arab jázmin

Az arab jázmin (Jasminum sambac) bemutatása, gondozása

arab jázmin

Kép forrása: Pixabay.com

Az arab jázmin, indonéz jázmin (Jasminum sambac) Dél és Délkelet-Ázsia szubtrópusi vidékeiről származó örökzöld cserje, melynek bokros növekedésű és kúszó változatai is ismertek. Fagyérzékeny cserje, ezért Magyarországon teleltetni kell.

A növény levélzetét ovális, csúcsban végződő, átellenesen álló fényes felületű levelek alkotják. Kellemes illatot árasztó fehér virágai a tél kivételével szinte éven át díszítenek eredeti élőhelyén, hazánkban jellemzően a nyár folyamán gyönyörködhetünk bennük. A virágok érdekessége, hogy a késő délutáni órákban nyílnak ki, reggelre becsukódnak.

Az arab jázmin, napos, világos esetleg félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. A teleltetés után, a fagyveszély elmúltával a szabadban is tartható, egy napos terasz vagy balkon remek hely számára.

Rendszeres, de körültekintő öntözést igényel, a túlöntözést rosszul tolerálja. Télen a lakásban teleltethetjük át, ilyenkor kevesebb vizet igényel. Szaporítani bujtással és dugványozással lehet.

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek