Szobanövények

Az anyósnyelv (Sansevieria) gondozása és szaporítása

Sansevieria trifasciata
Sansevieria trifasciata / Kép forrása: CityPlant.hu

Az anyósnyelv (Sansevieria) bemutatása

Sansevieria trifasciata

Sansevieria trifasciata / Kép forrása: CityPlant.hu

Az anyósnyelv (Sansevieria) az agávefélék családjába tartozó növény, mely a trópusi Nyugat-Afrikából származik.

Igazán hálás szobanövény, szinte elpusztíthatatlan. A különféle anyósnyelv fajok a modern stílusú lakásokban is remekül mutatnak.

Azok számára is ideális választás az anyósnyelv, akik nem akarnak sokat törődni növényükkel.

Az anyósnyelv jól tűri a szárazságot, így az sem okoz gondot, ha néha megfeledkezünk az öntözésről. A nem mintás szélű változatok, árnyékos helyen is megélnek, így fényhiányos helyen is bátran tarthatjuk.

Az anyósnyelv sárga szélű változata Sansevieria trifasciata a levegőben lévő káros anyagok pl. a triklór-etilén és a benzol mennyiségét is csökkenti a NASA kutatásai szerint.

Gyakori anyósnyelv fajok

Sansevieria trifasciata 'Silver Hahnii'

Sansevieria trifasciata ‘Silver Hahnii’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dinkum

Az üzletek kínálatában a Sansevieria trifasciata számos változata kapható, ilyen például Sansevieria trifasciata ‘Zeylanica’, amelynek lapított levelei zöld színűek, viszont nincs sárga színű szegélyük.

A Sansevieria trifasciata törpe változatban is kapható, a törpe anyósnyelvet Sansevieria trifasciata ‘Hahnii’ névvel jelölik.

A képen a zöld és ezüst színű változat, a Sansevieria trifasciata ‘Silver Hahnii’ látható, de a sárga csíkos szélű fajta törpe változatát is forgalmazzák az üzletek, ezt Sansevieria trifasciata ‘Golden Hahnii’ névvel kell keresni.

A hengeres anyósnyelv (Sansevieria cylindrica) külseje eltér a régebb óta népszerű anyósnyelv fajtáktól. Levelei nem lapítottak, hanem hengeresek, a végük felé egyre keskenyednek, hegyesednek.

Az üzletek kínálatában előfordul, hogy a leveleket összefonva, vagy a hengeres levelek végét színes „sapkával” díszítve forgalmazzák.

Az anyósnyelv (Sansevieria) igényei, gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

Sansevieria cylindrica

Sansevieria cylindrica / Kép forrása: CityPlant.hu

Az anyósnyelv helyéül, napos, világos vagy félárnyékos helyet is választhatunk.

Átlagos szobahőmérsékletű helyen érzi igazán jól magát, a helyiség hőmérséklete, ahol tartjuk, lehetőleg ne legyen alacsonyabb 15 foknál.

Öntözés, párásítás, tápoldatozás

Az anyósnyelv az öntözés szempontjából igen hálás növény, vízigénye alacsony, elég csak mértékkel öntözni, a föld felszínét nyugodtan hagyhatjuk kiszáradni.

A felhasznált tápanyagok pótlásáról, elég csak a tavaszi és nyári hónapokban gondoskodni, ilyenkor 2-3 hetente tápoldatozzuk.

Az anyósnyelv jól bírja a lakások szárazabb levegőjét is, ami más szobanövények esetében pl. a fűtési szezonban problémát jelent. Emiatt a párásítással nem kell foglalkozni.

Átültetés

Évenként ültessük át lapos ültetőedénybe B típusú virágföldbe. Szaporítása történhet oldalhajtásokkal, tőosztással, esetleg levéldugványozással, ekkor azonban a színes levelű fajtáknak, sima zöld lombú utódai lesznek.

Az anyósnyelv szaporítása

Az anyósnyelv szaporítása levéldugvánnyal

Sansevieria trifasciata 'Zeylanica'

Sansevieria trifasciata ‘Zeylanica’ / Kép forrása: CityPlant.hu

Az anyósnyelvet ezzel a módszerrel nyáron szaporíthatjuk, azt azonban fontos megemlíteni, hogy csíkos szélű fajták esetében is csak egyszínű utódokat nevelhetünk így.

Más teendőnk nincs, mint egy idősebb levelet 6-8cm-es darabokra vágni, majd a darabokat, enyhén nedves homokba, vagy homokból, perlitből és tőzegből álló keverékbe dugni.

Amikor a darabok már gyökeret eresztettek, és hajtások is kezdenek fejlődni, akkor egy-egy cserépbe két-három ilyen darabot, ültessünk át, majd neveljük tovább.

Az anyósnyelv szaporítása sarjról

Ezt a szaporítási módot a legjobb a tavaszi átültetéssel együtt csinálni, hisz ilyenkor, amúgy is megbolygatjuk a növényt, kiszedjük cserepéből, és láthatóvá válnak a fiatal sarjak kiindulási pontjai is. Ezt a szaporítási mód azért jobb, mert így az anyanövénnyel azonos tulajdonságú új növényekre tehetünk szert.

Szedjük ki az anyósnyelvet a cserépből, és kissé lazítsuk fel a gyökérzetét. Válasszunk le sarjakat, úgy, hogy azok gyökérrel is rendelkezzenek.

A leválasztott sarjakat, valamint az anyanövényt is ültessük el. A fiatal növények esetében nem kell túl nagy cserepet választani.

Összefoglalva:

Elhelyezés: napos, világos és félárnyékos helyet egyaránt választhatunk. Árnyékosabb helyre, inkább a nem csíkos változatokat tegyük.

Öntözés: elég csak mértékkel öntözni, nyugodtan hagyjuk kiszáradni a föld felszínét.

Párásítás: jól bírja a szárazabb levegőt is, nem szükséges párásítani.

Tápoldatozás: nyáron 2-3 hetente adhatunk neki tápoldatot, a többi évszakban elhagyható a tápoldatozás.

Átültetés: évente érdemes átültetni, amihez a B virágföld a legmegfelelőbb.

Szaporítás: a tavaszi átültetéskor a leválasztott sarjakkal, nyáron a feldarabolt levél dugványozásával szaporíthatjuk.

Videónk az anyósnyelv gondozásáról és szaporításáról:

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Dinkum; CityPlant.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények