Szobanövények

Az anyósnyelv (Sansevieria) gondozása és szaporítása

Sansevieria trifasciata
Sansevieria trifasciata / Kép forrása: CityPlant.hu

Az anyósnyelv (Sansevieria) bemutatása

Sansevieria trifasciata

Sansevieria trifasciata / Kép forrása: CityPlant.hu

Az anyósnyelv (Sansevieria) az agávefélék családjába tartozó növény, mely a trópusi Nyugat-Afrikából származik.

Igazán hálás szobanövény, szinte elpusztíthatatlan. A különféle anyósnyelv fajok a modern stílusú lakásokban is remekül mutatnak.

Azok számára is ideális választás az anyósnyelv, akik nem akarnak sokat törődni növényükkel.

Az anyósnyelv jól tűri a szárazságot, így az sem okoz gondot, ha néha megfeledkezünk az öntözésről. A nem mintás szélű változatok, árnyékos helyen is megélnek, így fényhiányos helyen is bátran tarthatjuk.

Az anyósnyelv sárga szélű változata Sansevieria trifasciata a levegőben lévő káros anyagok pl. a triklór-etilén és a benzol mennyiségét is csökkenti a NASA kutatásai szerint.

Gyakori anyósnyelv fajok

Sansevieria trifasciata 'Silver Hahnii'

Sansevieria trifasciata ‘Silver Hahnii’ / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dinkum

Az üzletek kínálatában a Sansevieria trifasciata számos változata kapható, ilyen például Sansevieria trifasciata ‘Zeylanica’, amelynek lapított levelei zöld színűek, viszont nincs sárga színű szegélyük.

A Sansevieria trifasciata törpe változatban is kapható, a törpe anyósnyelvet Sansevieria trifasciata ‘Hahnii’ névvel jelölik.

A képen a zöld és ezüst színű változat, a Sansevieria trifasciata ‘Silver Hahnii’ látható, de a sárga csíkos szélű fajta törpe változatát is forgalmazzák az üzletek, ezt Sansevieria trifasciata ‘Golden Hahnii’ névvel kell keresni.

A hengeres anyósnyelv (Sansevieria cylindrica) külseje eltér a régebb óta népszerű anyósnyelv fajtáktól. Levelei nem lapítottak, hanem hengeresek, a végük felé egyre keskenyednek, hegyesednek.

Az üzletek kínálatában előfordul, hogy a leveleket összefonva, vagy a hengeres levelek végét színes „sapkával” díszítve forgalmazzák.

Az anyósnyelv (Sansevieria) igényei, gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

Sansevieria cylindrica

Sansevieria cylindrica / Kép forrása: CityPlant.hu

Az anyósnyelv helyéül, napos, világos vagy félárnyékos helyet is választhatunk.

Átlagos szobahőmérsékletű helyen érzi igazán jól magát, a helyiség hőmérséklete, ahol tartjuk, lehetőleg ne legyen alacsonyabb 15 foknál.

Öntözés, párásítás, tápoldatozás

Az anyósnyelv az öntözés szempontjából igen hálás növény, vízigénye alacsony, elég csak mértékkel öntözni, a föld felszínét nyugodtan hagyhatjuk kiszáradni.

A felhasznált tápanyagok pótlásáról, elég csak a nyári időszakban gondoskodni, ilyenkor 2-3 hetente tápoldatozzuk.

Az anyósnyelv jól bírja a lakások szárazabb levegőjét is, ami más szobanövények esetében pl. a fűtési szezonban problémát jelent. Emiatt a párásítással nem kell foglalkozni.

Átültetés

Évenként ültessük át lapos ültetőedénybe B típusú virágföldbe. Szaporítása történhet oldalhajtásokkal, tőosztással, esetleg levéldugványozással, ekkor azonban a színes levelű fajtáknak, sima zöld lombú utódai lesznek.

Az anyósnyelv szaporítása

Az anyósnyelv szaporítása levéldugvánnyal

Sansevieria trifasciata 'Zeylanica'

Sansevieria trifasciata ‘Zeylanica’ / Kép forrása: CityPlant.hu

Az anyósnyelvet ezzel a módszerrel nyáron szaporíthatjuk, azt azonban fontos megemlíteni, hogy csíkos szélű fajták esetében is csak egyszínű utódokat nevelhetünk így.

Más teendőnk nincs, mint egy idősebb levelet 6-8cm-es darabokra vágni, majd a darabokat, enyhén nedves homokba, vagy homokból, perlitből és tőzegből álló keverékbe dugni.

Amikor a darabok már gyökeret eresztettek, és hajtások is kezdenek fejlődni, akkor egy-egy cserépbe két-három ilyen darabot, ültessünk át, majd neveljük tovább.

Az anyósnyelv szaporítása sarjról

Ezt a szaporítási módot a legjobb a tavaszi átültetéssel együtt csinálni, hisz ilyenkor, amúgy is megbolygatjuk a növényt, kiszedjük cserepéből, és láthatóvá válnak a fiatal sarjak kiindulási pontjai is. Ezt a szaporítási mód azért jobb, mert így az anyanövénnyel azonos tulajdonságú új növényekre tehetünk szert.

Szedjük ki az anyósnyelvet a cserépből, és kissé lazítsuk fel a gyökérzetét. Válasszunk le sarjakat, úgy, hogy azok gyökérrel is rendelkezzenek.

A leválasztott sarjakat, valamint az anyanövényt is ültessük el. A fiatal növények esetében nem kell túl nagy cserepet választani.

Összefoglalva:

Elhelyezés: napos, világos és félárnyékos helyet egyaránt választhatunk. Árnyékosabb helyre, inkább a nem csíkos változatokat tegyük.

Öntözés: elég csak mértékkel öntözni, nyugodtan hagyjuk kiszáradni a föld felszínét.

Párásítás: jól bírja a szárazabb levegőt is, nem szükséges párásítani.

Tápoldatozás: nyáron 2-3 hetente adhatunk neki tápoldatot, a többi évszakban elhagyható a tápoldatozás.

Átültetés: évente érdemes átültetni, amihez a B virágföld a legmegfelelőbb.

Szaporítás: a tavaszi átültetéskor a leválasztott sarjakkal, nyáron a feldarabolt levél dugványozásával szaporíthatjuk.

Videónk az anyósnyelv gondozásáról és szaporításáról:

Hogyan védik a szobanövények az egészségünket? – Légtisztító szobanövények

Szobanövényeink, nemcsak otthonunk díszítésében, hanem egészségünk megőrzésében is segíthetnek. Az kivétel nélkül mindegy szobanövényről elmondható, hogy szén-dioxidot vesz fel, és oxigént bocsát ki, valamint növeli a levegő páratartalmát.

A levegő párásításának hatására, kevésbé szárad ki a torkunk, kevesebbet köhögünk, és a szemünk irritációja is csökken, azaz néhány növény a szobában jelentősen javíthatja a közérzetünket. Kevésbé kézzelfogható pozitívuma a szobanövények tartásának, hogy üde zöld színükkel, és a velük való törődéssel a hangulatunkat is javítják.

A zárt belső terekben számos az egészségre káros szerves vegyület fordul elő, mint például: a diklór-benzol, etil-benzol, trimetil-benzol, formaldehid, triklór-etilén, xilol, szén-dioxid.

A formaldehid a bútorokat alkotó, farost és rétegelt lemezek kötőanyagaként leggyakrabban használt anyag. A többi ártalmas vegyület gyakran előfordul lakkokban, ragasztókban, padlószőnyegben, tintában, szigetelésekben, cigarettafüstben.

Dr.B.C.Wolverton a NASA tudósa készített egy jelentést (levegő javítása növényekkel) melyben 19 növényről számol be, amely ezeket a mérgeket kiszűri a szoba levegőjéből. Több német és francia tanulmány kimutatta ezen, szobanövények méregtelenítő szerepét.

Az otthonunkban elhelyezett dísznövények így esztétikai értékükön kívül egy természetes levegőszűrő szerepét is ellátják, ezáltal megvédik egészségünket.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Dinkum; CityPlant.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények