Hagymások és évelők

Az ázsiai boglárka (Ranunculus asiaticus) gondozása

ázsiai boglárka
Kép forrása: Pixabay.com

Az ázsiai boglárka (Ranunculus asiaticus) bemutatása, gondozása

ázsiai boglárka

Kép forrása: Pixabay.com

Az ázsiai boglárka (Ranunculus asiaticus) alacsony, közepes termetű gumós évelő növény, melyet hazánkban egynyáriként nevelhetünk. A különösen szép virágokkal büszkélkedő növény eredeti élőhelye a mediterrán térség. Fontos megemlíteni, hogy a növény minden része mérgező!

Az ázsiai boglárka fő díszét piros, rózsaszín, sárga, narancssárga vagy fehér színárnyalatban játszó telt vagy szimpla virágai adják, melyek tavasz közepén kezdenek nyílni. A mutatós virágok a szár végén nyílnak, a szárat petrezselyemre emlékeztető levelek borítják.

A virágzás után a növény visszaszárad, ezt követően fel kell szedni és száraz, hűvös helyen tárolni a gumóit.  Nyirkos helyen tárolva a gumók könnyen rohadni kezdenek.

Az ázsiai boglárka ültetési helyéül napos, világos helyet válasszunk, jó szerkezetű, jó vízáteresztő talajba ültessük. Szereti, ha földje mindig kicsit nedves, ezért rendszeresen, mértékkel öntözzük. Az elnyílt virágok eltávolításán kívül más teendőnk nincs vele, ezzel meghosszabbítható a virágzási idő.

Szaporítani a gumók szétosztásával és elültetésével lehet.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők