aranypálma

Az aranypálma (Areca lutescens) bemutatása

Az aranypálma vagy aranygyümölcspálma, melyet gyakran csak Areca pálmaként említ a köznyelv.

A Madagaszkár területén őshonos növény, eredeti élőhelyén 10 méteres magasságot is elérhet.

Lakásban tartva ettől nem kell tartanunk, viszont megfelelő gondozás mellett így is gyorsan, akár évente 20cm-t is növekedhet.

Külseje nagyon hasonlít a kenciapálmára (Howeia) a fő különbséget a világosabb zöld levélszín, valamint a levélgerinc fekete pontozottsága jelenti.

Az aranypálma (Areca lutescens) gondozása

Elhelyezés, hőmérséklet

Az aranypálma legjobban a világos, de nem tűző napos, meleg helyen érzi jól magát, télen is legalább 16fokos szobahőmérsékletet kell biztosítani a számára.

Öntözés, tápoldatozás

Az aranypálma átlagos vízigényű növény, rendszeres öntözést igényel, földje mindig legyen picit nedves. Túlöntözni nem kell, ne álljon a vízben. Növekedését segíthetjük, ha tavasszal és nyáron hetente egy alkalommal tápoldatot is adunk neki.

Párásítás

Az aranypálma, bár a meleget szereti a száraz levegőt nem. Igényli a párás környezetet, ezért főleg télen a fűtési szezonban fontos a párásítás, de az év egyéb időszakaiban is meghálálja a növény. Télen naponta permetezhetjük a leveleit vízzel.

Átültetés

Az aranypálmát elég 2-3 évente, tavasszal átültetni, melyre a legjobb választás a B típusú virágföld.

Szaporítás

Tőosztással és magról szaporítható. Ha tőosztással szeretnénk szaporítani, akkor a műveletet kössük össze az átültetéssel, így csak egy alkalommal kell bolygatni a növényt.

Betegségek, kártevők

A betegségek és kártevők általában akkor jelennek meg, ha száraz levegőjű helyiségben tartjuk ezt a növényt. Ezek a körülmények kedveznek a tetvek megjelenésének is. Jellemző tünetek a barna levélfoltosság, és a sárguló levelek. 

Kép forrása: Freepik.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények