virágszár is gombabetegségekre utalhat, amelyek gyakran túlöntözés következményei. Ebben az esetben is az érintett részek eltávolítása és gombaölő szer használata javasolt. Ha az amarillisz szára lelóg, az magas hőmérsékletre utalhat, ami túlzott növekedést idéz elő, ilyen esetben a növény hűvösebb helyre való áthelyezése, és a szár megtámasztása ajánlott.

Egy másik, komoly problémákat okozó betegség a mozaikvírus, amit a leveleken megjelenő sárga csíkozódás jelez. A vírusfertőzés következtében a növény növekedése lelassul, és a virágzás is elmaradhat. Sajnos, ebben az esetben nincs más megoldás, mint a fertőzött hagyma megsemmisítése.

Az amarillisz jellemzői kártevői között megtaláljuk a pajzstetveket, viaszos pajzstetveket, takácsatkákat és tripszeket is. Ezek ellen a rovarok ellen hatékony lehet a lemosás, a Neem olaj alkalmazása vagy az üzletekben kapható rovarölő szerek használata is.

Az amarillisz szaporítása

Az amarillisz szaporítása több módon is lehetséges, amelyek közül a legegyszerűbb módszer a fiókhagymákkal történő szaporítás. Bár növény magvetéssel és dugványozással is szaporítható, ezek a módszerek nagyobb szaktudást és gondosságot igényelnek, valamint hosszabb időt vehetnek igénybe.

A növény a föld alatt sarjhagymákat nevel, amelyek segítségével viszonylag egyszerűen szaporíthatjuk. A szaporítás során fontos, hogy várjunk, amíg ezek a sarjhagymák elég naggyá és fejletté válnak ahhoz, hogy önállóan is életképesek legyenek.

Miután leválasztottuk a sarjhagymákat, ültessük el őket külön cserepekbe. Fontos megjegyezni, hogy ezeknek a fiatal hagymáknak is szükségük van néhány évre ahhoz, hogy elérjék azt a fejlettségi szintet, amely lehetővé teszi számukra a virágzást.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk az amarillisz gondozásához és virágoztatásához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények