angol levendula

Az angol levendula (Lavandula x intermedia) bemutatása, gondozása

angol levendula

Kép forrása: Flickr / Szerző: F. D. Richards / Licence: CC BY-SA 2.0

Az angol levendula (Lavandula x intermedia) a közönséges levendula (Lavandula angustifolia) és a széleslevelű levendula (Lavandula latifolia) keresztezésével létrehozott örökzöld cserje. Jól mutat sziklakertbe ültetve, de akkor is jó választás, ha mediterrán hatású kert kialakítására törekszünk.

Közepes termetű, kb. 80cm-es maximális magasságot elérő növény, mely először kalászszerű, a közönséges levendulánál nagyobb virágot hoz. A lila különböző árnyalataiban vagy fehérben pompázó virágok nyáron díszítenek. Levélzetét keskeny, szürkészöld árnyalatú levelek alkotják.

Az angol levendula ültetési helyéül napos, világos helyet keressünk, laza, jó vízáteresztő talajba ültessük, legjobban a meszes, homokos, tápanyagban kevésbé gazdag talajokat kedveli. A jó vízelvezetés rendkívül fontos, mivel a pangó víz a gyökerek rothadásához és ezáltal a növény pusztulásához vezet.

Tavasszal kb. a 2/3-ára célszerű visszametszeni, ez talán drasztikusnak tűnik, de nem kell tőle megijedni, szépen kihajt majd. Fontos, hogy a fás részeit hagyjuk érintetlenül! Nyáron elnyílt virágait érdemes levágni, ezeket könnyen kiszáríthatjuk. Szaporítani dugványozással lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: F. D. Richards / Licence: CC BY-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények