árvácska
árvácska

Kép forrása: Pixabay.com

Az árvácska közkedvelt, sokoldalúan használható dísznövény, melyet gyakran ültetnek a közterületek virágágyásaiba is. Alkalmas sírok díszítésére, balkonládák és persze a kerti virágágyások beültetésére is. Világos, vagy félárnyékos helyen, tápanyagban bővelkedő, jó vízgazdálkodású talajban, mérsékelt öntözés mellett fejlődik legszebben.

Magról könnyen szaporítható. Az árvácska beltérben, akár már télen és kora tavasszal is vethető. Nyáron szabadföldbe és cserépbe, valamint palántanevelő tálcába is vethetjük. A júniusban vetett árvácska ősszel és télen, míg a később júliusban és augusztusban vetett tavasszal díszít majd virágaival.

Az árvácska kb. 6-8 hét után éri el azt az állapotot, hogy kiültethető legyen, és a vetéstől számítva kb. 12 hét elteltével virágzik.

Beltéri magvetés télen és tavasz elején

Januártól-áprilisig beltérben cserépbe vagy palántanevelő tálcába vetve nevelhetünk árvácskát. Ehhez töltsük meg az edényeket laza, homokos talajjal, szórjuk rá a magokat. A magokat vékonyan fedjük be homokkal. Tartsuk a vetést mérsékelten nedvesen, és biztosítsunk párás környezetet, valamint kb. 15 fokos hőmérsékletet.

A csírázás másfél, két hét alatt végbemegy. A fiatal növények számára keressünk hűvös, világos helyet, és továbbra is tartsuk őket nedvesen. Amikor kifejlődik a két valódi levelük, ültessük át őket.

Vetés júniusban őszi-téli virágzáshoz

Ebben az időszakban leginkább az árnyékolásra kell figyelni, a kiszáradás, valamint a felmelegedés elkerülése a legfontosabb. A vetés a korábban leírt módon történik, amikor már kiültetésre alkalmas fejlettségűek az árvácskáink, akkor egymástól kb. 15-20 cm-es távolságra kiültethetők.

Vetés július közepétől, augusztus közepéig a tavaszi virágzáshoz

Szabadföldbe és cserépbe, vagy palántanevelő tálcába egyaránt vethetünk ebben az időszakban. A legnagyobb gondot a tűző nap jelentheti. A csírázáshoz sötét és párás körülményeket kell biztosítani, ehhez papírral, vagy sötét fóliával takarjuk a vetést.

Miután megjelentek az első levelek a takarásra már nincs szükség, a tűző naptól azonban továbbra is védeni kell a fiatal növényeket. Végleges helyükre szeptembertől ültethetők.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Gazigazító

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert