egybibés galagonya

Az egybibés galagonya (Crataegus monogyna) bemutatása, gondozása

egybibés galagonya

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Franz Xaver

Az egybibés galagonya (Crataegus monogyna), maximum 10 méteres magasságot elérő, szabálytalan alakú, kimondottan mutatós, virágzó cserje.

Haragos zöld színű, szeldelt leveleivel, a tavasz második felében nyíló virágaival, valamint őszi, vörös, gömbölyded terméseivel egyaránt díszít. Hófehér virágai, kellemes illatot árasztanak. Kiválóan alkalmas természetes hatású, valamint nyírott sövény nevelésére is.

Az egybibés galagonya, nem túl igényes, ellenálló növény, elviseli a téli fagyokat, az erős szelet, és még az árnyékot is. Ültetési helyéül, ha lehet azért inkább világos, vagy napos helyet keressünk.

Talaj típusára és tápanyag tartalmára nem kényes, de ha lehetőségünk van rá, inkább lazább szerkezetű talajba ültessük. Az idősebb növények jól viselik a szárazságot, a fiatalabb növényeket célszerű ilyenkor öntözni.

Bár fertőzésekre és betegségekre nem kényes, a tűzelhalás és a levélfoltosodás esetenként gondot jelenthet, ahogy a levéltetvek felbukkanása is. Szaporítani szemzéssel lehet, valamint magról.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Franz Xaver

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Lombhullató fák, cserjék