árnyékliliom

Ebben a cikkünkben 2 árnyliliom (Hosta) fajt mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Fehér árnyékliliom (Hosta plantaginea) bemutatása, gondozása

A fehér árnyékliliom, nagy árnyliliom vagy apácaliliom (Hosta plantaginea) Kínában őshonos évelő dísznövény, mely nagyméretű, bordázott, szívalakú, hullámos szélű leveleivel, valamint nyár végén és ősz elején nyíló fehér virágaival díszít.

árnyékliliom

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hugo.arg

Közepesen magas növény, bokrosodó növekedés jellemzi. Jó talajtakaró növény, árnyékosabb virágágyakba, vagy akár tópartra is ültethető. 

Az árnyékliliom, ahogy neve is utal rá, alacsony fényigényű növény, ezért félárnyékba, vagy teljes árnyékba is bátran ültethető. Vízigénye átlagos, nagyobb melegben érdemes lehet kissé öntözni, és nedvesen tartani földjét.

Ültetéséhez a semlegeshez közeli, vagy kissé savanyú kémhatású, és tápanyagokban gazdag talaj a leginkább megfelelő.

2. Tojásdadlevelű árnyliliom (Hosta ventricosa) bemutatása, gondozása

tojásdadlevelű árnyliliom

Kép forrása: Flickr / Szerző: Kerry Woods / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A tojásdadlevelű árnyliliom (Hosta ventricosa) közepes magasságú, Kína és a Korei-félsziget északi felén honos évelő növény, mely kiváló talajtakaró növénye lehet a kert árnyékosabb részeinek.

Nagyméretű erősen erezett levelei sűrűn borítják a talajt. Virágai a levelek fölé magasodó virágszáron nyílnak nyár közepén. A virágok színe ibolya lila, ritkábban fehér.

A tojásdadlevelű árnyliliom félárnyékos, esetleg árnyékos helyen, kissé nyirkos, tápanyagban gazdag, jó vízelvezető talajba ültetve fejlődik legszebben.

 

Az idős példányok a rövid szárazságot elviselik, de ez a növény igazán a folyamatosan, enyhén nyirkos talajt szereti. Leveleire ne kerüljön az öntözővízből.

A forróságot, tűző napot valamint a nagyon meszes talajt nem szereti, ezért ne ültessük meszes talajba, vagy savasítsuk ültetés előtt.

Betegségek általában nem támadják meg, kártevők közül a házas és a házatlan csigák okozhatnak problémát. Szaporítani őszi vagy tavaszi tőosztással, esetleg magról lehet.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Hugo.arg; Flickr / Szerző: Kerry Woods / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők