Polyscias 'Fabian'

Az árnyékarália (Polyscias ‘Fabian’) gondozása

Polyscias 'Fabian'

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Daderot

Az árnyékarália (Polyscias ‘Fabian’) Ázsia és Polinézia trópusi vidékein őshonos növény. Levélzetével és formájával díszítő szobanövény, melyet apró, törzses fa jellegű formában találhatunk meg a kertészetek kínálatában.

Levélzetét kerekded vagy vese alakú egyszínű, sok esetben mintás levelek alkotják. Szára a növekedés során pikkelyes hatásúra kérgesedik, gyakran a törzs végén elágazik. Mérete és formája miatt remek szoliter növény.

Az árnyékarália félárnyékos, vagy világos helyen fejlődik legszebben, közvetlen napsütésnek ne tegyük ki. Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, földjét tartsuk nyirkosan, de ne álljon a vízben, ne öntözzük túl, mert az gyökérrothadást okozhat.

Tavasszal és nyáron kéthetente tápoldatozzuk, a téli időszakban elég csak pár havonta tápoldatozni. Kedveli a párás környezetet, száraz levegőjű helyen pajzstetvek, levéltetvek és takácsatkák is károsíthatják.

A fiatal növényeket évente, az idősebb példányokat kétévente ültessük át nagyobb cserépbe és laza szerkezetű, tőzeg alapú földkeverékbe. Szaporítása nem egyszerű, ha mégis szeretnénk megpróbálni, akkor szárdugványozással kísérletezhetünk.

Tavasszal, mielőtt az új hajtások megindulnának, érdemes a szárakat ferdén megmetszeni.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Daderot

Forrás: Fürge Füge

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények