ház

Az égéstermék-elvezető berendezés állhat önmagában (ipari létesítményeknél szokás így építeni), lakóházaknál az épület tetejére kerül, egy csatornán keresztül összekapcsolódik az égéstérrel, huzat képződik és lehetővé válik, hogy a füst, gáz és egyéb égéstermék a szabadba távozzon.

A kémények típusai

A felépítésük alapján több csoportra lehet bontani: az első nagy csoportba tartoznak az elemes kémények, a másikba a szerelt kémények. Ezenkívül elkülönítünk még falazott, gravitációs, turbós, kondenzációs típusokat is.

A későbbiekben még lesz szó arról, hogy bizonyos típusok már elavultnak számítanak, naprakész információkat az építészmérnöki iroda adhat nekünk, amelyet megbíztunk házunk tervezésével. Az, hogy melyik típust érdemes választani, elsősorban a tüzelőanyagtól, tüzelőberendezés működési elvétől függ.

Falazott kémények

Korábban ez tűnt az egyetlen megoldásnak, az új építésű családi házaknál már tilos ilyen módon felépíteni a kéményt, mivel a kéménycsatornából távozó égéstermék vízgőzzel vegyül és ez a savas nedvesség kicsapódik a kémény belsejében, ami egy idő után elkezdi roncsolni a felépítményt.

A rossz állapotban lévő kémények azért is veszélyesek, mert a szén-dioxid nem tud fent távozni, visszaszökik a beltérbe és ha felgyülemlik, akkor mérgezést okozhat.

Alkalmazható viszont ez a megoldás kandallók vagy fatüzelésű cserépkályhák esetében, ott nem kell tartani a savas nedvességtől. A korrodálódott falazott kéményeket vagy le kell cserélni, vagy átépíteni, de a kémény bélelése is megoldás lehet.

Elemes kémények

Napjainkban ez a legkorszerűbb épített kémény. A kémény külső része könnyűbeton köpenyelemekből áll, a belseje pedig kerámia vagy samott béléscsőből. A két rész között pedig egy hőszigetelés van, ami azért fontos, mert nem engedi lehűlni a csatornában kifelé igyekvő gázokat, ezért gyorsabban, nagyobb huzattal tudnak távozni.

Előnyük továbbá, hogy kisebb időráfordítással építhetőek és korszerűbb tüzelőberendezések esetén is alkalmazhatóak.

Szerelt kémények

A szerelt kémények kettősfalúak, úgy kell őket elképzelni, mintha két fémcsövet egymásba raknánk. A belső cső a füstjárat, körülötte hőszigetelés található, a második cső pedig a hőszigetelést védi.

Legnagyobb előnye ezeknek a dupla falú kéményeknek az, hogy bármilyen tüzelőanyaggal működő berendezéshez felszerelhetőek.

Zárt kéményrendszerek

Korszerű megoldás a kondenzációs és turbó rendszerű gázkazánok használata. Esetükben az égéshez szükséges levegőt nem a beltérből, hanem külső forrásból nyerik. Az égéskor keletkező füstgáz távozik az egyik csövön, míg a másikon a kazán kintről szívja be a levegőt.

Az égéstermék alacsonyabb hőfokú, mint más kazánok esetében, ezért a kéménynél egy ventilátor segíti a füstgáz távozását. Ezt a komplex kéményrendszert nevezzük zárt kéményeknek.

Ne feledjük, csak olyat építsünk be, amelyik rendelkezik Építőipari Műszaki Engedéllyel. Ebben a dokumentumban rögzítik az alkalmazási feltételeket, építési és tervezési kötelezettségeket.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom