Salvia hispanica

Az azték zsálya és a chia mag bemutatása

Salvia hispanica

Kép forrása: Flickr / Szerző: Nuytsia@Tas / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Az azték zsálya vagy ismertebb nevén chia (Salvia hispanica) Közép és Dél-Mexikó valamint Guatemala területén őshonos zsálya faj, a menta nemzetségbe, ezen belül az árvacsalánfélék családjába tartozik.

Egyes források szerint, az aztékok már a Kolumbusz előtti időkben is termesztették, jelentősége a kukoricához hasonló lehetett.

A chia mag napjainkban egyre népszerűbb, szinte kihagyhatatlan a különféle egészséges ételekből, valamint a diétázók étrendjébe is tökéletesen illeszkedik. Gyakran találkozhatunk vele müzlik, pudingok és más egészséges ételek összetevőjeként.

Proteinben gazdag, kiváló antioxidáns forrás, különösen jó tulajdonsága, hogy kiegyensúlyozott az Omega-3 és Omega-6 esszenciális zsírsavak (1:3) aránya.

Az azték zsálya gondozása

Salvia hispanica

Kép forrása: Flickr / Szerző: Nuytsia@Tas / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Az azték zsálya, nem csak magja miatt értékes növény, rendkívül látványos, nagytermetű dísznövény, mely nyáron dekoratív kék, lila vagy fehér színű virágaival díszít. Virágai még és pillangócsalogatók.

Fényigényes növény, napos, világos fekvésbe ültessük. Számoljunk azzal, hogy bokros, erőteljes növekedés jellemzi, hagyjunk számára elegendő helyet az ágyásba, ha cserépben neveljünk, szintén ügyeljünk erre.

Talajok közül a lazább szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, jól megmunkált talajokat kedveli leginkább. Jól tolerálja a nagy melegeket és a szárazságot is, betegségekre és kártevőkre sem kimondottan érzékeny.

Rendszeres öntözést csak a palánták, fiatal növények igényelnek, később elég csak alkalmanként öntözni.

Az azték zsálya szaporítása magvetéssel

Akár dísznövényként, akár a magja miatt szeretnénk azték zsályát tartani, egyszerűen megtehetjük, ha magvetéssel palántákat nevelünk belőle, és a fiatal növényeket a fent leírt módon gondozzuk.

Az azték zsálya magját beltérben márciusban és áprilisban, szabadföldbe áprilisban és májusban vethetjük el.

Palántanevelés beltérben

átültetés

Kép forrása: Pixabay.com

A beltéri palántaneveléshez töltsünk meg kis cserepeket jó vízáteresztő képességű földdel, a magokat csak nagyon vékonyan kell földdel takarni.

A cserepeket tegyük világos helyre, a földet tartsuk nedvesen. Biztosítsunk kellemesen meleg, párás környezetet, átlátszó üveglappal, vagy fóliával takarjuk a cserepeket, időnként szellőztessük őket.

A csírázás jellemzően 7-14 napot vesz igénybe, de időnként ennél rövidebb idő alatt is kicsíráznak a magok. A fiatal növényeket, folyamatos szoktatás után, a fagyveszély elmúltával ültessük el végleges helyükre.

Magvetés szabadban

A magvetés előtt gyomtalanítsuk és munkáljuk meg a talajt, ezt követően sekélyen vessük el a magokat, elég csak vékony földréteggel takarni őket.

Tartsuk nedvesen a földet, ha szükséges gyomláljuk a területet, ahova elvetettük a magokat. Napos helyen, kellemesen nyirkos talajban, nagyjából 7-14 nap alatt kicsíráznak a magok. Gondozzuk őket a korábban leírt módon.

Az azték zsálya (chia mag) betakarítása

chia mag

Kép forrása: Pixabay.com

Ha szeretnénk begyűjteni a magokat, akkor a betakarítást akkorra időzítsük, amikor a virágokról a szirmok már lehullottak, de a magok még nem pottyantak ki.

Jó megoldás, ha a virágfejek megbarnulása előtt levágjuk, majd pedig rácson vagy papírzacskóban megszárítjuk őket. A kiszárított virágfejekből morzsolással könnyedén begyűjthetjük a magokat. A chia magot üvegben, vagy zárható tasakban tárolhatjuk későbbi felhasználásra.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Nuytsia@Tas / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: Nuytsia@Tas / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Források: Wikipédia; Anna Kertje; SFGate

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények