égkék hagyma

Az égkék hagyma (Allium caeruleum) bemutatása, gondozása

égkék hagyma

Allium caeruleum / Kép forrása: Flickr / Szerző: Col Ford and Natasha de Vere / Licence: CC BY 2.0

Az égkék hagyma (Allium caeruleum) Közép-Ázsia területéről származó hagymás növény. Kifejlett magassága 40-60cm. Virága gömb formájú, kék színű. Jellemző virágzási ideje május-június.

Nem csak a virágágyak különleges dísze, hanem vágott virágként is megállja a helyét. Hagymáit 5-10cm-es mélységbe, egymástól 10-15cm-re kell ültetni.

Az égkék hagyma egyszerűen nevelhető kerti növény, napos, világos helyen, jó vízáteresztő képességű talajban jól fejlődik. Elég rendszeresen, de mértékkel öntözni, a túlöntözést kerüljük. Elvirágzás után, vágjuk le a virágot, a leveleket hagyjuk leszáradni.

A hagymákat évekig nem kell felszedni, egy helyen maradhatnak, így évről évre erős és szép virágokkal örvendeztetik meg a kerttulajdonosokat. Elég 4-5 évente felszedni őket és hűvös, sötét helyen pihentetni az őszi ültetésig.

A díszhagymák ültetése

Allium 'Mont Blanc'

Allium ‘Mont Blanc’ / Kép forrása: Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel

A díszhagymák ültetésének ideális ideje az ősz, szeptember, október. A különféle fajok hagymája eltérő méretű, így legegyszerűbben úgy határozható meg az ültetési mélység, ha a hagyma magasságát megszorozzuk hárommal, pl. egy 5cm-es hagymát 15cm mélyre kell ültetni, előkészített, átgereblyézett talajba.

Attól függően, hogy mekkora lesz a kifejlett növény, eltérő tőtávolságokra kell elültetni a hagymákat.

A kisebb termetű fajokat, elég egymástól 5cm-re ültetni, míg a magas, nagyobb virágú fajokat, kb. 25cm-re.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Col Ford and Natasha de Vere / Licence: CC BY 2.0; Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel; Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel

Források: Wikipédia – Hagyma nemzetség; Wikipédia – Allium caeruleum; Bakker.com – Allium caeruleum 

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők