encián

Az encián (Lycianthes rantonnetii vagy Solanum rantonnetii) bemutatása, gondozása

encián

Kép forrása: Pixabay.com

Az encián (Lycianthes rantonnetii vagy Solanum rantonnetii) Paraguay és Argentína területén őshonos, hazánkban dézsás dísznövényként tartott növény, melyet teleltetni kell. Tölcsér alakú, fehér vagy kékes színben játszó virágaival, könnyed, hosszúkás és egyben kerekded levelek alkotta lombozatával, teraszunk éke lehet.

Csinos virágai májustól kezdve, egész nyáron díszítenek. Jól mutat önállóan is, de akár más balkonnövényekkel is társíthatjuk. Az encián, mérgező növény.

Elhelyezés

encián

Kép forrása: Pixabay.com

Az encián fényigényes dísznövény, ezért az elhelyezéséhez világos, akár tűző napos, széltől védett helyet keressünk. 

Öntözés, tápoldatozás, metszés

Víz és tápanyagigényes növénnyel van dolgunk, ezért rendszeresen kell tápoldatozni és öntözni is. Dúsabb és szebb formát érhetünk el, ha nyáron megszabadítjuk a túl hosszú ágaitól, megmetsszük. Az ilyenkor levágott félfás hajtásokról dugványozhatjuk.

Teleltetés

A hazai éghajlati viszonyok mellett, az encián teleltetést igényel. A teleltetéshez keressünk védett, világos helyet, ahol kb. 5fok körüli a hőmérséklet, bár kb. 10fokos hőmérsékletig gond nélkül áttelel. A teleltetés során, csak ritkán öntözzük.

Amíg el nem múlik a fagyveszély, ne vigyük ki a szabadba. Ha ezt a pár egyszerű tanácsot betartjuk, valamint tavasszal erőteljesen visszametsszük, akkor nyáron igazi virágzuhataggal örvendeztet meg minket.

Szaporítás

encián

Kép forrása: Pixabay.com

Szaporítani dugványozással lehet, melyre a legjobb időszak a nyár. A dugványozáshoz 10-20cm-es egészséges hajtásokra van szükség, melyeket megszabadítunk az alsó leveleiktől. A hajtás szárát belemártjuk gyökereztető hormonba (ez a lépés elhagyható), majd pedig elültetjük lazább szerkezetű földdel töltött cserépbe.

A cserepeket tartsuk olyan helyen ahol nem tűzi a nap, és biztosítsunk párás környezetet. Kb. 1-1,5hónap alatt meggyökeresednek a dugványok.

Összefoglalva:

Elhelyezés: napos, világos, szélvédett helyen tartsuk.

Öntözés, tápoldatozás: rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel. A teleltetés előtt hagyjuk el a tápoldatozást. A teleltetés közben ne tápoldatozzuk, és csak nagyon ritkán, kevés vízzel öntözzük.

Teleltetés: kb. 5fokos, védett világos helyen kell teleltetni. A fagyveszély elmúltával kerülhet újra a szabadba.

Szaporítás: nyáron, félfás dugványról szaporítható. A kb. 10-20cm-es egészséges hajtásokat akár a nyári metszéskor is begyűjthetjük.

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Dísznövények