Sugárarália (Schefflera arboricola)

Az aráliák bemutatása

japán arália

Kép forrása: Flickr / Szerző: Dan Kristiansen / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Az aráliák látványos és nagyon változatos külsejű szobanövények, melyek főként levélzetükkel, valamint szép formájukkal lehetnek otthonunk díszei. Leggyakrabban a sugáraráliával (Schefflera arboricola) találkozhatunk a kertészetek kínálatában, de egyéb fajok is kaphatók.

Az aráliák remek választást jelentenek világos, vagy félárnyékos helyre, például egy tágas nappaliba, ahol jól érvényesülhet szépségük. Összefoglalónkban a leggyakoribb arália fajokat és gondozásukat mutatjuk be.

1. Sugárarália (Schefflera arboricola)

Sugárarália (Schefflera arboricola)

Sugárarália (Schefflera arboricola) / Kép forrása: CityPlant.hu

A sugárarália (Schefflera arboricola) az aráliafélék családjába tartozó, Tajvan, Északnyugat-Ausztrália, Új-Guinea területéről származó növény.

Hazánkban nagyon kedvelt szobanövény, melynek fő díszét mutatós levélzete valamint szép formája adja.

A sugárarália, nemcsak szép, hanem rendkívül hasznos szobanövény, ugyanis légtisztító növény is.

A szén-dioxid mennyiségén túl a levegőben lévő xylol és benzol mennyiségét is csökkenti a NASA „Levegő javítása növényekkel” jelentése szerint.

A sugárarália (Schefflera arboricola) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

A sugárarália átlagos fényigényű növény. Világos vagy félárnyékos, nyáron levegős kb. 10-18 fokos, széltől és naptól védett helyen érzi jól magát. A tarka levelű változatok ennél kicsivel magasabb hőmérsékletet is elviselnek.

Szabadban is tartható. A tarka levelű fajokat legalább 18, a zöld lombúakat 12-16 fokos hőmérsékleten tartsuk a tél folyamán.

Öntözés, tápoldatozás

Vízigénye átlagos, rendszeresen, de mértékkel öntözzük. Földjét tartsuk kissé nedvesen, hűvös téli helyen, ennél is kevesebb vizet kapjon. Tápoldatozni kéthetente lehet márciustól augusztusig. Ősszel és télen, hagyjuk el a tápoldatozást.

Párásítás

Meleg helyen gyakran permetezzük leveleit, így biztosítva számára a megfelelő páratartalmat. A téli fűtés miatti meleg, és száraz levegő veszélyt jelent rá, mert ez a környezet kedvez a pajzstetvek megjelenésének.

Átültetés, szaporítás

A fiatalabb növényeket évente érdemes átültetni, az idősebbeket csak ha szükséges akkor. Az átültetéshez B virágföldet használjunk. Szaporítható magról augusztus-szeptember, és december-február között, valamint fűthető szaporítóágyban fejdugvánnyal, és moházással is.

Betegségek, kártevők

Betegségek általában nem támadják meg. Kártevők közül a pajzstetvek jelentenek rá veszélyt, melyek meleg, száraz levegőjű környezetben érzik jól magukat. Ha télen 12foknál alacsonyabb hőmérsékleten tartjuk elkezdi ledobálni a leveleit.

2. Szobaarália, vagy japán arália (Fatsia japonica)

japán arália

Szobaarália, vagy japán arália (Fatsia japonica) / Kép forrása: Flickr / Szerző: Trisha / Licence: CC BY-ND 2.0

A szobaarália, vagy japán arália (Fatsia japonica), ahogy erre latin neve is következtetni enged Japán és Korea déli vidékeiről származó örökzöld cserje, amelyet hazánkban szobanövényként tartanak leginkább.

Díszítőértékét nyélen ülő, erősen szeldelt nagyméretű fényes levelei, valamint középmagas termete adják. Ősszel ráadásul, piszkosfehér, gömbvirágzatot is fejleszt.

Ellenálló növény, jól tűri a levegő szennyezőanyag tartalmát, így előkertben, városban való tartásra is alkalmas. Ha kertben szeretnénk nevelni, vásároljunk kertészettől, erre alkalmas példányt, a szobanövénynek termesztett növények, csak nehezen alkalmazkodnak a szabadban lévő feltételekhez.

Írásunkban a lakásban tartott szobaarália gondozására térnénk ki. Helyigényes növény, ezt mindenképpen mérlegeljük vásárlása előtt. Elhelyezéséhez keressünk egy olyan szegletet a lakásban, ahol kissé hűvösebb van, és tűző nap nem, csak szórt fény éri.

Öntözése során a mértékletesség és a rendszeresség a két kulcsszó. Kapjon rendszeres öntözővizet, de ne öntözzük túl, mert a gyökerek rothadását érhetjük el vele.

Télen keressünk számára, egy 10fok körüli világos helyet. Szaporítása félig fás dugványról történik. Kártevők közül a takácsatka és a pajzstetű megjelenésével lehet számolni. 

3. Borostyánarália (Fatshedera lizei)

borostyánarália

Borostyánarália (Fatshedera lizei ‘Angyo Star’) / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A borostyánarália (Fatshedera lizei) az aráliafélék családjába tartozó tenyésztés eredményeként létrejött növény, mely kiváló árnyéktűrő képességgel rendelkezik.

A félárnyékos, vagy világos helyet kedveli, kivételt a Variegata változat (világos levélszélű) képez, amely állandó világos helyet igényel.

Évenát szobahőmérsékleten tartsuk, az idősebb példányok az alacsonyabb hőmérsékletet is elviselik, télen kissé alacsonyabb hőmérséklet az ideális. Meleg téli hely esetén, gondoskodjunk a párásításról.

Az öntözés során tavasztól őszig tartsuk egyenletesen nyirkosan földjét, télen kevesebbet öntözzük hűvös helyen, meleg hely esetén több vizet kaphat, és gyakori permetezést igényel. Tápanyagot kéthetente kapjon márciustól augusztusig.

Átültetni a fiatal példányokat szükséges, minden évben tavasszal, az idősebb növényeket csak akkor, ha kinőtték a cserepet. Az ültetés C virágföldbe történjen. Azért, hogy a növény bokros legyen, a hajtásokat vágjuk vissza 1/4-el.

Szaporítása történhet moházással, vagy augusztusban fej vagy szárdugvány vízben vagy ültetőközegben való gyökereztetésével.

4. Árnyékarália (Polyscias balfouriana)

árnyékarália

Árnyékarália (Polyscias balfouriana) / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Vengolis

Az árnyékarália (Polyscias balfouriana) az aráliafélék családjába tartozó, Ázsia trópusi vidékein, és Polinéziában őshonos növényfaj. Díszét levélzete adja, melyeket vese alakú, hullámos szélű levelek alkotnak.

Az árnyékarália átlagos fényigényű növény. Elhelyezéséhez világos vagy félárnyékos, egész évben 20 fokos vagy annál melegebb, valamint télen is legalább 18 fokos helyet válasszunk.

Az árnyékarália átlagos vízigényű növény. Rendszeresen, de mértékkel öntözzük. Öntözése során kerüljük a pangó vizet, mert az a gyökerek rothadását eredményezheti.

Az öntözés során szobahőmérsékletű, lágy vízzel tartsuk kissé nedvesen földjét. Tápoldatozni kéthetente kell márciustól augusztusig.

Az árnyékarália páraigényes növény kedveli a magas páratartalmat, ezért érdemes leveleit vízzel permetezve párásítani. Átültetni kétévente kell nem túl nagy cserépbe B virágföldbe. Szaporítása nehéz, fűthető szaporítóágyban dugvánnyal történik.

5. Tenyérarália (Dizygotheca elegantissima)

Tenyérarália (Dizygotheca elegantissima)

Tenyérarália (Dizygotheca elegantissima) / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Eric in SF

A tenyérarália (Dizygotheca elegantissima) nagyméretű levéldísznövény. Nevét nem véletlenül kapta, vékony, hosszú, fogazott szélű levelei tenyér alakot formáznak. Nagyméretű levelei, nem túl tömör, inkább könnyedebb hatású koronát alkotnak.

A tűző napot nem kedveli, világos, esetleg félárnyékos helyet keressünk számára, ahol kellemesen meleg, átlagos szobahőmérséklet van.

Vízigénye magas, ezért főként nyáron, gyakori öntözést igényel. A vízben azért ne álljon, túlöntözni nem kell.

A megfelelő növekedéshez, a tőzeges talaj mellett, rendszeres tápanyag utánpótlást is igényel. Kedveli a párás környezetet, ezért érdemes párásítani közvetlen és közvetett párásítással is akár.

Átültetéséhez a virágföldek közül a laza, tőzeges szerkezetű virágföld az ideális. Ha szükségesnek érezzük az átültetését, lehetőleg tavasszal ültessük át az említett földkeverékbe.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Dan Kristiansen / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; CityPlant.hu; Flickr / Szerző: Trisha / Licence: CC BY-ND 2.0; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Vengolis; Wikipédia / Szerző: Eric in SF;

Forrás: Szobanövények – Halina Heitz

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények