Cedrus atlantica 'Glauca'

Az atlasz cédrus (Cedrus atlantica) bemutatása, gondozása

Cedrus atlantica 'Glauca'

Cedrus atlantica ‘Glauca’ / Kép forrása: Flickr / Szerző: Plant Image Library / Licence: CC BY-SA 2.0

Az atlasz cédrus (Cedrus atlantica) eredeti élőhelyén 30méteres magasságot is elérő örökzöld fa, melynek csüngő, oszlopos növekedésű, kékeszöld, valamint sárgászöld levélzetű változatait is forgalmazzák a kertészetek.

Az alapfaj élőhelye, ahogy a neve is utal rá az Atlasz hegység.  Lombkoronája eleinte kúpos növekedésű, később kissé szabálytalan alakú, kiszélesedő. Tűlevelei csomókban állnak, nemcsak a kertészeti változatok, hanem a természetben élő példányok levélzete is változatos színű.

Nagy termete miatt, elsősorban parkokba és nagyobb kertekbe érdemes ültetni, ha nem rendelkezünk ennyi hellyel érdemes a kertészeti változatok közül választani.

Az atlasz cédrus napos, védett helyen, jó vízelvezető talajba ültetve fejlődik legszebben. A pangó vizet rosszul bírja. A fiatal növények rendszeres öntözést igényelnek, az idősebb példányokat elég csak a tartósan száraz időszakokban öntözni.

Bár hegyvidéki származású örökzöld, a fiatal növények még kissé fagyérzékenyek, emiatt lényeges, hogy lehetőleg szélvédett helyre ültessük. Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, bár néha megtámadhatják a levéltetvek. Szaporítani oltással és magról lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Plant Image Library / Licence: CC BY-SA 2.0

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Örökzöldek