Az ánizs gyógyhatásai és felhasználása
Az ánizs bemutatása
Az ánizs egyéves lágyszárú növény, mely a Földközi-tenger vidékén. Külseje a kaporra emlékeztet. Egyszerűen nevelhető kertben, emiatt hazánkban sem ritka, hogy a fűszerkertben termesztik.
Magról március közepén-április szaporítható, ha ekkor elvetjük a magjait, már júliusban betakaríthatjuk. Szereti a meleget, a talaj típusára nem kényes, szinte bármilyen talajban megél.
Az ánizs felhasználása
Az ánizs fűszernövényként és gyógynövényként egyaránt jelentős értékkel bír. Fűszerként magját használjuk, jól illik az édességekhez, süteményekhez, vadas ételekhez, és mártásokhoz. A likőrgyártásban, likőrök és borok ízesítésére is használják.
Az ánizs gyógyhatása
Az ánizs számos gyógyhatása ismert, kellemes íze miatt, a gyógyszerek ízét is javítják vele. Étvágyjavító, emésztésserkentő, szélhajtó, vértisztító, és idegerősítő hatású. Segíti a kismamák tejkiválasztását. A fejtetű elleni készítmények gyártása során is alapanyagként használják.
Magvaiból illóolajat állítanak elő. Hosszabb ideig tartó használat után irritálhatja, vagy kissé érzékennyé teheti a bőrt, ezért pár hétnél tovább, ne használjuk.
Kép forrása: Pixabay.com