aranypálma

A Madagaszkár szigetén őshonos aranypálma (Areca lutescens), egy igazán lenyűgöző növény, amely eredeti élőhelyén akár 10 m magasra is megnőhet. Bár ezt a méretet szobanövényként tartva nem éri el, még így is figyelemre méltóan gyorsan fejlődik, évente akár 20 cm-es növekedést is produkálhat, ha ideálisak számára a feltételek.

Ez a közismert pálmafaj méteres hosszúságú, fésűszerűen elrendeződő leveleivel díszít, amelyek páratlanul szép látványt nyújtanak. Érdemes megemlíteni, egy külsejét tekintve nagyon hasonló fajt, a kenciapálmát (Howeia) is, amelytől a levelek zöldessárga színe és a feketén pontozott sárga levélgerince különbözteti meg.

Ha megfelelően gondozzuk, az aranypálma nemcsak látványos, de hosszú élettartamú dísze lehet az otthonunknak. Cikkünk további részében részletesen bemutatjuk a növény igényeit, a gondozásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint kitérünk a növényvédelemre és a szaporításra is.

Az aranypálma igényei és gondozása

Az aranypálma esetében a megfelelő hely kiválasztása kulcsfontosságú: világos, de közvetlen napfénytől védett, kellemes meleg, legalább 16 °C-os hőmérsékletű helyet keressünk a számára. Kerüljük a huzatos helyiségeket, valamint a légkondicionáló és a fűtőtest közelségét.

A megfelelő fejlődéshez magas páratartalmat igényel, ezért szükség esetén gondoskodjunk a levegő párásításáról, közvetlen párásítással, azaz a növény vízzel való permetezésével. Az öntözés során járjunk el körültekintően, kerüljük a túlöntözést és a pangó víz kialakulását, rendszeresen, de mértékkel öntözzük.

Amennyiben lehetséges, esővizet vagy desztillált vizet használjunk, mivel a csapvíz fluortartalma is ártalmas lehet. A tavasztól-nyár végéig tartó időszakban ajánlott kéthetente mérsékelt töménységű tápoldattal tápoldatozni, ez elősegíti a gyors növekedést. Metszésre nem igazán van szükség, elegendő csak a teljesen barnára színeződött leveleket eltávolítani.

Az átültetés során vegyük figyelembe, hogy az aranypálma kedveli, ha kissé szűkös a növénytartója, ráadásul ez segít, hogy a méretét is kordában tartsuk. Átültetni általában kétévente szükséges, jó vízáteresztő képességű földkeverékbe, és olyan növénytartóba, ami rendelkezik vízelvezető nyílásokkal.

Amennyiben a gyökérzet még kényelmesen elfér a régi edényben, továbbra is használhatjuk azt, ilyenkor elég, ha az elhasználódott föld helyett, friss, tápanyagokban gazdag ültetőközegbe ültetjük. Ha új edényre van szükség, az előzőnél egy mérettel nagyobbat vásároljunk.

Gyakori betegségek és kártevők

Az aranypálma nem mentes a kártevőktől és betegségektől sem. Leggyakoribb kártevői a levéltetvek, a pajzstetvek, az atkák és a liszteskék, melyek szívogatásukkal legyengíthetik a növényt, ráadásul kórokozókat is terjeszthetnek.

A rovarok kártétele, a levélzet elszíneződéséhez is vezethet, ami csökkenti a pálma esztétikai értékét.  Amint észleljük a fertőzést, azonnali kezelésre van szükség, természetes módszerekkel, vagy az üzletekben kapható rovarölő szerek valamelyikével.

A növény nem megfelelő gondozása, és az igényeitől eltérő környezeti feltételek is problémákat okozhatnak, például a levélcsúcsok sárgulását vagy barnulását. Ezek a tünetek a hűvös levegő, a nem megfelelő öntözés (túl vagy alulöntözés), valamint a rossz szerkezetű, tömörödött talaj következményei lehetnek.

Gondoljuk át az öntözési szokásainkat, valamint vizsgáljuk meg a növényünk tartási körülményeit is, és ha szükséges, változtassunk ezeken! Abban az esetben, ha a probléma forrása a talaj minősége, az átültetés jelenti a megoldást, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű virágföldkeverékbe.

Az aranypálma szaporítása

Az aranypálma két módszerrel is szaporítható: magvetéssel és tőosztással. A tőosztás jóval gyorsabb, mint a magvetés, ráadásul az év bármely időszakában elvégezhetjük. A növény szempontjából a legjobb megoldás, ha a tavaszi átültetésre időzítjük a szaporítást is, így csak egyszer kell bolygatnunk.

Az átültetés és a szaporítás előtt egy nappal öntözzük meg, hogy a gyökerek könnyebben fellazuljanak. A pálmát óvatosan vegyük ki a tartóból, és rázzuk le a földet a gyökerekről, így megvizsgálhatjuk, hogy a gyökérzet egyes részeihez, melyik szár tartozik.

Válasszunk 4-5 szárat, majd éles késsel vágjuk le őket, és ültessük el, normál virágföld és homok 2:1 arányú keverékébe. Tegyük a cserepet világos helyre, és ne feledkezzünk el a rendszeres öntözésről, a túlöntözést kerüljük.

A magról történő szaporítás jóval lassabb folyamat. Fontos tudni, hogy az idősebb, narancssárga magok jobb csírázási képességgel rendelkeznek, mint a fiatalabb, zöld színűek. Ültessük el a magokat laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű földkeverékbe, és csak vékonyan takarjuk őket földdel.

A sikeres csírázáshoz elengedhetetlen a legalább 26 °C-os talajhőmérséklet és a magas páratartalom, valamint a rendszeres, de körültekintő öntözés. Amikor a palánták már rendelkeznek néhány levéllel, ültessük át őket cserépbe. Ha bokrosabb megjelenést szeretnénk elérni, több palántát is összeültethetünk egy növénytartóba.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk az aranypálma gondozásához és szaporításához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Freepik.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények