foltos árvacsalán

Ebben a bejegyzésben 3 árvacsalán (Lamium) fajt gyűjtöttünk össze, és mutatunk be képekkel és a legfontosabb gondozási tudnivalóikkal együtt.

1. Foltos árvacsalán (Lamium maculatum) bemutatása, gondozása

A foltos árvacsalán, szelídcsalán vagy macskaparéj (Lamium maculatum) egy nagyon könnyen nevelhető, alacsony termetű évelő növény.

Csalánhoz hasonló, lekerekített fűrészes szélű mintás leveleivel, valamint lila, rózsaszín és fehér színben játszó ajakos virágaival igazán kedves látvány.

foltos árvacsalán

Kép forrása: Pixabay.com

Virágait tavasz végén, valamint a nyár első felében hozza. Leginkább talajtakaró növényként érdemes ültetni, rézsűk beültetésére is alkalmas.

A foltos árvacsalán igénytelen, jó alkalmazkodó képességű növény. Talaj tekintetében egyáltalán nem válogatós, alacsony, vagy átlagos tápanyag tartalmú talajban is megél.

Félárnyékos, vagy akár árnyékos helyre is bátran ültethető. Vízigénye alacsony, általában elegendő számára a csapadékból származó nedvesség. Szaporítani tőosztással lehet.

2. Sárga árvacsalán (Lamium galeobdolon) bemutatása, gondozása

sárga árvacsalán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

A sárga árvacsalán (Lamium galeobdolon) alacsony termetű, terjedő tövű évelő növény, mely Európa szerte gyakori, gyökeres indái segítségével könnyen terjed. Természetben az árokpartok, nedves talajú, erdők, cserjések lakója.

A kertben fák alatti területek, rézsűk beültetésére alkalmas talajtakaró növényként ültethetjük. Levélzetét tojásdad alakú, csipkés-fűrészes szélű levelek alkotják. Élénksárga virágai a tavasz végén, valamint a nyár elején nyílnak.

A sárga árvacsalán árnyékos, vagy félárnyékos, nyirkos, jó minőségű talajba ültetve fejlődik legszebben. Bár kedveli, ha talaja nedves, a rövidebb szárazabb periódusokat elviseli.

Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, de időnként problémát okozhatnak a csigák és a meztelencsigák. Szaporítani tőosztással és dugványozással lehet.

3. Pofók árvacsalán (Lamium orvala) bemutatása, gondozása

pofók árvacsalán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Enrico Blasutto

A pofók árvacsalán (Lamium orvala) közepes termetű évelő növény, mely Magyarországon is őshonos, valamint védettséget is élvez. Jól illik a természethű, ligetes kertrészekbe, előnye más árvacsalán fajokhoz képest, hogy nem jellemzi intenzív terjedés, nem nyomja el a többi növényt.

Levélzetét kétszeresen fűrészes szélű, kihegyezett levelek alkotják. Virágai örvökben állnak, hússzínűek, bár szépek, de nem annyira látványosak. Virágai jellemzően tavasszal nyílnak.

A pofók árvacsalán árnyékos helyen, jó vízelvezetésű talajba ültetve fejlődik legszebben. Szereti, ha földje nyirkos, a szárazságot nem tolerálja. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny. Szaporítani tőosztással és magról lehet.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens; Wikipédia / Szerző: Enrico Blasutto

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők