embermagas liliom

Az embermagas liliom (Lilium henryi) bemutatása, gondozása

embermagas liliom

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Az embermagas liliom (Lilium henryi) magas termetű, hagymás évelő növény, melynek eredeti élőhelyét Kína jelenti. Látványos növény, melyből már egy tő is magára vonzza a tekinteteket, de igazán szépen csoportosan ültetve, természetes hatású kertrészekben mutat.

Levélzetét lándzsás levelek alkotják, melyek a magas, kecses száron sorakoznak. Hosszú porzós, turbán alakú pettyekkel díszített narancssárga vagy sárga virágai a nyár második felében nyílnak.

Az embermagas liliom, napos, világos helyen jó szerkezetű, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Valamennyire tolerálja a lúgos kémhatású talajokat is, de célszerű ültetés előtt inkább savasítani az ilyen földet.

Bár fényigényes növény, nem szereti, ha a gyökérzete és a hagymái túlságosan meleg helyen vannak, emiatt tövébe érdemes alacsony talajtakaró növényt ültetni, vagy pedig mulccsal takarni.

Növekedési időszakában rendszeres öntözést igényel, nyugalmi időszakában azonban rosszul bírja a nedvességet, emiatt is fontos, hogy jó vízáteresztő talajba ültessük.

Mivel nagyon magas, vékony növény, ezért érdemes lehet karózni. A legtöbb hagymáshoz hasonlóan az embermagas liliomra is igaz, hogy csak akkor szabad visszavágni, ha már a levelei teljesen megsárgultak. Szaporítani fiókhagymákkal, valamint a száron hozott sarjhagymákkal lehet.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Forrás: Botanikaland

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők