Az avokádó egészségre gyakorolt jótékony hatásai
Az avokádó, Közép-Amerikában honos, babérfélék családjába tartozó örökzöld fa termése. Sötétzöld héja, hatalmas magot, valamint vajszínű és zöldes árnyalatú gyümölcshúst rejt, mely semleges íze, és puha állaga miatt a konyhában kiváló krém alapanyag.
Magjából szirupot és hidegen sajtolt olajat készítenek, gyümölcséből szintén készül olaj. Az avokádó és a belőle előállított olaj, bővelkedik A, B, C és E-vitaminban, remek bőrápoló szer, főként a száraz, érzékeny bőr kezelhető vele, ezt a tulajdonságát a kozmetikai ipar is kihasználja.
A benne található E és A-vitaminnak köszönhetően, hatékonyan kezelhető, enyhítő vele az ekcéma. Fogyasztása szív és érrendszeri problémák esetén is javasolt, remek antioxidáns is.
Az érett avokádó puha, ha a boltban kemény, éretlen gyümölcsöt veszünk, akkor sem történik tragédia, mert szobahőmérsékleten pár nap alatt beérik. Nyersen, pirítós kenyérrel, vagy salátában, sóval és fokhagymával ízletes, önmagában nem túl karakteres.
Ha különlegesebb ízekre vágyunk készíthetünk belőle guacamole-t is.
Kép forrása: Pixabay.com
Források: Wikipédia, Házipatika