anyósnyelvek

Az anyósnyelv bemutatása és szaporítása

Az anyósnyelvet, talán szinte senkinek sem kell bemutatnunk, az egyik legellenállóbb és legegyszerűbben nevelhető szobanövény.

Szerencsére újra divatba jött, köszönhetően egyszerű tartásának, valamint annak, hogy a megfelelő növénytartót választva a modern stílusú otthonokba, épületekbe is illik.

Nagyon kedvelt például a klasszikus anyósnyelvtől kissé eltérő formájú hengeres anyósnyelv (Sansevieria cylindrica).

Az anyósnyelv egyszerűen szaporítható levéldarabok dugványozásával, valamint sarjakról is.

Az anyósnyelv szaporítása levéldugvánnyal

Az anyósnyelvet ezzel a módszerrel nyáron szaporíthatjuk, azt azonban fontos megemlíteni, hogy csíkos szélű fajták esetében is csak egyszínű utódokat nevelhetünk így.

Más teendőnk nincs, mint egy idősebb levelet 6-8cm-es darabokra vágni, majd a darabokat, enyhén nedves homokba, vagy homokból, perlitből és tőzegből álló keverékbe dugni.

Amikor a darabok már gyökeret eresztettek, és hajtások is kezdenek fejlődni, akkor egy-egy cserépbe két-három ilyen darabot, ültessünk át, majd neveljük tovább.

Az anyósnyelv szaporítása sarjról

Ezt a szaporítási módot a legjobb a tavaszi átültetéssel együtt csinálni, hisz ilyenkor, amúgy is megbolygatjuk a növényt, kiszedjük cserepéből, és láthatóvá válnak a fiatal sarjak kiindulási pontjai is.

Ezt a szaporítási mód azért jobb, mert így az anyanövénnyel azonos tulajdonságú új növényekre tehetünk szert.

Szedjük ki az anyósnyelvet a cserépből, és kissé lazítsuk fel a gyökérzetét. Válasszunk le sarjakat, úgy, hogy azok gyökérrel is rendelkezzenek.

A leválasztott sarjakat, valamint az anyanövényt is ültessük el. A fiatal növények esetében nem kell túl nagy cserepet választani.

Kép forrása: Dreamstime.com

Forrás: Növénytár

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények