ánizs

Az ánizs bemutatása

ánizs

Kép forrása: Pixabay.com

Az ánizs egyéves lágyszárú növény, mely a Földközi-tenger vidékén. Külseje a kaporra emlékeztet. Egyszerűen nevelhető kertben, emiatt hazánkban sem ritka, hogy a fűszerkertben termesztik.

Magról március közepén-április szaporítható, ha ekkor elvetjük a magjait, már júliusban betakaríthatjuk. Szereti a meleget, a talaj típusára nem kényes, szinte bármilyen talajban megél.

Az ánizs felhasználása

Az ánizs fűszernövényként és gyógynövényként egyaránt jelentős értékkel bír. Fűszerként magját használjuk, jól illik az édességekhez, süteményekhez, vadas ételekhez, és mártásokhoz. A likőrgyártásban, likőrök és borok ízesítésére is használják.

Az ánizs gyógyhatása

Az ánizs számos gyógyhatása ismert, kellemes íze miatt, a gyógyszerek ízét is javítják vele. Étvágyjavító, emésztésserkentő, szélhajtó, vértisztító, és idegerősítő hatású. Segíti a kismamák tejkiválasztását. A fejtetű elleni készítmények gyártása során is alapanyagként használják.

Magvaiból illóolajat állítanak elő. Hosszabb ideig tartó használat után irritálhatja, vagy kissé érzékennyé teheti a bőrt, ezért pár hétnél tovább, ne használjuk.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik