egres

Kép forrása: Pixabay.com

Az egres (Ribes uva-crispa) a ribiszkefélék családjába tartozó, kb. 50-150 magasságot elérő lombhullató cserje, mely Eurázsia szerte elterjedt növénynek számít.

Az egres hazánkban főként az Északi-középhegységben, valamint a Pilisben és Vértesben gyakori, de elszórtan az ország más területein is találkozhatunk vele.

A köznyelvben számos egyéb elnevezése is elterjedt, mint például a köszméte, pöszméte, piszke, büszke. Termését változatosan felhasználhatjuk a konyhában.

Félérett állapotban kissé fanyar ízű, teljesen beérve, zamatos, kellemesen savas gyümölcse mártás, dzsem, gyümölcslé és kompót készítésére is kitűnő. Ha nem tudjuk a leszedett mennyiséget elfogyasztani, fagyasztva is tárolhatjuk.

Az egres hosszú ideig is megmarad a bokron anélkül, hogy a termés minősége romlana, ezért nem kell kapkodni a szüreteléssel, szüretelhetjük szakaszosan, mindig csak a teljesen érett szemeket leszedve.

Ha szeretnénk köszmétét nevelni a kertben, ültetés előtt először érdemes megismerkednünk az igényeivel.

Az egres igényei, gondozása

egres

Kép forrása: Pixabay.com

A köszméte nem tartozik a legigényesebb gyümölcsök közé. A téli fagyokat jól bírja, a nagy meleget viszont kevésbé tolerálja, utóbbi lombhullást és gyümölcsperzselést eredményezhet.

A fényviszonyokra nem igazán kényes, ültethető más gyümölcsfák közé is félárnyékba, egyedül mélyárnyékba ne ültessük. Talajok közül legjobban, a tápanyagban gazdag, jó vízellátású, savanyú kémhatású talajokat kedveli.

Ha vékony, könnyen kiszáradó termőrétegű talajba ültetjük érdemes nyáron öntözni, a talajt pedig fenyőkéreggel, mulccsal takarni.

Az egres gondozása során gondoskodnunk kell a gyomok eltávolításáról, anélkül, hogy megsértenénk a növény törzsét. A sérült törzsön ugyanis farontó gombák telepedhetnek meg, melyek a növény pusztulását eredményezhetik.

A köszméte növényvédelme főként a lisztharmat elleni védekezésre terjed ki, emiatt többször is szükséges permetezni. Kártevők vagy egyéb betegségek ellen csak akkor kell védekeznünk, ha megtámadják a növényt.

Ahhoz, hogy az egres bőségesen teremjen elengedhetetlenül fontos a tavaszi metszés, melynek lépéseire egy külön bejegyzésben fogunk részletesen kitérni.

Most, hogy megismertük a köszméte igényeit és alapvető gondozási feladatait, lássuk az ültetés menetét.

Az egres ültetése

egres

Kép forrása: Pixabay.com

Házi kertbe érdemes magas törzsű köszméte fácskát ültetni, mely dísznövénynek sem utolsó. A köszméte fácska egyszerűbben nevelhető, metszhető és szüretelhető, mint a bokros növekedésű változat. Ezek a kis fácskák támasztékot igényelnek, például egy erősebb karót.

Köszmétét konténeres és szabadgyökerű kiszerelésben is vásárolhatunk, ültetni ősszel érdemes. Ha szabadgyökerű egrest vásároltunk ültessük el minél hamarabb, ne hagyjuk kiszáradni, ültetés előtt állítsuk vízbe.

Első lépésként válasszunk a növény igényeinek megfelelő ültetési helyet. Ha rossz minőségű a talaj, ültetés előtt javítsuk fel jó szerkezetű, tápanyagban gazdag földdel, kb. 40-50 cm mélyen lazítsuk meg a talajt, majd pedig ássunk kb. 40x40cm alapterületű 60cm mély gödröt.

A gödör aljába terítsünk el egy réteg istállótrágyát, erre kerüljön egy vékony réteg föld, hogy a növény gyökerei ne érintkezzenek vele közvetlenül. Állítsuk be az egrest, figyeljünk a helyes ültetési mélységre, ne ültessük se túl mélyre, se túl magasra.

Kezdjük meg a föld visszatöltését, közben tömörítsük és öntözzük be a talajt, ha végeztünk a talaj visszatöltésével és a tömörítéssel, alaposan öntözzük be a frissen elültetett köszméténket.

Bízunk benne, hogy tanácsainkat követve nem okoz majd gondot az egres ültetése és gondozása. Sok termést, sikeres kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia – Egres; Bálint Gazda – A köszméte a kertek legkorábbi gyümölcse; Kedvenc kert és kerti tó centrum – Így ültessünk egrest!

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert