elefánt

Kép forrása: Pixabay.com

Az Egyesült Államok teljes egészében betiltják az elefántcsont-kereskedelmet, hogy ezzel is védjék az orvvadászok miatt végveszélybe került afrikai elefántokat.

A döntést Sally Jewell, a szövetségi belügyi és természeti erőforrások minisztériuma vezetője jelentette be csütörtökön. Az Egyesült Államokban két évvel ezelőtt, Obama elnök szorgalmazására, már hoztak intézkedést az elefántcsont-kereskedelem visszaszorítására, de akkor még nem tiltották be teljesen.

„Mostani bátor döntésünk jelzi, hogy az Egyesült Államok elkötelezett az elefántok orvvadászatának megállításában, s ezzel a vadon élő populációik megmentésében” – fogalmazott Washingtonban tartott sajtóértekezletén a miniszter. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy más országokban is hasonló intézkedéseket hoznak, méghozzá minél előbb.

Az amerikai belügyi és természeti erőforrások minisztériumában a halászati és vadvédelmi szolgálat (ESA) foglalkozik a veszélyeztetett állat-, és növényfajok védelmével, s a szolgálat munkatársa csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy az elefánt iránti kereslet Kínában a legnagyobb, miközben az ázsiai országban nincs szabályozva a védett, vagy kihalóban lévő állatfajokkal kapcsolatos kereskedelem.

A fekete kontinensen becslések szerint jelenleg 450 ezer elefánt él, s évente mintegy 35 ezer ormányos esik az orvvadászok áldozatául.

Az elefántcsont kereskedelmi célú behozatala és exportja évtizedek óta tilos az Egyesült Államokban. A mostani tilalom az államok közötti kereskedelmet tiltja meg. Az új előírás az elefántcsont felhasználásával készült tárgyak kivitelét is tiltja, ami alól csak az antik tárgyat jelentenek kivételt.

 „Sok tennivaló van még, hogy megvédjük a fajt, a mai nap jó nap az afrikai elefántok számára” – húzta alá Dan Ashe, az amerikai hal- és vadgazdálkodási szolgálat igazgatója.

Az amerikai államok közötti kereskedelmi tilalom alól kivételt képeznek a hangszerek, bútordarabok, lőfegyverek és a húsz dekánál kevesebb elefántcsontot tartalmazó tárgyak, ha sem a tárgy értékének, sem méretének felénél nem tesz ki többet a tiltott alapanyag. Száz évnél régebbi antikvitások kereskedelme szintén megengedett. Emellett vadászok fejenként és évente legfeljebb két trófeát is bevihetnek az országba. – írta az MTI

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: MTI

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Természetvédelem