angyaltrombita

Az angyaltrombita (Brugmansia) bemutatása, gondozása

angyaltrombita

Kép forrása: Pixabay.com

Az angyaltrombita (Brugmansia) Dél-Amerikából származó rendkívül mutatós, többféle színváltozatban előforduló mérgező dísznövény. Dézsás növényként, valamint kertbe kiültetve is éke lehet a mediterrán hangulatú kerteknek, teraszoknak. 

Nagyméretű dísznövény, mérete akár a 4 métert is elérheti, ha megfelelően metsszük, akár kisebb fa is nevelhető belőle, melyet kb. 25cm-es trombita alakú virágok díszítenek.

Elhelyezés, hőmérséklet

Elhelyezéséhez meleg, szélvédett helyet válasszunk, a tél beköszöntével pedig teleltessük. Bár kifejezetten igényli a meleget és napfényt, a tűző nap nem tesz neki jót, ezért inkább világos, félárnyékos helyre tegyünk.

Öntözés, tápoldatozás

Víz és tápanyagigénye kifejezetten magas, ha ezeket biztosítjuk számára, akkor egész nyáron virágokat hoz. Mivel vízigénye kifejezetten nagy, ezért rendszeresen, és bő öntözővíz mennyiséggel locsoljuk, akár naponta is.

Télen ennél jóval kevesebb vizet igényel, ilyenkor nem baj, ha földje szinte teljesen száraz. A tavaszi, nyári időszakban kéthetente érdemes tápoldatozni is, ezzel serkenthető a virágzás.

Egyéb teendők

Fontos, hogy az elszáradt növényi részeket, fonnyadt virágokat mindig távolítsuk el. Ahhoz, hogy a növény megfelelő formát kapjon, évente szükséges elvégezni a metszését.

Átültetés, szaporítás

Dézsában tartott növények esetén, érdemes kétévente tavasszal elvégezni a növény átültetését is. Szaporítása a dugványok vízben, vagy földben való meggyökereztetésével történhet.

Teleltetés

Teleltetni világos, 8-14fokos hőmérséklet körüli, fagymentes helyen kell. A teleltetést ősz elején kezdjük el. Mielőtt teleltető helyére vinnénk, érdemes átnézni a növényt, nincsenek-e rajta kártevők, nem fertőzött-e esetleg.

Ha igen, akkor először távolítsuk el a kártevőket, orvosoljuk a fertőzést, nehogy továbbterjedjen a többi, még egészséges teleltetett növényre.

A teleltetés megkezdése előtt, ősszel nem árt, ha kb. felére visszavágjuk a hajtásokat, és tavasszal is lecsípünk egy kicsit az első hajtásokból. Ha így járunk el, megelőzhető, hogy a hajtások nagyon megnyúljanak.

Mivel ez az időszak, a növény nyugalmi időszaka, ilyenkor nem kell tápoldatozni, és az öntözés mennyiségét is csökkenteni kell.

Kártevők

Kártevők közül a levéltetű és a takácsatka megjelenése gyakoribb, de előfordul a levélpoloska és a hernyó is. Utóbbiak lyukakat rágnak a levelekbe. A kártevők eltávolításáról itt olvashatsz: Kártevők eltávolítása egyszerűen

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények