egyvirágú csillaghagyma

Az egyvirágú csillaghagyma (Ipheion uniflorum) bemutatása, gondozása

egyvirágú csillaghagyma

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Az egyvirágú csillaghagyma vagy ibolyás csillaghagyma (Ipheion uniflorum) alacsony termetű, tavasszal virágzó hagymás, évelő növény, mely Argentína és Uruguay területén őshonos.

A kertben használhatjuk sziklakerti növényként, ültethetjük a kert természetes hatású ligetes részeibe, kerti utak szegélyébe, de akár konténerben is tarthatjuk.

Levélzetét dörzsölésre hagymaillatú, hosszú, keskeny, szálas tőlevelek alkotják. Kék, rózsaszín, fehér vagy lila árnyalatú, csillag alakú virágai áprilistól díszítenek.

Az egyvirágú csillahagyma egyszerűen nevelhető, fagytűrő növény, mely napos, világos vagy félárnyékos helyen, jó vízáteresztő képességű talajba ültetve fejlődik legszebben.

Nyáron a növény föld feletti részei visszahúzósnak a hagymába, így számoljunk azzal ültetésekor, hogy üres helyet hagy maga után. Ha nem bolygatjuk, néhány év alatt szépen elterjed a kertben, önvető képessége is jó.

Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, bár időnként problémát okozhatnak a csigák és a meztelencsigák. Szaporítani magról és hagymákkal lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők