édeskömény

Az édeskömény (Foeniculum vulgare) bemutatása, gondozása

édeskömény

Kép forrása: Pixabay.com

Az édeskömény (Foeniculum vulgare) a Földközi-tenger vidékén őshonos évelő növény, melyet hazánkban főleg kétéves növényként termesztenek. Ízletes fűszer, és számos gyógyhatása is ismert.

Fehér színű gumója, az 1-2méteres száron fejlődő szárnyasan összetett levelei, valamint magjai is fogyaszthatók. Jól illik halételekhez, salátákhoz, magját az indiai, kínai, arab és mediterrán konyha is gyakran használja.

Teát és illóolajat is előállítanak belőle. Javítja az emésztést, szélhajót, és mérsékelt görcsoldó, valamint antibakteriális hatással is bír.

édeskömény

Kép forrása: Pixabay.com

Az édeskömény fény és melegigényes növény, ültetési helyéül tűző napos, világos helyet keressünk. Talajok közül az átlagos kötöttségű talajokat kedveli leginkább.

Vízigénye csak vetéstől virágzásig, és főként első évében számottevő, az idősebb növények számára már elegendő a csapadékból származó nedvesség is.

A közönséges édeskömény mérsékelten fagyérzékeny, kb. -10fokos fagyokig bírja a fagyokat, a római édeskömény kevésbé ellenálló. Magvetését március első felében, esetleg késő ősszel lehet elvégezni.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.