angol szakállvirág

Az angol szakállvirág (Caryopteris clandonensis) bemutatása, gondozása

angol szakállvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova

Az angol szakállvirág vagy kékszakáll (Caryopteris clandonensis) kb. 1-1,5 méteres magasságot elérő lombhullató cserje, melyet a kínai kékszakáll (Caryopteris incana) és a mongol kékszakáll (Caryopteris mongholica) keresztezésével hoztak létre.

Levélzetét hosszúkás tojásdad alakú, szürkészöld színű, megdörzsölve fűszeres aromájú levelek alkotják. Lilás-kék színű, hosszú porzós ajakos virágai nagy tömegben nyílnak, nyár végén, valamint ősz elején.

Változatosan felhasználható a kertben, ültethetjük alacsony cserje csoportba, telepíthetjük talajtakaró növényként, vagy akár egy nagyobb sziklakert szélébe is ültethetjük.

Az angol szakállvirág, ellenálló, egyszerűen nevelhető növény. Ültetési helyéül, napos, világos, esetleg félárnyékos helyet is választhatunk. A talaj típusára nem kényes, a legfontosabb, hogy jó vízáteresztő képességű talajba ültessük, átlagos kerti talajban is szépen fejlődik.

Az idősebb példányok viszonylag jól bírják a szárazságot. Fiatal korában, valamint tartósan meleg és száraz időszakokban azonban érdemes öntözni.

A növény gyökérzete jól bírja a hideg telet, hajtásai viszont károsodhatnak, ezért kora tavasszal célszerű erősen visszametszeni.

Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny, azonban, ha túlságosan kötött talajba ültetjük, előfordulhat gyökérrothadás. Szaporítani dugványozással lehet.

Képek forrása:

Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék