ananász
ananász

Kép forrása: Pixabay.com

Az ananász, a trópusi Dél és Közép-Amerika területén őshonos növény, mely a broméliafélék családjába tartozik. Kellemesen meleg, párás, világos helyen, rendszeres öntözés és időnkénti tápoldatozás mellett lakásunk izgalmas dísze lehet.

Az ananász otthoni szaporítása tősarjakkal valamint az ananászról levágott leveles hajtás gyökereztetésével is lehetséges. Utóbbihoz csak egy egészséges ananászt kell vásárolnunk az üzletben és levágni a levélüstökét.

A levélüstököt vízben és homok valamint föld keverékébe ültetve is meggyökereztethetjük. A vízben való gyökereztetéshez töltsünk egy pohárba vizet és helyezzük bele úgy a levélüstököt, hogy csak az alsó barna része érjen a vízbe.

ananász

Kép forrása: Pixabay.com

A vizet naponta cseréljük alatta, az elpárolgott vizet pótoljuk. Nagyjából egy hónap alatt kezdenek megjelenni a gyökerek, ezt követően ültessük el homok és föld keverékébe és kezdjük el gondozni az ananász igényeinek megfelelően.

Ha nem vízben, hanem földben szeretnénk gyökereztetni az ananászt, akkor lazább szerkezetű, homokkal kevert földbe kell elültetni a gyökereztetéshez. Ültetés előtt várjunk 1-2 napot, hagyjuk, hogy kellőképpen kiszáradjon a vágott felület.

Ahhoz, hogy meggyökeresedjen, világos és meleg helyre, valamint párás környezetre van szükség. A párás környezetet a cserépre húzott zacskóval biztosíthatjuk a fiatal növény számára. Időnként vegyük le a zacskót, szellőztessük.

Ideális esetben az ananász 1-1,5 hónap alatt meggyökeresedik. Ha már meggyökeresedett a növény, akkor szedjük le róla a zacskót, és gondozzuk tovább ugyanúgy, mint a kifejlett növényt.

ananász

Kép forrása: Flickr / Szerző: Megan Hansen / Licence: CC BY-SA 2.0

Ha sarjról szeretnénk szaporítani, a kertészetben vásárolt ananász szobanövényünket, akkor várjuk meg, hogy a sarj legalább fele akkora legyen, mint az anyanövény. Ezt a sarjat kell leválasztani és elültetni.

Ha nem akarjuk a szaporítás miatt külön bolygatni a növényt, akkor szaporítsuk az átültetéssel egy időben.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Megan Hansen / Licence: CC BY-SA 2.0

Forrás: Hobbikert – Hawaii van? Nevelj cserépben ananászt!

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert